avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Arhiva
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Arhiva

Buna ziua !

Va rog sa mi spuneti unde se pastreaza arhiva unei societati , conform legii,in cazul in care s-a facut cesionarea partilor sociale.
Precizez ca am cumparat o firma , iar fostul administrator refuza sa imi predea arhiva. Ce pot face in acest caz?

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 20:36, 18 Iunie 2011
La sediul societatii in spatiu special amenajat.
Transmiterea dreptului de propietatea inseamna sa intrati si in posesia arhivei.
Detinatorii de arhive au obligaţia de a comunica în scris Arhivelor Naţionale înfiinţarea, reorganizarea sau începerea procedurii de insolvenţă, precum şi măsurile dispuse în vederea protejării documentelor de arhivă.
[ link extern ]
[ link extern ]
pneagu a scris:

La sediul societatii in spatiu special amenajat.
Transmiterea dreptului de propietatea inseamna sa intrati si in posesia arhivei.
....

Problema nu este chiar asa simpla. In cazul unei cesionari avem alta structura a asociatilor. Se transmite dreptul de proprietate a partilor sociale nu se intra in posesia bunurilor sau arhivei.
Arhiva ramane in continuare la sediul firmei, adica in posesia firmei, a societatii, nu in posesia asociatilor.
Administratorul este mandatat practic cu reprezentarea societatii, lui ii revine printre altele si "posesia arhivei"
Daca se schimba si administratorul atunci intre vechiul si noul administrator trebuie facut si un proces verbal de dare-primire. Daca se refuza predarea in intregime a bunurilor, documentelor, etc atunci se poate face plangere la politie sau chiar direct tribunal.
In cazul in care fostul administrator nu a tinut arhiva corespunzator, lucrul acesta trebuie consemnat (si daca se poate autentificat) pentru ca noul administrator sa nu poata fi tras la raspundere.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iunie 2011
kappauser, utilizator
kappauser, multumesc de interventie. In esenta asta am vrut sa punctez dar nu am facut distinctie intre asociati si "gospodarii" unitatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Arhiva dupa cesiune ContSters91976 ContSters91976 Buna ziua, Sunt unic asociat si administrator la un SRL. Am decis cesionarea partilor sociale catre un doritor. Intrebarea mea este: arhiva societatii se ... (vezi toată discuția)
Vanzare sau cesiune IF10CRY IF10CRY DETIN O SOCIETATE COMERCIALA CU ACTELE LA ZI, MAI PRECIS UN DEPOZIT DE MATERIALE DE CONSTRUCTII ADICA O HALA +UTILAJE +MARFA DE PE STOC.DORESC SA CEDEZ ... (vezi toată discuția)
Cesiune firma criss256 criss256 Buna ziua, Am cesionat partile sociale ale firmei mele catre o cunostinta.In momentul cesionarii firma avea tva de plata la bugetul statului de 21.000 ... (vezi toată discuția)