avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CAS agent de asigurari
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CAS agent de asigurari

Salut tuturor,
am o intrebare legata de obligativitatea platii CAS. Sa expun pe scurt datele persoanei pentru care ma interesez:
- lucreaza, din 2004, pe baza de contract de mandat la o companie de asigurari, aceasta fiind singura sursa de venit
- are 27 de ani impliniti in 2008
- pana in iunie 2005 a urmat studii superioare (inclusiv master), iar din octombrie 2006 este din nou student
- pe perioada studiilor, prin 2004, a fost angajat timp de 3 luni cu carte de munca
- recent a primit o instiintare de la CAS pentru plata de CAS+penalizari (vreo 17 milioane) pentru perioada 2003-2006, in baza OUG 150/2002 si L95/2006 (ma rog, deocamdata ii cer doar declaratiile de impunere, pentru calculul exact al datoriilor)
Si acum intrebarile:
1. trebuie sa plateasca acel CAS? adica: veniturile din comisoane (contracte de mandat) sunt "venituri din munca" (n-am gasit nicaieri definirea acestei sintagme)? in plus, conform legii nu cumva era "protejat" de statutul de student si de varsta mai mica de 26 de ani?
2. daca raspunsul la intrebarea precedenta este DA, in ce fel se poate contesta decizia si cum se poate scapa de plata? Nu de alta, dar inseamna ca in curand va trebui sa justifice ultimii 5 ani, desi n-a beneficiat niciodata de servicii medicale...
3. Cu toate ca inteleg principiul solidaritatii, legea asta mi se pare aberanta. Cum se poate schimba?Stiti cumva daca exista actiuni in acest sens (procese castigate, initiative...)?
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 20:17, 25 Iulie 2008
1. Realizarea de venituri prin intermedierea in asigurari reprezinta o activitate comerciala (fara a mai intra in discutiile din dreptul comercial, acest lucru este prevazut in Normele de aplicare a Codului Fiscal), veniturile fiind realizate de catre o persoana ce desfasoara activitati independente. Astfel, intermediarii in asigurari datoreaza contributia la sanatate conform art. 257 alin. 2 litera b din Legea nr. 95/2006. Statutul de student nu-l protejeaza in acest caz cum nici pensionarii nu sunt scutiti de plata contributiei la sanatate, cu o exceptie.
2. Decizia se contesta la Tribunal, sectia de contencios.
3. Exista, desigur, procese privind contestarea Deciziilor C.A.S.
NORME METODOLOGICE
privind contributia de asigurari sociale de sanatate

Pentru veniturile realizate din activitati desfasurate de persoane care exercita profesii libere sau autorizate potrivit legii sa desfasoare activitati independente, contributia de 6,5% se plateste de persoana care le realizeaza.
ART. 8
(1) Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente vireaza trimestrial contributia calculata la venitul estimat, pana la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru.
(2) Diferentele ramase de achitat, calculate in raport de decizia de impunere anuala, se platesc in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza dobanzi
@Valentin Geapana&ghola. Multumesc pt raspuns. Observ concordanta opiniilor in privinta obligativitatii de plata.
DAR
@Valentin: ce sanse de reusita are contestatia? Se poate in vreun fel sa scape de plata acelor sume? (as avea o gramada de argumente ca sa arat injustetea deciziei, dar nu stiu cate au temei legal) Care ar fi argumentele legale?

@ghola: nu cred ca inteleg exact cum trebuie interpretat punctul (2) al art. 8: comunicarea deciziei de impunere se face de catre CJAS? Cu alte cuvinte, persoana ar avea 60 de zile sa plateasca acum pe perioada cand nu a contribuit, fara dobanzi? (cred ca e wishful thinking cum am interpretat...)
lavinia2008 a scris:

@ghola: nu cred ca inteleg exact cum trebuie interpretat punctul (2) al art. 8: comunicarea deciziei de impunere se face de catre CJAS? Cu alte cuvinte, persoana ar avea 60 de zile sa plateasca acum pe perioada cand nu a contribuit, fara dobanzi? (cred ca e wishful thinking cum am interpretat...)


Este vorba de decizia de impunere anuala emisa de MF. aferenta anilor 2003-2004=2005=2006
In termende de 60 zile de la primirea acstor decizii trebuia declarata si platita comntrubutia pentru sanatate.

Mandantul este un contract prin care o persoana, numita mandatar, se obliga sa incheie acte juridice pe seama unei alte persoane, numita mandant, care ii da aceasta imputernicire si pe care il reprezinta. In contractul de mandat se va inscrie suma bruta cuvenita mandatarului. Mandantul poate sa vireze, in numele mandatarului, contributiile obligatorii datorate de catre acesta: impozitul, cas, contributia pentru accidente de munca, somaj, sanatate, contributia de pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

Ultima modificare: Vineri, 25 Iulie 2008
ContSters42967, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de mandat elena stan elena stan Buna ziua, Intrebare: Ce plati trebuie sa plateasca la stat o persoana care a incheiat un contract de mandat cu o firma ( asigurari) ? Se aplica ... (vezi toată discuția)
Contract de mandat sau contract de munca?? georgi19 georgi19 Buna ziua. Intrebarea mea este:,,Care lege obliga asociatiile de proprietari sa angajeze presedintele de asociatie si cenzorul cu contract de munca??\" De ... (vezi toată discuția)
Contractul de mandat dariaoana dariaoana buna ziua.va rog sa- ma lamuriti si pe mine cu un raspuns la urmatoarea intrebare.sunt angajata (nu asta ar fi chiar termenul potrivit)cu contract de mandat ... (vezi toată discuția)