La o asociatie de proprietari, in AG a membrilor asociatiei de proprietari, proprietarii de la ultimul nivel reclama faptul ca din cauza vechimii izolatiei hidrofuge, cand ploua sunt infiltratii de apa in apartamentele lor. Se ia act de acest fapt. Presedintele, comitetul executiv ignora acest fapt pe motivul ca nu sunt bani. Acestia nu iau nici o masura pentru a suplimenta bugetul asociatiei cu fond de reparatii privind terasa. Proprietarilor de apartamente de la ultimul nivel, din cauza infiltratiilor de apa pluviala li s-au deteorat, tencuielile de pe pereti tavan si instalare de pete de mucegai pe zonele vesnic umede.
INTREBAREA;
Cine poate fi tras la raspundere de prejudiciul cauzat proprietarilor de la ultimul nivel, din cauza neglijentei "structurilor de conducere"ale asociatiei de proprietari?, presedintele, comitetul executiv, administratorul sau toti proprietarii?
Cine este paznicul juridic al lucrului ? (presedintele, comitetul executiv, administratorul sau proprietarii)??:D
Toti locatarii blocului sunt obligati sa contribuie cu o cota parte indiviza a platii reparatiilor acoperisului sau a terasei blocului in care locuiesc conform atat legislatiei vechi (Legea nr. 116 din 2006, Legea Locuintei), cat si Legii nr. 239 din 2007, care a intrat in vigoare la data de 23 august 2007.
Daca platiti din propriul buget costurile de reparatie a acoperisului comun, puteti sa chemati in judecata Asociatia de Proprietari, in solidar cu ceilalti coproprietari care au refuzat participarea la aceste costuri, si pe baza facturilor si devizelor de lucrari, se pot obtine pe cale judecatoreasca obligarea acestora la plata diferentei care le-ar reveni conform numarului de apartamente din imobilul respectiv.
Pretene (sad), eu am intrebat, prejudiciul din apartamentele avariate din cauza infiltratiilor de apa pluviala de pe tarasa blocului, cine va fi obligat de instanta?B-). Stiu ca obligatia costul de reparatiei a terasei revine pe cota-parte indiviza de propietate o au toti proprietarii membrii ai asociatiei,
Dar intrebarea era cui revine, obligatia sa constate deficientele izolatiei hidrofuge si sa contacteze firma specializata cu care sa incheie contract de servicii?
Deasemeni am intrebat cine este paznicul juridic al lucrului? (presedintele comitetul executiv, administratorul sau proprietarii.??)
Ps. a trebuit sa pun si aceasta intrebare in virtutea raspunsului primit..!!!(caut sa rectific raspunsul tau; Legea Nr.114/1996 completata cu Legea Nr.62/2006 si aprobata prin OUG Nr.51/2006; adica legea locuintei; si privind cealalta lege este vorba de Legea Nr.230/2007; legea privind infiintare, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari); Sper sa nu te superi pe mine.
Poate sa aiba calitatea de paznic al lucrului sau paznic ,,juridic" cum il denumiti dvs. atat persoane fizice cat si persoane juridice. Cred ca in aceasta situatie sunt paznici toti proprietarii din asociatie. Acestia, din punctul meu de vedere ar inceta sa mai fie obligati la paza doar in situatia in care lucrul ,, de pazit" a intrat cu consimtamantul expres in stapanirea altei persoane care si-a dat acordul de asemenea sa exercite paza lucrului. Din acest punct de vedere, daca toti proprietarii prin statutul asociatiei de proprietari isi stabilesc un reprezentant - fie el administrator, presedinte sau comitet executiv si acestia isi accepta expres conditia de ,,paznic" al lucrului acesta(acestia) va/vor trebui sa raspunda. Daca nu a acceptat expres ,,paza" niciun reprezentant al asociatiei de proprietari, raspunderea este a tuturor proprietarilor. Problema cu cine constata ... evident in primul rand cel afectat, raportandu-se la statutul asociatiei si solicitand o adunare generala a tuturor proprietarilor in care sa se dezbata problema.
Referitor la temeiul legal, nu ma supar, doar oamenii trebuie sa fie bine informati. Am scris din amintiri fara sa verific.
Presedintele asociatiei este pasnicul juridic al lucrului.De aceea este si platit de catre proprietari si inca destul de bine pentru cateva ore de lucru in interesul proprietarilor.=D>:stunned:
1). Da, "paznicul juridic al lucrului" este presedintele asociatiei de proprietari, care potrivit dispozitiilor Legii Nr.230/2007 si a HG Nr.1588/2007, printre alte obligatii are si obligatia de a inscrie in cartea tehnica a cladirii toate evenimentele si transformarile survenite de timp. Deci; terasa blocului , scarile, coloanele comune de aductiune utilitati, lifturile, fatadele, instalatia electrica, subsolul blocului si altele fac parte din proprietatea comuna cu parti proportionale cu suprafetele utile ale proprietarilor membrii ai asociatiei de proprietari, Si potrivit art.4 alin (2) din Legea Nr.230/2007 care prevad.."""Consecintele neluarii masurilor de organizare si functionare cu privire la administrarea si gestionarea proprietatii comune sunt in "raspundere juridica" a tuturor proprietarilor "sau a reprezentantilor acestora."" dupa caz."
2). Dispozitiile aratate mai sus raporte si la "raspunderea delictuala" prevazuta de disp. art.998 si urmatoarele din Codul Civil, vom gasi imediat cine are raspundere delictuala, deasemeni si cine este "paznicul juridic al lucrului".. Cine supravegheza si administreaza cladirea ?.. Asociatia de proprietari prin structurile de conducere si administratorul, care oridecate ori poate convoca de urgenta AG a proprietarilor, si pune in discutie probleme grabnice, privind proprietatea comuna
..Si nu proprietarul carui ii ploua in casa de ani de zile, si cei care trebuie sa ia masuri se lafaie in "delapidari''. Trebuie spuse lucrurilor pe fata.
Intrebarea mea spunea cam asa ..
.. Cine plateste proprietarului paguba pricinuita din cauza infiltratiilor de ape pluviale de pe terasa blocului in apartament caruia ia distrus apartamentul, din cauza "neglijentei presedintelui si a comitetului executiv", ?...pentru ca nu-l intereseaza este orbB-) la problemele proprietarilor,, ca la el nu ploua in casa.;)
Reparatie acoperis
doru6
Stiu ca s-a mai discutat acest aspect, insa totusi nu m-am lamurti.
Stau la etajul 4, intr-un bloc de 4 etaje, vreau sa spun ca ne ploua in casa de ani buni, ... (vezi toată discuția)