Va rog frumos am problema delicata si as dori un sfat de la d-stra si anume am un dosar pe rol de pensie de intretinere ceruta de fiul meu dintr-o casatorie anterioara care studiaza la liceu. El are implinita varsta de 18 ani , eu nu lucrez in Romania si am o noua casnicie si un copil de patru luni de crescut .S-a facut comisie rogatorie aici in tara unde locuiesc si imi desfasor activitatea si in pofida faptului ca judecatoria locala de aici a confirmat ca , cheltuielile lunare (anuale ) sunt direct proportionale cu venitul pe care il am , totusi justitia romana -conform legii-codul familiei -, ii stabileste o pensie destul de maricica fiului meu in pofida faptului ca nu am de unde o plati ; nu am practic de unde "rupe " niste bani .
Intrebarea mea este ma poate sili statul roman sa platesc acesti bani avand in vedere circumstantele aratate mai sus ?
Ce cai de atac sa folosesc ? Sunt la recurs acum si nu stiu cum si la ce sa ma astept. D-stra ce ma sfatuiti ??
Multumesc
Intelegem ca fiul isi continua studiile.
Pt stabilirea unei pensii mai mici puteti invoca si nevoie celui de-al doilea copil si al intretinerii familiei.
Va recomandam sa va angajati avocat.
Multumesc pentru raspuns ; da primul copil isi continua studiile; copilul din actuala casnicie a venit chiar inainte de pronuntarea primei hotarari - acum la recurs asta invocam al doilea copil ; am avocat insa nu mi-e teama ca suma stabilita va fi tot mare
si ma aflu intr-o situatie urata.
Am un coleg aici care dintr-o cauza asemanatoare si-a dat demisia .Asa ceva nu as putea face nici daca as vrea .
Deci cine va rog ar putea sa ma constranga cel mai tare statul roman sau primul meu fiu ?
fie achitati pensia si veti instanta va fi obligata sa stabileasca o pedeapsa cu suspendare caz in care va trebui sa platiti in continuare pt a nu se ajunge la o situatie asemanatoare fie va angajati un avocat bun care sa dovedeasca ca neplata nu se datoreaza relei credinte.
Statul roman ce interes ar avea?:)
Fiul va poate constrange in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile. De ex. daca nu achitati timp de 2 luni pensia, poate sa va faca plangere penala pt abandon de familie.
Eu zic ca nu e cazul de demisie, dar puteti atasa la dosar facturi/chitante cu cheltuielile lunare si sa demonstrati ca practic nu va permiteti cuantumul respectiv.
Dar nu exista o cale de intelegere amiabila?
Singurele criterii de care judecatorii din tara tin cont atunci cand stabilesc pensia de intretinere sunt numarul de copii aflati in intretinere si veniturile celui obligat la plata. In rest, nu are nici o importanta care sunt cheltuielile dv curente.
Daca sunteti in faza de recurs, invedereati instantei ca, anterior pronuntarii hotararii vi s-a nascut cel de-al doilea copil si solicitati stabilirea pensiei pentru primul copil pana la 1/6 din veniturile dv cu caracter constant.
Posibilitatea sa vi se acorde o pensie mai mica ar exista daca primiti diurna. Cereti celor de la locul dv de munca sa specifice expres in adeverinta suma ce o reprezinta diurna si invederati instantei ca aceasta suma sa nu intre in baza de calcul a pensiei, deoarece in conf. cu dispozitiile codului de procedura civila, diurna nu poate fi urmarita pentru nici un fel de datorii.