Ce ma sfatuiti sa fac, inainte de a apela la un avocat. Este vorba despre unchiul meu Osman Cadar care se afla in posesia unui contract de donatie, incheiat in anul 1986 la notariatul de stat, prin care primeste dreptul de proprietate asupra unei constructii de locuit. In contractul de donatie este mentionat faptul ca terenul in supraf de 683 mp trece in proprietatea statului. Pana aici toate bune si frumoase, numai ca abia acum am aflat ca acest act nu a fost declarat niciodata la serviciul de taxe si impozite. Mai mult decat atat, in prezent, functionarii refuza inscrierea actului pe rolul fiscal pe motiv ca sunt in posesia altor acte de proprietate care nu amintesc nici pe departe de acest contract de donatie si deschiderea unui alt rol pentru acelasi imobil ar insemna dubla impozitare. Mai exact, am aflat ca donatorii (parintii unchiului meu) au instrainat in anul 1991, suprafa indiviza de 200 mp teren din lotul de 683 care, potrivit actului de donatie trecuse in proprietatea statului. Precizez faptul ca donatorii au decedat in anii 2000 si respectiv 2001. Unchiul meu are mai multi frati vitregi, 4 la numar, 3 buni de tata si unul bun numai de mama.Tot de la impozite si taxe am aflat ca recent a fost dezbatuta succesiunea dupa donatoare, singurul ei mostenitor fiind declarat varul meu, mai exact baiatul sorei vitrege a unghiului din partea mamei. Restul fratilor nici macar nu au fost anuntati de faptul ca a fost deschisa succesiunea. In conditiile date, ce ar putea face unchiul meu care sta de 22 de ani cu un act care mai este sau nu valabil?
Mentionaz ca unchiul locuieste in continuare in casa primita ca donatie, stia ca tatal lui a dat vecinului 200 mp de teren cu acte, dar neavand multa scoala nu a inteles prea bine ce se intampla, cel putin asa sustine acum.
As vrea daca se poate sa-mi spuneti ce ar fi de facut in momentul de fata.
Va multumesc anticipat.
Daca acel contract de donatie a fost incheiat valabil in acel moment si ininte de contractul de vanzare-cumparare prin care s-a instrainat suprafata de 200 m.p. din teren, atunci contractul de vanzare-cumparare este nul, fiind fara obiect. NU poti vinde un bun, dupa ce l-ai donat, pentru ca nu mai este al tau...
Care este obiectul donatiei? "constructie de locuit", sau teren de 683 m.p.? sau amandoua?
daca s-a facut succesiunea fara a fi inclusi toti mostenitorii, certificatul de mostenitor este anulabil, la cererea celor nedreptatiti.
Obiectul donatiei, dupa cate inteleg eu, este intreg imobilul. Citez din contractul in cauza„subsemnatii .... donam fiului nostru ...casatorit cu ... . constructie proprietate situata ......, compusa din patru camere, hol si bucatarie.
Terenul aferent in suprafata de 683 mp trece in proprietatea statului conform art. 30 al;in 2 din legea 58/1974. Mentionez ca donatorii aveau terenul in proprietate.
In articolul 30 din legea privind sistematizarea teritoriuluisi localitatilor urbane si rurale prevede urmatoarele:
„Dobîndirea terenurilor cuprinse în perimetrul construibil al localităţilor urbane şi rurale se poate face numai prin moştenire legală, fiind interzisă înstrăinarea sau dobîndirea prin acte juridice a acestor terenuri.
În caz de înstrăinare a construcţiilor, terenul aferent acestor construcţii trece în proprietatea statului cu plata unei despăgubiri stabilită potrivit prevederilor art. 56 alin. 2 din Legea nr. 4/1973.
Dobînditorul construcţiei va primi din partea statului în folosinţă terenul necesar în limitele prevăzute de art. 8 şi 17 din prezenta lege. Atribuirea se face pe durata existenţei construcţiei, cu plata unei taxe anuale, potrivit Legii nr. 4/1973.“
Sa inteleg ca acel contract de donatie este nul? De ce? Nefiind de profesie nu inteleg prea bine motivul care sta la baza acestei concluzii. Imi cer scuze, dar incerc sa inteleg foarte bine ceea ce se intampla, pentru a explica la randul meu rudei mele care se afla in situatia data.
Deci spuneti ca vanzarea ar fi lovita de nulitate? Atunci de ce nu vor sa deschida rol fiscal si pentru donatia unchiului, sau mai inati trebuie sa ne judecam?
daca donatia a fost incheiata in anul 1986 cand era incidenta legea 58/1974 transferul dreptului de proprietate s-a efectuat numai pentru constructie in favoarea donatarului nu si pentru teren acesta urmand prevederile art 30 asa cum este corect precizat in acest contract.
daca in 1991 s-a dispus instrainarea unei suprafate indivize din lotul de 683,00 mp este curios pentru ca in anul 1986 exista obligatia ca Primaria sa elibereze o autorizatie de instrainare a acestui imobil. Probabil ca in 1991 evidenta bunurilor patrimoniiale imobile din cadrul Primariei nu a avut inregistrata donatia si s-a admis in acest mod eliberarea unei autorizatii de instrainare si a certificatului fiscal pe numele donatorilor initiali care s-au transformat in anul 1991 in vanzatori. De observat ca odata acestia au instrainat 683,00 mp cu titlu gratuit iar in 1991 au instrainat 200 mp indiviz cu titlu onerod.
Solutei:
1. solicita primariei un istoric de rol fiscal pentru a vedea ce inregistrari exista
2. solicita directiei patrimoniul din primarie istoricul bunului imobil
3. solicita notarilor publici sa obtina din arhive documentele care au stat la baza intocmirii ambelor acte : cel din 1986 si cel din 1991
4. daca in 1991 donatia a fost incheiata cu respectarea tuturor conditiilor impuse de lege ea este valabila deci instrainarea din 1991 este nula pentru ca nimeni nu poate instraina un bun care nu este in patrimoniul sau.
Atentie insa, este posibil si chiar de recomandat sa se studieze continutul donatiei, daca exista o stipulatie vulgara, o reintoarcere a bunului imobil in patrimoniul donatorilor in caz de deces al donatarilor. In acest caz bunul imobil, teren de 683,00 mp s-a reintors in patrimoniul donatorilor si deci vanzarea din 1991 este perfect valabila
Este interesant unde este imobilul ca amplasament si de vazut sub ce lege au fost indeplinite formalitatile de publicitate imobiliara