avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... PROBLEME CU FOSTUL SEF
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

PROBLEME CU FOSTUL SEF

Buna ziua,

Am mai apelat acum ceva vreme la sfatul dvs. si mi-ati fost de mare ajutor. In legatura cu acea eroare comisa cu niste polite de asigurari care nu s-au salvat in baza de date a brokerului un de lucram, ulterior au fost descoperite si eu sunt bun de plata, desi nu era vina mea ca programul lor nu comunica corespunzator cu baza de date a asiguratorilor. Acum apelez din nou la dvs, dar haideti sa va spun si de ce. Intre timp, situatia cu fostul meu sef s-a clarificat, acum are o alta problema existentiala dansul. Eu mi-am dat demisia pe data de 17 mai 2011, fara preaviz, ulterior dumnealui acceptand cererea mea de demisie. Pe data de 18 mai 2011, m-am angajat la o alta firma, care se ocupa tot cu asigurarile, in acelasi punct de lucru (Carrefour Focsani), aici mentionez si faptul ca nu am semnat cu fosta firma niciun contract de fidelitate sau confidentialitate, ca sa ma impiedice sa ma angajez in acelasi domeniu. Dupa demisie, a ramas ca eu sa ii achit sefului meu suma de 700 de lei pentru cele 3 polite negasite in sistem si inca 1000 de lei, un imprumut facut la dumnealui cu 6-7 luni in urma(aceasta a fost o intelegere verbala intre noi doi), deci in total 1700 de lei pe care eu ii datorez inca fostului sef. Problema este alta...Dumnealui, vazand ca m-am angajat la concurenta, ma ameninta cu plangere penala pentru acei 1700 de lei, cu toate ca am discutat inainte despre acest aspect si mi-am luat angajamentul sa ii achit lunar o parte din datorie, astfel ca in cel mai scurt timp sa ne achitam. A omis insa un lucru...sau ma rog...se face ca a uitat....Am dovezi ca dumnealui imi datoreaza 700 de lei, banii pe concediul de pe 2010 + 400 de lei salariul meu pe luna mai (in perioada 01-18.05.2011 inca eram angajatul firmei dumnealui), deorece nu am primit niciun leu pe mai mult de jumatate de luna lucrata... + inca 600 de lei pe care mi-i datoreaza din alte aspecte si anume din urma unui alt imprumut facut la dumnealui, in valoare de 2000 de lei (in afara de cel de 1000 de lei) pentru un laptop, si urma sa imi ia din salariu in fiecare luna 200 de lei, ceea ce a si facut timp de 3 luni, numai ca atunci cand mi-am dat demisia am cazut la intelegere sa ii dau laptopul inapoi si dumnealui sa imi returneze cele 3 rate achitate, adica 600 de lei. Deci dupa calculele mele, rezulta ca dumnealui imi datoreaza exact 1700 de lei, suma pe care pretinde ca eu sunt dator sa i-o achit. Intrebarile mele sunt urmatoarele:

- Poate sa imi faca plangere penala, dupa atat timp de la demisia mea, avand in vedere ca mi-a desfacut contractul de munca cu buna stiinta, fara a descoperi ulterior ca ii datorez bani...ci datoria era cu mult inainte de a-mi da demisia?
- Avand in vedere ca eu am dovezi cu privire la banii pe care mi-i datoreaza si dumnealui, in cazul in care se va face o ancheta, as putea sa ma achit fata de dumnealui cu acele sume pe care mi le datoreaza, fara a mai fi nevoie sa mi se faca cazier sau alte chestii de genul acesta? Stiu ca este o suma relativ mica pentru a da pe cineva in judecata, dar nu asta este problema dumnealui...ci faptul ca eu acum lucrez la concurenta si mi-a si zis ca vrea cu orice pret sa plec de acolo.

Si un ultim aspect...Eu intr-un an si 7 luni de activitate, am primit tichete de masa dupa bunul plac al sefului adica cand voia imi dadea cand nu, spunea ca nu sunt incasari si iese pe minus si eram privat de aceasta indemnizatie....desi erau specificate in contractul meu de munca...si de cate ori le-am primit, nu am semnat absolut nimic. La fel si in cazul salariului...era virat in cont, dar nu semnam nici un stat de plata sau altceva. Ar putea fi pedepsit acest lucru de catre lege in cazul in care eu il voi reclama?

Va multumesc nespus pentru ajutorul acordat si va urez o zi cat mai placuta!

Astept raspunsul dumneavoastra!
Ultima modificare: Joi, 16 Iunie 2011
cristicdr, utilizator
Cel mai recent răspuns: cristicdr , utilizator 15:35, 16 Iunie 2011
La dvs. e un fel de Radio Erevan.
In sfarsit, daca vreti sa aveti liniste dati-i banii pe polite. Dar, s-a facut o cercetare administrativa care sa constate ca e vina dvs.? Asa prevede Codul Muncii. Cercetarea se finalizeaza cu un Proces verbal in care comisia trage o concluzie si face o propunere. Exista un alt act din care rezulta ca sunteti vinovat?
Daca nu, trimteti-i o Notificare in care sa-i spuneti ca isi va primi banii, dar va trebui ca datoriile dvs. catre d-lui sa se compenseze cu cele ale lui catre dvs. si prezentati-i un calcul detaliat. Mentionati in act ca nu va considerati vinovat, aratati situatia defectiunilor din sistem. Cand ati fost prima data acuzat ati inaintat un referat in care sa aratati situatia reala?. Acesta reprezenta, in acel moment, apararea dvs. Inactiunea, tacerea poate echivala cu recunoasterea.
Ultima modificare: Joi, 16 Iunie 2011
Liciu Melu, Consilier juridic
Nu i-am inaintat niciun act, deoarece ulterior s-a dovedit ca acei clienti au facut asigurarea la mine, fara nicio ancheta sau altceva...pur si simplu personal, am fost la clienti acasa dupa adresa si am identificat asigurarea pe care o detineau. Eu nu am spus ca nu ii voi da banii pe polite, dar intelegerea noastra a fost ca ii voi da in rate...plus de asta nu am semnat niciun act in care imi asum raspunderea sa platesc acele polite. A fost doar un acord verbal. desi dansul ar putea dovedi ca eu le-am facut, in baza politelor semnate de catre mine, de la clienti. Eu nu intentionez sa fug de plata acelor sume, doar ca vreau sa isi respecte si dumnealui intelegerea. Stiu ca e un fel de Radio Erevan, dar dumnealui este un om razbunator, uneori recurgand la metode din acestea infantile, as putea zice. Din moment ce te intelegi cu cineva intr-un fel, nu mi se pare corect sa te intorci la 180 de grade a doua zi...Intrebarea mea era insa: Daca el totusi imi face plangere penala, eu as putea sa solicit achitarea imediata a datoriei pe care o am fata de dumnealui cu acele sume pe care mi le datoreaza dansul?

Si inca ceva...nu cred ca acum ar fi prea tarziu sa ii trimit o astfel de notificare de care imi spuneati dvs mai sus. doar ca nu stiu cum se procedeaza in acest caz...Un e-mail cu toate cele spuse mai sus, nu se poate considera notificare? sau e nevoie de un document scris, semnat si trimis prin posta, curier, s.a.m.d?

Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 16 Iunie 2011
cristicdr, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata partiala restanta chirie boxa + plata la zi pentru un nou contract sorinimob sorinimob Sunt presedintele(ales de 2 saptamani) unei asociatii de proprietari . Am inmanat ,unui proprietar ,o notificare pentru neplata(3ani si 2 luni nu a platit ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am si eu nevoie de un raspuns! am ridicat bani necuveniti si acum sunt amenintata joeanilatika joeanilatika Acum ceva timp m-am prezentat la un ghiseu sa ridic niste bani primiti din afara ,am completat formularul,am incasat banii pe care mi i-a dat doamna de la ... (vezi toată discuția)
Cum scap de o datorie la o institutie financiar nebancara andrea_u andrea_u Buna ziua. Scriu in numele prietenului meu: In 2006 am achizitionat o camera de luat vederi dintr-un magazin, plata facandu-se printr-o alta firma (institutie ... (vezi toată discuția)