avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... spor de fideltate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

spor de fideltate

Referitor la "spor de fidelitate pentru o vechim,e ce se va stabili la nivel de contract colectiv de munc[ pe unitate, dar nu mai putin de 10 ani"
- daca angajatul trebuie sa aiba acesti 10 ani vechime neintrerupta in aceeasi unitate?
cazuri:
- daca angajatul a avut intrerupere in acesti 10 ani, din vina angajatorului (reducere de personal - somaj)?
- daca angajatul a ramas pana la lichidarea vechi societati si a revenit la noi dupa ce am fost reorganizati?
- daca angajatul a plecat din unitate la cererea lui si a revenit la unitate dupa 1 an de zile?
Va rog sa-mi raspundeti visavis de aceste cazuri.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 13:29, 12 Noiembrie 2009
Sporul de fidelitate este acordat pentru vechime neaintrerupta in sistem.

In CCM la nivel de unitate este definit ce inseamna sistem (vechea societate, noua societate) si ar trebui sa fie definite si situatiile cand nu este continuitate in munca.

Daca CCM la nivel de unitate nu prevede particularitati,indiferent care este motivul,daca nu este vechime neantrerupta nu beneficiaza de spor fidelitate.
Prin insasi scopul sau, acest spor este acordat pentru a recompensa salariatii care sunt fideli fata de societate si pentru a stabiliza personalul si a reduce fluctuatia (in acest caz va recomand sa coborati limita de vechime de la care se acorda). Personal consider ca sporul de vechime este anacronic si nu prezinta nici un fel de functionalitate, de aceea mentionez ca sunt adeptul unui sistem cu spor de fidelitate.

Inteleg ca sunteti in situatia unei foste intreprinderi de stat care a trecut printr-o perioada de restructurare si care acum si-a revenit deci este normal sa aveti in continuare o gramada de oameni care gandesc la fel ca pe acele vremuri apuse inclusiv in organizatia sindicala

Sa analizam putin cazurile prezentate de dumneavoastra :

1. logic ar fi ca acest spor de fidelitate sa se acorde pentru vechime neintrerupta dar avand in vedere ceea ce am spus mai sus (provenienta si procesul de evolutie al societatii), este normal sa poata fi acordat si in anumite situatii particulare prin care discontinuitatea in vechime a intervenit din motive independente de vointa salariatului.
2. de acord cu situatia in care salariatul a fost trimis in somaj, dar numai daca acesta a revenit in societate la solicitarea angajatorului, nu si cu situatia in care a declinat o astfel de oferta si a revenit ulterior.
3. de acord si cu revenirea dupa reorganizare dar numai in conditia in care a ramas pana la lichidarea vechii societati, caz in care probabil a fost trimis la somaj si ne intoarcem astfel la punctul anterior.
4. nu sunt de acord cu situatia in care salariatul a plecat din unitate la initiativa sa, chiar daca a revenit ulterior (atentie !!!!! nu ma refer la inscriere benevola pe liste de concedieri colective sau plecarea cu acordul partilor dar tot la "sugestia " angajatorului)
Interpretarea noastra poate fi influentata de multi factor dar, ceea ce va intereseaza este cadrul legal care reglemnteaza (ne)acordarea acestui spor.

Daca nu sunt alte prevederi care sa particularizea aceasta situatie,sporul de fidelitate se acorda numai pentru vechime neantrerupta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor de fidelitate... lia19. lia19. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns .Referitor la sporul de fidelitate.Se arata in contractul colectiv la nivel de ramura ca se acorda salariatilor care au o ... (vezi toată discuția)
Vechime neintrerupta in aceeasi unitate Dana220868 Dana220868 Buna ziua, Am lucrat intr-o firma timp de 10 ani dupa care am plecat in 10.09.2000 prin transfer in interes de serviciu la o alta firma din acelasi sistem ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata dorandrrabog dorandrrabog Buna seara! As vrea sa stiu daca 1 an de concediu fara plata, in invatamant, este considerat intrerupere de activitate. Secretara scolii mi-a spus ca ... (vezi toată discuția)