Buna ziua!
Adresez si eu o intrebare:
Am cumparat o parcela de teren la care se ajunge printr-o cale de acces (lata de 2,3 metri). In fata noastra mai sunt 2 parcele, care au aceeasi cale de acces. Calea de acces a fost facuta pana la proprietatea noastra.
Vecinul de peste drum de noi a parcelat si el terenul, si pentru asta a trebuit sa lase si el cale de acces. Calea lui de acces e lata de 3,7 metri. Am inteles ca s-a facut treaba asta pentru ca asa e obligatoriu, drumul sa fie lat de minim 6 metri.
Fiecare dintre proprietarii initiali ai terenurilor au dat la notar cite o declaratie prin care se permite dreptul de trecere pe caile de acces, adica sa putem folosi drumul lat de 6 metri. De aici, notarul s-a dus mai departe si a inscris in cartea funciara doar dreptul de servitute al vecinului pe drumul nostru de 2,3 metri, nu si dreptul nostru de a folosi drumul de 3,7 metri.
Prin urmare, dupa ce ne-am mutat, vecinul si-a ingradit drumul lui de 3,7 metri, pentru ca nu mai are chef sa ne lase sa trecem, deoarece, zice el, declaratias aceea la notar nu are nici o valoare.
Va rog sa-mi spuneti cum pot sa procedez sa obtin legal dreptul de a folosi acel drum.
Multumesc!
Daca aveti declaratie notariala data de catre vecin prin care se obliga sa va permita folosirea drumului lat de 6 metri, trebuie sa respecte. In momentul in care ati cumparat terenul, banuiesc ca ati cumparat si cu drum de trecere. Adica daca vecinu s-a obligat fata de vanzatorul de la care ati cumparat terenul si vanzatorul v-a transmis dumneavoastra dreptul de servitute de trecere, vecinul trebuie sa-si respecte obligatia, altfel, il puteti actiona in instanta.
Multumesc de raspuns!
am cumparat cea mai ingusta masina! si nu pot trece, deoarece chir la marginea drumului s-a montat si un stilp de electricitate, care mai maninca citiva centimetri. Insa, deocamdata ceilalti doi proprietari din fata mea nu au venit, asa ca e inca teren viran. Si trec pe acolo.
Vreau sa va intreb daca putem imputa notarului faptul ca a instituit dreptul asta de servitute doar pentru unul.
Pe de alta parte, eu am inscris in Cartea funciara, pe baza declaratiei notariale, dreptul nostru de a trece pe drumul de 3,7 metri, insa vecinul nu stie asta. Poate ataca lucrul asta?