avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Girant la ananghie
Discuție deschisă în Executare silită

Girant la ananghie

Va salut!
Un bun prieten si-a girat in 2005 fosta sotie care a luat un credit de nevoi personale de la o banca. Garantia, conform contractului "inseamna garantia reala mobiliara de prim rang, avand ca obiect Creantele si soldul Contului, constituita de Garant in favoarea Creditorului prin prezentul contract", precum si "garantarea de catre, si cesionarea veniturilor girantului/girantilorale caror venituri nete lunare sa fie suficiente achitarii sumei datorate de titular bancii".
La scurt timp au divortat iar ea a disparut, afland de la cunostinte comune ca s-ar afla prin Elvetia. Astfel, au inceput somatiile prin anul 2007, iar de prin toamna 2007 au incetat, prietenul meu crezand ca fosta si-a platit ratele. Pana azi, cand a primit o comunicare de la executorul bancii, conform careia era informat ca atat lui cat si "fostei" le-au fost poprite conturile bancare(se insira toate bancile) conform art. 452 si urm. C.p.p.
Are dreptul executorul sa faca asta? Ce mai urmeaza? Ce poate face prietenul meu in acest caz?
Sa nu-mi spuneti ca trebuie sa plateasca..."Fosta" a plecat cu tot cu bunuri comune(autoturism etc), i-a furat un card bancar(pe care dupa ce l-a lichidat l-a predat bancii). Mai mult, la partaj aceasta nu s-a prezentat, iar prietenul meu neputand indica adresa din strainatate, procesul s-a suspendat, iar ea e desigur, bine mersi.
Multumesc anticipat,
Laura
Cel mai recent răspuns: warm_rain , utilizator 00:05, 2 August 2011
Din fericire, observ ca s-au limitat doar la conturi bancare (orice venituri prezente si viitoare). Si mai este vorba de un bun pus in garantie (bunul care ar fi fost cumparat cu banii din credit), bun care lipseste cu desavarsire. Prietenul meu spune ca fosta sa sotie nu a cumparat nimic cu acei bani. O parte, aceasta i-a folosit pentru a achita cateva rate la leasing-ul unui autoturism, ce se afla in prezent in posesia acesteia, insa proprietar este in prezent firma de leasing. De autoturism nu se stie nimic si nici de fosta. A fost depusa la politie o plangere penala pentru art. 210 C.p. impotriva acesteia, insa e de negasit. Deasemenea, vazand contractul bancii, acesta observat ca la momentul respectiv apare ca fiind angajat la o firma la care n-a avut contract de munca niciodata (au fost facute la timpul respectiv demersuri, inclusiv semnarea unui contract de munca care nu s-a finalizat) insa, aceasta firma era administrata de fosta sotie...
Stimate "Girant la ananghie", sa ne intelegem:
1.Se face o confuzie privind contractul de credit bancar. Ori este credit pentru nevoi personale si atunci imprumutatul nu are de ce sa justifice ce bunuri a achizitionat cu banii respectivi, pe care ii primeste intr-un cont deschis de banca pe numele lui si ii cheltuieste pe ce vrea el, ori este un credit pentru cumparare de bunuri – mobile inteleg de lai dvs. – caz in care, suma respectiva se vireaza de catre banca direct furnizorului de bunuri, fara a mai trece prin “mana” imprumutatului pentru ca acesta sa nu faca altceva cu banii.Atunci bunul achizitionat garanteaza imprumutul, se face si asigurare, e mai complicat.Deci, verificati bine contractul respectiv si vedeti ce fel de credit a acordat banca.
2.Daca actele prezentate de girant bancii pentru a dovedi ca are contract individual de munca pe termen nedeterminat si salariu aferent, sunt mincinoase, el nefiind angajat la firma respectiva la data la care a semnat contractul de girant, intram in sfera dreptului penal si avem de-a face cu infractiuni de fals in inscrisuri, uz de fals si fals in declaratii. Banca nu o sa va ierte, daca se constata asta.
Astfel ca, in situatia data, asa dupa cum ati prezentat-o, nu va ramane decat, sa achitati ratele restante si sa va indreptati impotriva imprumutatului pentru a va recupera banii.
In cazul in care executorul bancar nu va gasi sume de bani in conturi sau alte venituri urmaribile, cu siguranta va urmari bunurile mobile si/sau imobile proprietatea garantului.
Buna ziua,
Am si eu o problema.Am terminat divortul de o saptamana dar sunt girant la creditul de nevoi personale facut de fostul sot.Inainte de a termina divortul el a demisionat de la servici iar acum trebuie sa platesc doar eu.pot sa ma scot ca si girant?Daca nici eu nu mai lucrez ce se poate intampla daca nu mai platesc?

Va multumesc!
Si s-au intalnit in fata ofiterului de stare civila, jurandu-si credinta, la bine si la rau.
Pe urma au luat un credit de nevoi personale.... Unul jura in continuare ca e bine, altul injura ca e rau.

Lasand gluma la o parte, girantul a garantat in primul rand cu ceea ce se scrie explicit in contractul de credit (soldul contului, venituri salariale etc) insa banca are calitatea de creditor chirografar pana la concurenta intregului debit.
Astfel, aceasta are posibilitatea de a urmari ORICE bunuri ale titularului de credit sau ale girantului pentru a-si satisface creanta.
In alta ordine de idei vin in intampinarea unor intrebari cu urmatoarele precizari :
= nu se executa intai bunurile titularului si apoi ale girantului ci oricare dupa bunul plac al bancii
= nu are importanta daca sotii au divortat (banca nu a incheiat contract cu familia x ci cu doua persoane distincte care intamplator sunt si soti)
= nu are importanta raportul valoare debit / valoare bunuri executate; pentru o creanta de 5.000 ron poate fi vandut un imobil de 300.000 urmand ca diferenta de bani sa revina persoanei executate
= nu se tine cont de conditia sociala astfel ca girantul poate ramane in strada pentru datoria titularului de credit care se distreaza in Elvetia
= Banca percepe penalitati pana la recuperarea efectiva a debitului, de buna voie sau silit
= nu are nicio importanta destinatia banilor si scopul in care au fost folositi

In cazul in care - asa cum am citit mai sus - la incheierea contractului este posibil sa fi fost savarsita o infractiune, daca si numai daca a inceput urmarirea penala impotriva respectivei persoane, poate fi facuta o contestatie la executare si solicitata suspendarea executarii. Daca se obtine suspendarea executarii, se poate cere suspendarea judecarii contestatiei pana la solutionarea cauzei penale.

Alte discuții în legătură

Executor bancar dascalescu_c dascalescu_c as avea si eu nevoie de niste sfaturi va rog frumos. am fost sunat sa ma prezint la interviu de catre o banca romaneasca ptr postu de executor bancar. in afara ... (vezi toată discuția)
Credit de nevoi cu ipoteca vianora vianora AM luat un credit de nevoi cu ipoteca .Ipoteca a fos pusa pe unul din apartamentele mamei mele( ea fiind garant) in caz de neplata creditului din moive de ... (vezi toată discuția)
Executare silita credit de nevoi personale fara garantie voicuadrianvaleriu voicuadrianvaleriu Buna seara. In 2008 am facut un contract de nevoi personale fara garantii. Din diferite motive, am ajuns la o restanta de peste 3000 lei, si am fost informat ... (vezi toată discuția)