Buna ;)
Am si eu o nelamurire: in cazul diminuarii primelor acordate angajatilor, pe diferite motive; este posibila declansarea unui conflict de drepturi? Iar in cazul in care este posibila, care ar fi procedura? (Legea 168/1999 prevede la art. 70 ca " Conflictele de drepturi se solutioneaza de catre instantele judecatoresti." )
Intr-adevar, intr-un litigiu de munca sarcina probei este rasturnata. Astfel, art.287 C.mun. prevede că : „Sarcina probei în conflictele de muncă revine angajatorului, acesta fiind obligat să depună dovezile în apărarea sa până la prima zi de înfăţişare”. Această excepţie este instituită în scopul ocrotirii angajaţilor şi organizaţiilor sindicale, atât faţă de poziţia lor în proces cu angajatorul, cât mai ales faţă de împrejurarea că deciziile pe care le poate lua acesta din urmă (de imputaţie, de desfacere a contractului de muncă etc.) fac dovada în justiţie până la proba contrară. Deşi Codul muncii se referă numai la conflictele de muncă, considerăm că excepţia prevăzută de art.287 C.mun. se aplică tuturor litigiilor de muncă , întrucât acest act normativ reprezintă dreptul comun sau legea generală în materia dreptului muncii.
Aşadar, în dreptul muncii regula este că sarcina probei îi revine angaja-torului, indiferent de poziţia pe care acesta o are în proces, iar dacă el nu reuşeşte să facă dovada temeiniciei şi legalităţii măsurii luate, angajatul va avea câştig de cauză .
Nu stiu cate sanse aveti de castig cu o actiune in instanta ( poate avea ca obiect anularea deciziei de diminuare a primelor si acordarea diferentei salariatilor) , intrucat aceste prime trebuie sa fie acordate pe anumite criterii.
Dvs ati invocat pana acum acordarea lor pe motiv de simpatie, acum invocati neindeplinirea atributiilor de serviciu :-/
Angajatorul poate invoca ca nu este obligat sa acorde prime sau ca din motive financiare a decis diminuarea lor.
nu. am spus mai sus ca , la cererea angajatilor, conducerea a dat o motivare scrisa cu privire la diminuarea primelor; in care se arata ca angajatii nu si-ar fi indeplinit atributiile de serviciu, cum ar fi faptul ca au avut concediu medical, sau nu si-au luat zile libere :"> . aceste motive nu mi se par a fi o neindeplinire corespunzatoare a atributiilor de serviciu, de unde concluzia mea, ca aceste prime s-au acordat pe motiv de simpatii sau antipatii personale.
Pentru loloo112:
1. Primele se dau pentru perioada lucrata (cand salariatul, prin prestatia sa, aduce beneficii suplimentare firmei) deci nu se pot da si pentru perioadele de concediu medical.
2. In contractul individual de munca aveti precizata clauza ca angajatorul sa va dea prime lunare intr-o anumita cota?
3. Colegii mei au fost mai diplomati in raspunsuri, eu va spun direct: nu veti avea nici o sansa in instanta pe acest motiv.
4. Nu ati raspuns daca aveti CCM, RI si ce scrie in acestea referitor la prime, ceea ce ma face sa cred ca angajatorul are dreptate, indiferent de cum a acordat ultimele prime de care sunteti nemultumit.
Conflict de munca
n_ancamaria
Buna ziua,
Sotul meu se confrunta cu o problema legata de actvitatea pe care o desfasoara la serviciu. Conform unei anexe la contractul de munca, semnata atat ... (vezi toată discuția)