avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzufructul viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzufructul viager

buna ziua


am o nelamurire in ceea ce priviste dreptul de uzufruct si dreptul de proprietate

am achizitionat un apartament si am instituit un drept de uzufruct viager mamei mele; am fost astazi la SPCEP pentru am schimba domiciliul la noua adresa si mi s-a spus ca imi trebuie acordul mamei pentru a-mi face aceasta modificare

as vrea sa stiu ce drepturi am eu ca proprietar
Cel mai recent răspuns: diaspora , utilizator 05:51, 21 Septembrie 2008
Pe mine m-ar interesa urmatorul lucru. Daca sunt coproprietara cu mama pe un apartament putem face iesire din indiviziune astfel incat eu sa iau nuda proprietate si ea uzufructul?
Multumesc
Se poate ajunge la rezultatul pe care il doriti.

avocat Claudiu Lascoschi
Mariana27 a scris:

Pe mine m-ar interesa urmatorul lucru. Daca sunt coproprietara cu mama pe un apartament putem face iesire din indiviziune astfel incat eu sa iau nuda proprietate si ea uzufructul?
Multumesc


NU!
Din cate am inteles, sunteti proprietara unica. Nu sunteti co-proprietara cu mama. Singura problema este ca mama este singura care are dreptul sa foloseasca imobilul pe toata durata vietii ei.
Deja dumneavoastra aveti nuda proprietate si mama uzufructul!

E ca si la contractul de inchiriere. de exemplu, daca proprietarul inchiriaza apartamentul pe 2 ani de zile, dar intre timp il vinde, cumparatorul este obligat sa respecte contractul de inchiriere pe durata de 2 ani.
La dumneavoastra, puteti vinde imobilul, dar cel care cumpara nu-l poate folosi decat dupa ce nu mai este mama dumneavoastra (ca de-aia ii zice uzufruct viager).
Problema e ca in acest topic sunt 2 utilizatori care au pus intrebari legate intr-un fel sau altul de dreptul de uzufruct, dar situatiile nu mi se par a fi identice.

Ca atare, Mariana 27 , puteti ajunge la solutia dorita DACA sunteti coproprietara cu mama. Lamuriti-ne daca sunteti copropritare. Starea de copropritate a rezultat dintr-o succesiune?
Pe terenul proprietate comuna - al meu si al mamei mele am construit impreuna o casa. Suntem coproprietare in cota de 1/2 parti atat pe constructie cat si pe teren. Doresc sa facem iesire din indiviziune - eu sa iau nuda proprietate a imobilului si mama uzufructul viager. Pe intreg. Se poate?

Alte discuții în legătură

Titular proprietate cu interdictie Dafina M Dafina M Buna seara, Prietena mea vrea sa cumpere un apartament unde la titular proprietate figureaza o persoana si o alta persoana cu uzufruct viager. La notar, la ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager - credit banca pusapopescu2013 pusapopescu2013 Locuiesc cu uzufruct vager intr-un apartament. Am un credit bancar si sunt in litigiu cu banca. Dupa noile legi ale bancilor exista vreun risc pentru persoana ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie sau vanzare- cumparare? nenea toto nenea toto dupa moartea mamei a ramas o mostenire mie si fratelui meu pe care vrem sa o dam baiatului cel mic al fratelui .Noi vrem cu donatie ,iar el vrea cu act de ... (vezi toată discuția)