avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Expertiza contabila asociatie proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Expertiza contabila asociatie proprietari

Buna ziua,
Am o intrebare: ce inseamna onorariu provizoriu de expertiza?
Deoarece asociatia de proprietari nu a depus la dosar un act din care sa reiasa clar suma ce reprezinta cote de intretinere si suma ce reprezinta penalitati, instanta a hotarat efectuarea unei expertize contabile, iar onorariul de 600 de lei a revenit in sarcina asociatiei.
Expertul contabil mi-a trimis o convocare in care scrie ca eu trebuie sa depun 800 lei drept onorariu provizoriu.
Nu inteleg de ce trebuie sa pltesc si eu?
Ce se intampla daca nu depun acesti bani? Nu se mai face expertiza?
Nu ar trebui sa decida instanta dac se mareste sau nu onorariul expertului si in ce cuntum?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: silviu_n , utilizator 08:26, 21 Iunie 2011
Nu decide instanta ci expertul contabil.
Sunt taxe stabilite in functie de volum, suma.Sunt experti care sunt platiti pe ora.
Daca dumneavoastra ati cerut expertiza platiti,pana cand instanta va hotara,cine
are castig de cauza.

Nu eu am cerut expertiza contabila, ci instanta. Tot instanta a hotarat ca asociati de proprietari sa plateasca expertiza contabila.
Da .instanta cere expert,dar taxa este functie de ce am scris.
Ce functie aveti in asociatie?
Noi am fost in situatia in care am actionat in instanta un proprietar rau-platnic, care pe langa toate alea, avea si pretentii de mare smecher. Pe bune. Noi am prezentat instantei documentele standard in astfel de cazuri, insa dumnealui, proprietarul a dorit sa mai lungeasca putin ”boala” si a solicitat expertizarea sumelor, a modului de calcul, etc. Instanta are la dispozitie un corp de experti contabili, care efectueaza tot felul de alte expertize dintr-astea specializate si ca sa nu se ”plicitiseasca” intre timp, la solicitarea uneia dintre parti (de obicei proprietarul), prin tragere la sorti repartizeaza un astfel de expert, care unde vine? Exact la asociatia de prop., dar nu la solicitarea asociatiei, ci a proprietarului. Deci cine ”comanda”, plateste muzica.
Eu nu am auzit ca intr-un astfel de caz (ca cel descris mai sus), instanta sa solicite o expertiza. Poate in alte spete, cu prejudicii aduse statului, nu stiu, dar in cazurile noastre asociatia da in judecata, administreaza probe cu documente autentice. Daca proprietarul recunoaste in instanta sumele aflate in discutie, va garantez ca nimeni nu se mai complica cu expertize....
Cum va spuneam, noi am avut asemenea cazuri, expertul si-a facut treaba, a inaintat un raport de expertiza in instanta care a obligat pe parat sa achite pana una-alta cei vre-o 800 lei - costul expertizei, dupa care procesul s-a reluat, s-a dat castig de cauza asociatiei. Cred ca daca instanta ar fi dat castig de cauza proprietarului, c/val expertizei, achitate s-ar fi adaugat la celelalte cheltuieli facute cu ocazia procesului si proprietarul ar fi cerut in instanta si cheltuielile privind expertiza...
Nu stiu pe ce parte a baricadei sunteti, dar daca nu ati comandata o astfel de expertiza contabila, nu achitati nimic - chiar daca experul va cere acest lucru. Ma mir sa aud ca instanta a cerut achitarea c/val. expertizei. Va aparati prin aceea ca nu ati cerut dvs. asa ceva. Nu va pot obliga sa platiti ceva ce nu ati cerut!
Dle Grecu, nu ați fost atent la ce a menționat inițiatorul:
Deoarece asociatia de proprietari nu a depus la dosar un act din care sa reiasa clar suma ce reprezinta cote de intretinere si suma ce reprezinta penalitati, instanta a hotarat efectuarea unei expertize contabile


Președintele a dispus expertiza în temeiul art.129 Cpc:
Daca probele propuse nu sunt indestulatoare pentru lamurirea in intregime a procesului, instanta va dispune ca partile sa completeze probele. De asemenea, judecatorul poate, din oficiu, sa puna in discutia partilor necesitatea administrarii altor probe, pe care le poate ordona chiar daca partile se impotrivesc.

text actualizat prin Legea 202/2010

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces cu asoc: asistare/participare la expertiza contabila judiciara fbogdan fbogdan Litigiu cu Asoc. Propr, eu sunt parat. S-a admis expertiza contabila. Avocatul meu spune ca nu are baza legala ca sa ceara instantei sa admita ca eu (parat) sa ... (vezi toată discuția)
Plata expertiza mirusaby mirusaby Buna ziua, am si eu iarasi o problema : la adunarea generala din luna iun.2012 s-a hotarat schimbarea comitetului executiv, si efectuarea unei expertize ... (vezi toată discuția)
Expertul desemnat a cerut o sumă de 5 ori mai mare decât cea stabilită de instanță. ce riscă el și ce drepturi am eu? Dobre77 Dobre77 Buna ziua, Art. 339 Drepturi băneşti ale expertului (1) Fapta experţilor de a cere sau de a primi o sumă mai mare decât onorariul fixat de instanţă ... (vezi toată discuția)