buna ziua,
lucrez la o soc. care sa infintat in urma cu jumatate de an fiind construita si cu fonduri europene. Am semnat un contract pe 3luni care imi expira maine .As dori sa obtin la semnarea noului contract si sporul de vechime(cum apare pe flutras), spor de fidelitate - cum ia spus seful de la personal -care mi-a comunicat ca am dreptul la acest spor abia dupa un an de zile. Majoritatea salariatilor sunt preluati de la fosta soc.care a fost cumparata de actuali propietari.Din punct de vedere legal au deptul sa acorde acest spor -indiferent,cum il numesc-numai la angajatii care au fost preluatii de la vechia soc.
Multumesc pentru raspunsuri
Sporul de vechime era prevazut in CCMN a carei aplicabilitate a incetat. Daca aveti prevederi in CCM ramura care se aplica unitatii in care lucrati (daca exista si este aplicabil) atunci puteti beneficia prin prisma acelor prevederi. In caz contrar angajatorul poate stabili acordarea unui spor de fidelitate functie de vechimea in respectiva unitate. Este logic ca angajatorul sa nu fie nevoit sa plateasca pentru anii care ati lucrat la alt angajator, beneficiile de pe urma muncii dv. au fost ale vechiului angajator si nu ale actualului. A fost o clauza populista a confederatiilor sindicale care mai devreme sau mai tarziu trebuia sa inceteze, final prevazut si de confederatii fapt pentru care de acum cativa ani buni au propus introducerea sporului in salariu dar nu s-a facut decat in f.foarte putine locuri.
daca inteleg bine atunci-caz ipotetic-se poate infinta o soc noua la care sa preiei toti angajatii de la soc pe care o desfintezi,acestora sale acorzii spor de fidelitate(vechime) celor carese angazeaza din "afara" nu cu toate ca schimbi toate contractele pe noua soc ,la inceput pe perioada determinata de o luna iar apoi pe perioada nedeterminata
Ce intelegeti prin preluare la o societatea noua?
Daca a preluat o societate si i-a schimbat denumirea societatii asta nu inseamna ca este noua, CIM-urile angajatilor nu se schimba.
sau schimbat toate contractele de munca ,la inceput sau facut pe o luna apoi pe perioada nedeterminata.Este noua deoarece soc. are alta denumire alt sediu,la 8km.de vechiul punct de lucru,acolo au ramas doar birourile-sediul central. De aceia intreb este legal sa se conditioneze sporul de fidelitate (vechime) de lucrul intr-o alta soc .care practic nu mai exista si cum se poate acorda doar celor care au fost preluati de lavechia soc. iar noua celor angajatii direct aici doar dupa trecerea unui an
Acordarea sporului de fidelitate nu este reglementată de vreo lege speciala. Acesta se stabileşte prin negociere directă între angajatori şi reprezentanţii angajaţilor sau sindicat. Nu este obligatorie acordarea acestui spor. El se prevede în contractele colective de muncă.
Nu există condiţii pentru acordarea acestui ajutor (grupă de muncă sau alte asemenea), ci doar condiţia de vechime in aceeasi unitate care se stabileşte prin negociere.