Buna ziua! As dori va rog, o lamurire cu privire la situatia in care ma aflu.
Sunt mostenitor, alaturi de un var pe un teren + imobil in apropiere de BV.Varul meu, este insa plecat de foarte multi ani in Canada (cel putin vreo 10 ani), iar de cand a plecat nu a mai venit niciodata in tara, am intrerupt orice legaturi cu el. Acum ca instanta m-a repus in drepturi asupra terenului si a imobilului, dand dispozitie de emitere a titlului de propr. in care sunt trecut in calitate de mostenitor alaturi de varul meu, vreau sa vand ceea ce-mi apartine. Insa am inteles ca intai trebuie sa fac iesirea din indiviziune.
Cum sa procedez? E nevoie sa apelez iar la serviciile unui avocat si din nou sa intru in instanta sau pot si prin intermediul notarului din orasul unde se afla terenul + imobilul?
Multumesc!
PS: Am uitat sa mentionez, ca ani la rand (de cand a plecat varul meu din tara), eu am platit taxele si impozitele pe acel teren si casa.
Pe langa aceasta, in 2006, varul meu, fara stirea mea, a mers la un notar si a declarat ca terenul in cauza ii revine in totalitate si a dezbatut masa succesorala , primind un certificat de mostenitor. Pot contesta acest certificat obtinut prin declaratii false?
trebuie sa promovati actiune in instanta pt constatarea nulitatii absolute a certificatului de mostenitor pe care il are varul dvs. veti proba cu sentinta civila pe care o aveti. apoi puteti face iesirea din indiviziune.
Ce proces ati avut pe rol in urma caruia" instanta v-a repus in drepturi"?
Spuneti ca exista un certificat de mostenitor doar pentru var dar ca titlul s-a emis pentru doi mostenitori, dvs. si varul.Cateva precizari ar lamuri speta..
Cand s-au facut actele, titlul de proprietate, varul meu a mintit spunand ca e unicul mostenitor. Bunicul a avut 2 copii, care la randul lor fiecare a avut cate un fiu (eu si varul meu). De la OCPI, s-a facut o gresala si s-a trecut doar varul meu pe titlul de proprietate (ca mostenitor al tatalui sau) eu nu am mai fost inclus ca mostenitor duupa parintele meu. Si asa, am ajuns sa ma judec cu propriul var, pentru a rectifica o resala a OCPI-ului. Nu stiu actiunea cum s-a numit, stiu doar ca am cerut sa-mi fie recunoscut dreptul de moostenitor pe acel teren, alaturi de varul meu, conform actelor in posesia carora sunt. Instanta mi-a recunoscut dreptul si mi-a dat sentinta favorabila, incluzandu-ma in titlu alaturi de var. In timp ce ma judecam pentru recunoasterea dreptului meu, varul meu a mers la un notar si a facut sccesiunea, declarand ca e unicul mostenitor pe acel teren. Am aflat de acest lucru anul acesta, cand m-am dus la un executor sa puna in aplicare sentinta obtinuta. De varul meu nu mai am cum sa dau, pt ca a plecat in Canada de foarte multi ani (1995 - 1996) si cam tot pe atunci a facut si succesiunea. Acum sunt cu toate actele la executor, le-a depus la primarie si astept sa mi se elibereze titlul conform sentintei instantei.
P.S. Procesul a fost de fond funciar, Legea 18/1991.
Multumesc.
1. depuneti plangere la parchet pentru constatarea prescriptiei savarsirii infractiunii de fals in declaratii de catre var.
2. cu rezolutia de prescriptie, solicitati constatarea nulitatii certificatului de mostenitor in instanta pe motivul declaratiei mincinoase a varului.
3. dupa admiterea actiunii, solicitati emiterea unui nou certificat de mostenitor.