avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare teren intravilan de un singur mostenitor din ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare teren intravilan de un singur mostenitor din cei doi ai defunctilor parinti!

Intrebarea mea este urmatoarea si multumesc pentru raspuns anticipat!

Cu vreo doi ani in urma am cumparat o bucata de pamant in intravilanul unui sat cu chitanta de mana cu martori de la persoana care il detinea! Motivatia a fost ca se afla langa proprietatea mea si nu doream sa se aseze langa mine te miri cine..........Ulterior am aflat ca aceasta persoana mai are un frate care a plecat din regiunea respectiva de peste 30 de ani si nu a mai dat nici-un semn de viata dar este in viata. Pe titlul de proprietate sunt trecuti cei doi parinti decedati amandoi si cei doi urmasi-mostenitori ai defunctilor, unul de la care am cumparat eu, titlul se afla la persoana de la care eu am cumparat.
Persoana de la care am cumparat recunoaste tranzactia pentru care a semnat cu martori dar , vrea o rezolvare fara prea multa implicare personala a sa.......M-am gandit la varianta de a cere o decadere din drepturi pentru dezinteres de peste 30 de ani fata de terenul mostenire si apoi sa/mi faca vanzarea la notar..........Ce alta varianta ar mai fi. Terenul nu are cadastru, este pozitionat doar in Titlu de proprietate cu vecini si dimensiune. Cum pot rezolva aceasta problema fara prea mari complicatii! Multumesc mult pentru orice solutie ce mi-o recomandati
Cel mai recent răspuns: alex9691 , utilizator 10:51, 22 Iunie 2011
Nu exista posiubilitate decaderii din dreptul de a mosteni. Cel de la care ati cumparat trebuie sa solicite dezbaterea succesiunii de pe urma parintilor, notarul sa constate ca este strain de succesiune prin neacceptare fratele acxestuia si apoi cu certificatul de unic succesor sa va vinda de data aceasta prin act autentic dv. terenul
Si cum deschide succesiunea daca nu cunoaste adresa unde locuieste cel de-al doilea mostenitor odata ce el a plecat de peste 30 de ani....Publica solicitarea in Monitorul oficial? Daca nu-ti platesti taxele si impozitele timp de peste 30 de ani ce drepturi poti sa mai ai.....Multumesc!
top dan a scris:

Nu exista posiubilitate decaderii din dreptul de a mosteni. Cel de la care ati cumparat trebuie sa solicite dezbaterea succesiunii de pe urma parintilor, notarul sa constate ca este strain de succesiune prin neacceptare fratele acxestuia si apoi cu certificatul de unic succesor sa va vinda de data aceasta prin act autentic dv. terenul

Nu se dezbate nici o succesiune daca sunt trecuti pe Titlul de proprietate direct cei doi mostenitori (chiar daca apar si numele defunctilor mai jos...), ei sunt coproprietari in cote egale si atat. Ca sa puteti incheia contractul de vanzare cumparare trebuie sa faceti cadastrul si intabularea, iar ambii frati trebuie sa semneze contractul la notarul public.
Multumesc!
Eu am expus corect problema, nu este una clasica ci una mai complicata de aceea am si solicitat un sfat de la profesionisti, pe cele uyuale le stiu si eu!!
Cred ca mai este ca solutie iesirea din diviziune in instanta... poate si altele......Astept in continuare solutii! Multumesc!
Haideti sa va dau eu o solutie mai putin ortodoxa (sper sa nu-mi sara in cap colegii):D: verificati la primarie daca amandoi fratii au formulat cerere pentru reconstituirea dreptului de proprietate sau numai cel care v-a vandut dvs (din moment ce spuneti ca al doilea frate este plecat peste mari si tari de atata vreme, este posibil sa descoperiti suprize). Daca, dupa cum banuiesc, cererea a fost facuta doar de fratele care v-a vandut, iar comisia locala de ff i-a trecut pe amandoi din instinct (fie pentru ca cei de acolo stiau ca sunt doi copii sau pentru alte motive), fratele care este in viata sa solicite nulitatea absoluta partiala a TP in baza art. III lit.a din legea 169/1997 si radierea fratelui din TP(acesta fiind trecut in act fara formularea prealabila a cererii). Dupa aceea, puteti incheia doar cu dansul actul de vanzare la notariat. Solutia asta e cam de ultima instanta, pentru ca, desi legala, nu e morala si etica deloc.:sorry:
La partaj prin instanta, trebuie citat si fratele plecat, acesta poate sa apara sau nu, se poate apara sa nu... Nu e cazul si locul sa facem morala, insa dvs. trebuia intai sa verificati situatia proprietarilor si abia apoi sa dati banii, dar asta-i alta poveste.
Ultima modificare: Luni, 20 Iunie 2011
Kyandra, moderator

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate gigelas gigelas Buna ziua, Pe un titlul de Proprietate,emis in baza legii 18/91,figureaza tatal si cei trei copii ai sai (2 frati si o sora). Insa,tatal,era decedat din ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren mmarcelcozma mmarcelcozma Doresc sa cumpar o parcela de teren . Pe parcela in cauza exista un titlu de propritate eliberat pe tatal decedat al vanzatorului . Exista 7 frati . Care este ... (vezi toată discuția)