daca un debitor nu a achitat o factura in 30 zile de la scadenta si ulterior instraineaza o parte din activele firmei savarseste infractiunea de bancruta chiar daca nu si-a cerut insolventa sau nu ia fost ceruta de creditor?
termenul de neplata nu este de 30 de zile, ci de 90. la care adaugi si valoarea creantei care trebuie sa fie de minim 45.000 ron.
pina la deschierea procedurii de insilventa, debitorul poate face orice doreste cu patrimoniul sau. In cazul in care se deschie procedura, lichidatorul are dreptul de a verifica tranzactiile facute si de a solicita anularea lor, in conditiile legii.
art 143 din lg 85 / 2006 spune ca "înstrăinează, în frauda creditorilor, în caz de insolvenţă a debitorului, o parte din active". Starea de insolventa fiind o stare prealabila declararii falimentului si prezumata de catre lege (in conditiile art.3 din lg 85), practica DNA considera ca nu este necesara admiterea unei cereri de deschidere a procedurii insolventei de catre o instanta de judecata.
am spus insa ati citit postul meu pe diagonala :) art.3 pct.1 lit.a si art.3 pct.12.
practica DNA nu este publica ca sa va pot indica o bibbliografie, eu o stiu din experienta cabinetului meu si din discutiile cu alti colegi, de-a lungul timpului.
Pentru o practica judiciara incercati sa cititi culegerile de sentinte ale Curtilor de Apel.
Insolventa
carmendehelean
Va rog sa-mi spuneti in ce conditii un furnizor poate declansa procedura de insolventa a datornicului(SRL).Daca se poate sa-mi dati legislatie.Va multumesc (vezi toată discuția)