avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de servitute - cale de acces
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de servitute - cale de acces

Buna ziua!
Adresez si eu o intrebare:
Am cumparat o parcela de teren la care se ajunge printr-o cale de acces (lata de 2,3 metri). In fata noastra mai sunt 2 parcele, care au aceeasi cale de acces. Calea de acces a fost facuta pana la proprietatea noastra.
Vecinul de peste drum de noi a parcelat si el terenul, si pentru asta a trebuit sa lase si el cale de acces. Calea lui de acces e lata de 3,7 metri. Am inteles ca s-a facut treaba asta pentru ca asa e obligatoriu, drumul sa fie lat de minim 6 metri.
Fiecare dintre proprietarii initiali ai terenurilor au dat la notar cite o declaratie prin care se permite dreptul de trecere pe caile de acces, adica sa putem folosi drumul lat de 6 metri. De aici, notarul s-a dus mai departe si a inscris in cartea funciara doar dreptul de servitute al vecinului pe drumul nostru de 2,3 metri, nu si dreptul nostru de a folosi drumul de 3,7 metri.
Prin urmare, dupa ce ne-am mutat, vecinul si-a ingradit drumul lui de 3,7 metri, pentru ca nu mai are chef sa ne lase sa trecem, deoarece, zice el, declaratias aceea la notar nu are nici o valoare.
Va rog sa-mi spuneti cum pot sa procedez sa obtin legal dreptul de a folosi acel drum.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: madaelena , utilizator 12:08, 25 Iulie 2008
Puteti trece cu masina pe drumul pe care-l aveti?

Daca aveti declaratie notariala data de catre vecin prin care se obliga sa va permita folosirea drumului lat de 6 metri, trebuie sa respecte. In momentul in care ati cumparat terenul, banuiesc ca ati cumparat si cu drum de trecere. Adica daca vecinu s-a obligat fata de vanzatorul de la care ati cumparat terenul si vanzatorul v-a transmis dumneavoastra dreptul de servitute de trecere, vecinul trebuie sa-si respecte obligatia, altfel, il puteti actiona in instanta.
Multumesc de raspuns!
am cumparat cea mai ingusta masina! si nu pot trece, deoarece chir la marginea drumului s-a montat si un stilp de electricitate, care mai maninca citiva centimetri. Insa, deocamdata ceilalti doi proprietari din fata mea nu au venit, asa ca e inca teren viran. Si trec pe acolo.
Vreau sa va intreb daca putem imputa notarului faptul ca a instituit dreptul asta de servitute doar pentru unul.
Pe de alta parte, eu am inscris in Cartea funciara, pe baza declaratiei notariale, dreptul nostru de a trece pe drumul de 3,7 metri, insa vecinul nu stie asta. Poate ataca lucrul asta?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren de vanzare fara acces la drum p_mira p_mira Buna ziua, vrem sa vindem un teren de 10.000 mp dezmembrat in 4 loturi - 3 loturi egale (2969mp) si 1 lot (1093mp) ca drum de servitute (de-a lungul ... (vezi toată discuția)
Este obligatia vanzatorului ? mariusrous mariusrous Buna ziua , am facut de curand un precontract la notariat pt o parcela de 600m/2 , acum cand mai aveam putin si semnam actele de vanzare-cumparare notarita ... (vezi toată discuția)
Drum de servitute Wanna2211 Wanna2211 Buna ziua. Părinții mei au cumpărat un teren de 1200 de metri acesta fiind parcelat și rămânând în partea de spate o parcelă de 500 de metri. Aceasta ... (vezi toată discuția)