avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Credit ipotecar in franci elvetieni
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Credit ipotecar in franci elvetieni

Buna ziua! Am luat un credit ipotecar in 2008(cand francul era inca 23 de mii lei vechi) in valoare de 90.000 de franci(este vorba despre un apartament)pe o perioada de 30 de ani.In primul an:dobanda fixa(5,5% pe an),fara a plati nici comision de administrare.Am platit 400 si ceva de franci rata lunara in primul an(100 si ceva rata,300 dobanda).Urmatorii ani:dobanda variabila+comision de administrare.Am platit 500 si ceva,chiar si 600 pe luna.Asta pana anul trecut,cand am cerut reesalonare pe un an de zile.La reesalonare,mi s-a dat doar o varianta:sa platesc un an de zile doar dobanda si comisionul,fara a putea plati nimic din rata.Am acceptat.Acum a trecut anul.Am cerut din nou reesalonare:mi s-a propus sa platesc doar o parte din dobanda(185 de franci) urmatorul an de zile.(intre timp codebitorii mei:mama si fratele au ramas fara servici,doar eu mai am servici).
Sa nu credeti ca nu apreciez intelegerea de care da dovada banca...,insa sunt putin nelamurit in cateva privinte:
-mi se pare ciudat ca, in cazul in care creditul nu ar fi reesalonat,eu sa platesc rata 100 si ceva,iar dobanda+comisionul 400,adica triplu(bine... cu timpul valoarea ratei se mareste iar valoarea dob.+com.scade,insa eu am o problema acum cand platesc ca prostul numai dobanzi).
-ma poate ajuta in vreun fel OUG 50/2010 data fiind situatia mea?

Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 22:01, 18 August 2011
Va multumesc pentru sfaturi!
Am intrat pe pagina de blog a domnului Piperea si am observat un caz asemanator cu al meu,iar raspunsul domnului avocat dat cazului respectiv,mi-a dat si mie sperante.Doamna respectiva a luat un credit ipotecar pe care nu il mai poate onora la fel ca in cazul meu.Se temea de dosar penal.Domnul avocat i- a transmis ca nu are de ce sa-si faca griji,nu este vorba de rea vointa,ci pur si simplu de impotenta financiara.Mai mult,a spus ca daca nu detine nici un bun sau proprietate,banca nu prea are ce sa-i faca.A mai spus ca datoria catre banca se anuleaza in 3,4 ani. Asa sa fie!?
Termenul general de prescriptie este de 3 ani. de la orice act intrerupator de prescriptie ( o plata a debitorului, un act de executare, cererea de executare, etc) curge un nou termen de prescriptie.
Daca banca are executor destept, sau bine intentionat, nu se prescrie niciodata. Dar, in general, acolo unde nu au ce recupera cesioneaza creantele catre societati de recuperare care nu pot decat sa mearga la executori judecatoresti care cer bani si pentru ca sa respire regulat. Renunta repede la executare cand vad ca nu au ce lua. As zice ca un termen de 5 ani pentru prescriptia dreptului de a cere executarea creditului, e un termen mai realist. E insa o simpla parere.

Daca aveti venituri, salariu, va vor pune poprire sa stiti.
@Kanedel
Nu va imbatati cu apa rece. Dvs ati contractat un credit pentru cumpararea unui apartament. In cazul in care sistati orice plata, banca va va executa silit, deci apartamentul va fi scos la licitatie. Desemenea daca pretul obtinut nu va acoperi datoria( ceea ce e foarte probabil, datorita aprecierii francului, deprecierii imobiliare si a cheltuielilor cu executarea) vor fi executate si alte bunui imobile(daca mai aveti) si eventual vor pune proprire si pe venituri(salarii, pensii). Toate acestea pana banca isi va recupera datoria.

Alte cateva precizari.
1. Nici nu incape in discutie dosarul penal. Imposibilitatea de plata nu este nici macar catalogata drept contraventie, dapai infractiune. Deci nu va ganditi la dosare penale.
2. Intradevar, daca nu ai nici un bun si nici un venit, dupa cativa ani de incercari de a recupera banii (depinde de la banca la banca sau de la recuperator la recuperator - se poate indreapta chiar banca impotriva dvs, dar mai degraba va vinde creanta catre o firma de recuperari) se vor plictisi si vor renunta. Este greu de prezis cat timp va trece pana se va anula datoria; teoretic poate sa dureze la nesfarsit, practic, minim 5 ani in mod sigur, si atentie, doar daca nu obtineti venituri intre timp. Eventual o plecare din tara poate "ajuta".
Dar, atentie, nu este cazul de fata; dvs aveti acel imobil in proprietate personala, si in caz de neonorare a creditului va fi executat.

Sfatul meu e sa tratati cat se poate de realist aceasta situatie pentru ca nu e de joaca.
Vedeti mai intai ce e cu contractul dvs de credit, nu e normal ca rata sa sara de la 400 de franci la 600. Rugati un prieten mai rasarit sau un specialist sa se uite pe el.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iunie 2011
grandanat, utilizator
Eu cred ca valoarea apartamentului este mult mai mica decat valoarea creditului, probabil cumparat in 2008-2009, astfel ca nu ar fi o pierdere prea mare.
Altfel nu vad de ce dl ar fi ignorat posibilitatea executarii acestui imobil de catre banca.
As fi dispus sa renunt la apartament.Bunuri sau proprietati nu am,la fel mama si fratele care sunt codebitori.Nu stiu daca o sa atenteze la pensia tatalui meu,care nu este codebitor(nu are nici o legatura cu creditul). si care detine si bunuri si proprietati.Ce sa fac,nu am cum sa platesc ratele cu salariul pe care il am,imposibil.Acum hai ca e reesalonat,insa ce ma fac dupa perioada de reesalonare!?

Alte discuții în legătură

Credit ipotecar in franci elvetieni alissab alissab Buna ziua ! In iunie 2007 am luat un credit ipotecar in franci elvetieni pe 35 ani,ipotecand apartamentul pe care l-am cumparat.Am luat 65450 CHF, avand ... (vezi toată discuția)
Credit ipotecar Ale1980 Ale1980 Buna ziua, Ne confruntam cu urmatoarea problema. Inca de la inceput va scriu ca noi am fost neatenti si am crezut in banca \\"X\\" si in functionari. In ... (vezi toată discuția)
Crestere rate la banca fara explicatii AnWiEn AnWiEn Buna ziua, am luat un credit ipotecar in franci si un credit nevoi personale cu garantii ipotecare in euro, in anul 2008 pe o perioada de 25 ani de la defuncta ... (vezi toată discuția)