avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Testul poligraf
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Testul poligraf

Am si eu o nelamurire ......
Cum se pun intrebarile la detectorul de minciuni ?
Cam cate intrebari se pun la detector ? Exista un numar de intrebari standard ? Unii spun ca se pun 10 intrebari dar in ele se regasesc si intrebari de genul "Daca aveti de gand sa mintiti sau nu.....?" sau "Locuiti nu stiu unde....?" dar pana la urma sunt concludente vreo 3-4 maxim....ce stiti? Multumesc

Da, intrebarile relevante sunt intercalate cu intrebari la care sigur raspunzi adevarul, de genul-te numesti...?, ai...ani? ca sa se verifice reactiile la adevar si sa se compare cu reactiile la intrebarile cu interes
Chestionarul contine in medie 10 intrebari numerotate de catre examinator de la 1 la 10, ordine care corespunde si pe diagrama poligraf.
In chestionar sunt incluse urmatoarele categorii de intrebari:
1.-intrebarile relevante care sunt propozitii-interogative adresate subiectului de psihologul examinator in mod nemijlocit, concis si clar atat in cadrul interviului pre-test, cat si in timpul testarii, vizand savarsirea sau implicarea acestuia in infractiunea ce face obiectul investigatiei, apte sa produca modificari in reactivitatea psihoemotionala (“Dvs. ati comis furtul din magazinul X ? “),
In functie de complexitatea cauzei cercetate intrebarile relevante pot include si intrebari investigatorii sau de detaliu.
Acestea reprezinta propozitii-interogative formulate ipotetic in vederea identificarii unei posibile reactivitati psihoemotionale la subiectul testat, care sa permita indicii cu privire la: existenta unor coparticipanti, tainuitori sau favorizatori, bunuri furate, locul unde se afla ascunse corpurile delicte, instrumentele utilizate la savarsirea infractiunii, precum si alte aspecte de acest gen pe care subiectul le ascunde (“Ati furat din magazinul X o combina muzicala ?“).
2.- intrebarile neutre care sunt propozitii-interogative simple, care nu au legatura cu incriminarea si permit reechilibrarea psihica a subiectului dupa efectul intrebarilor relevante, scopul lor fiind de a obtine in diagrama poligraf un segment etalon pentru reactivitatea psihoemotionala normala a subiectului (“sunteti de profesie … ?“).
3.- intrebarile de control sunt propozitii-interogative la care aprioric se cunoaste, ca subiectul va raspunde nesincer, scopul acestora fiind de a obtine un anumit nivel al reactivitatii psihoemotionale necesar efectuarii comparatiilor cu nivelul reactivitatii psihoemotionale obtinute la intrebarile relevante (“V-ati gandit vreodata sa furati ceva ?“),
Orice examinare cu tehnica poligraf va fi precedata de un interviu pre-test si incheiata cu un interviu post-test.




Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poligraf ragaliemariana ragaliemariana Va rog unde gasesc metodologia(procedura) completa si punctuala (acreditata)a testarii cu poligraful. Etapele ,drepturile si obilgatiile , persoanei testate ... (vezi toată discuția)
Test poligraf caradis caradis Buna ziua. Am avut o plangere la politie de inselaciune care acum s-a transformat in abuz de incredere. In opinia mea nu este nici una nici alta . O ruda mi-a ... (vezi toată discuția)
Poligraf ragaliemariana ragaliemariana Va rog ajtati-ma cu o litera de LEGE. La CA a fost admis testarea poligraf, am primit raportul nrgativ dar insotir de o singura diagrama( in loc de 3 ca au ... (vezi toată discuția)