avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... zile libere la nasterea copilului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

zile libere la nasterea copilului

Buna ziua.

Nu stiti daca se mai dau cele 5 zile la nasterea copilului?
Sotul meu vrea sa isi ia aceste zile pentru a rezolva actele copilului. S-a angajat recent de nici o luna si i s-a spus ca nu se mai dau aceste zile. Este adevarat?

Stiam ca conform codului muncii se dau zile libere pt evenimentele familiale stabilite prin contractul colectiv de munca.. Dar contractul colectiv de munca la nivel national mai este valabil sau este suspendat?

Astept raspuns.
Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Iunie 2011
kaliope26, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:56, 15 Iunie 2011
Ne poate ajuta cineva? Eu sunt cu copil si nu ma pot ocupa de acte.
Va rog frumos, daca stie cineva sa imi raspunda...
kaliope26 a scris:

Buna ziua.

Nu stiti daca se mai dau cele 5 zile la nasterea copilului?
Sotul meu vrea sa isi ia aceste zile pentru a rezolva actele copilului. S-a angajat recent de nici o luna si i s-a spus ca nu se mai dau aceste zile. Este adevarat?

Stiam ca conform codului muncii se dau zile libere pt evenimentele familiale stabilite prin contractul colectiv de munca.. Dar contractul colectiv de munca la nivel national mai este valabil sau este suspendat?

Astept raspuns.
Va multumesc anticipat.

Buna ziua!
Contractul colectiv de munca la nivel national a cam murit. Vedeti daca exista contract colectiv de munca la nivel de angajatorsau ramura. Ar fi fost indicat sa vedeti si regulamentul de ordine interioara.
Iata ce spune Codul muncii republicat:
Art. 152. - (1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Iunie 2011
leuca_luminita, utilizator
1. Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucrătoare, în condiţiile prevăzute de Legea 2010/1999.
2. Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.
3. În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal se majorează cu 10 zile lucrătoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! la nașterea unui copil la cate zile am dreptul libere ... ionutzu454 ionutzu454 Buna ziua! La nașterea unui copil la cate zile am dreptul libere de la muncă 5 zile sau 10? Și dacă am absolvit și cursul de puericultura mi se mai adauga ... (vezi toată discuția)
Zile libere pentru tata la nasterea unui copil valikissyou07 valikissyou07 Cate zile libere beneficiaza tatal pentru nasterea celui de-al doilea copil? (vezi toată discuția)
Buna ziua, as vrea sa stiu si eu cate zile libere se acorda tatilor ... Ceigi Ceigi Buna ziua, as vrea sa stiu si eu cate zile libere se acorda tatilor la nastrea unui copil daca noua lege spune 10 zile zile lucrătoare iar compania la care ... (vezi toată discuția)