avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat de mostenitor

Speta este urmatoarea: Prin dezbaterea succesiunii, constand din 1/2 casa in suprafata totala de 58 merti patrati si un teren in suprafata de 800 metri patrati, la care vin ca succesori, sotia supravietuitoare cu o cota de 2/8 si doi copii cu cate o cota de 3/8 fiecare din masa succesorala.
Intrebarile ar fi urmatoarele:
1. Cine stabileste cat si cum revine fiecarui mostenitor din casa si din teren?
2. Daca sotia supravietuitoare poate ceda dreptul ei, atat 1/2 din casa, cat si cele 2/8 din dreptul de mostenire in favoarea unuia dintre copii?
3. In situatia unui raspuns afirmativ la a doua intrebare, care ar fi modalitatile si costurile unui astfel de demers?
In asteptarea unur raspunsuri competente va multumesc anticipat si va urez numai de bine .
Cu stima!
Cel mai recent răspuns: baican constantin , utilizator 10:30, 23 Iunie 2011
partile se pot intelege in privinta partajarii masei succesorale, in caz contrar instanta este chemata sa o faca pentru ei
sotia nu poate renunta in favoarea unuia dintre mostenitori in privinta cotei de 2/8 ci poate renunta de buna voie si de aceasta vor beneficia ambii copiii, in ceea ce priveste cota de 1/2 a carei proprietar unic poate vinde sau dona in favoarea cui doreste
in privinta renuntarii la cota de 2/8- o declaratie notariala de neacceptare a succesiunii/renuntare la succesiune, iar pentru donatie/vanzare taxele noatriale ce se calculeaza conform baremurilor notarilor si sunt calculate in functie de valoarea si pozitionarea imobilului
Multumesc mult pentru raspuns, si va rog sa-mi confirmati sau infirmati daca am inteles bine.
Exista varianta partajului voluntar, conditia fiind ca, fiecare din cei 3 mostenitori sa primeasca cate o parte, atat din casa cat si din teren, indiferent de cota sau valoarea partii pe care o primesc din masa succesorala, daca nici unul nu renunta la dreptul de mostenire.
In privinta cotei de 1/2, a carei proprietar unic este sotia supravietuitoare, aceasta nu poate face obiectul partajului voluntar existand numai posibilitatea vanzarii-cumpararii sau a donatiei?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune gigelas gigelas Buna ziua, -Dupa decesul persoanei X,au ramas mostenitori: sotia lui X si cei 2 copii majori ai lui X. -Sotia si unul dintre copii doresc sa dezbata ... (vezi toată discuția)
Soțul decedat de mai mult de un an și are un copil căsătorit ... ghe_o ghe_o Soțul decedat de mai mult de un an și are un copil căsătorit care la rândul lui are și el un copil. Dacă la succesiune copilul defunctului cedează ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea succesiunii marinica71 marinica71 daca la dezbaterea unei mosteniri vin eu ,fretele meu si tatal meu(mama fiind decedata)pot cumpara partea tatalui meu? sau e deajuns ca sa renunte la ... (vezi toată discuția)