avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 170 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... trasnferul dreptului de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

trasnferul dreptului de proprietate

Problema se pune in felul urmator:
Apartamenul in care locuim apartine socrei mele. Ea are 4 copii iar casa este cumparata in 2003 prin contract de vanzare-cumparare cu fostul ICRAL, platind lunar o anumita rata mentionata in contract. Acum doreste ca acest contract sa fie preluat doar de unul dintre copii. Este posibil?
Se poate transfea dreptul de [proprietatea la ICRAL de la ea la copilul caruia doreste sa ii dea apartamentul?
Daca se face vanzare cumparare la notariat se percepe o taxa imnesa. Daca se face transferul la ICRAL de la ea la copil, implica tot un asemenea pret?

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: koddi , utilizator 13:18, 2 August 2008
Transferul dreptului de proprietate de la parinte la unul dintre copii se poate realiza in baza unui contract de vanzare-cumparare.
In cazul in care proprietarul apartamentului nu este si proprietar al terenului aferent ci are asupra lui un drept de folosinta, actul de vanzare se poate face si sub semnatura privata.
Pentru opozabilitate, actul va trebui insa inscris in cartea funciara, ocazie cu care trebuie achitate taxele de transcriere.
Adica se poare face un contract de vanzare cumparare doar sub semnatura celor doi? Fara interventia notarului? Dar apartamentul nu este achitata integral la ICRAL. Si un contract sub semnatura privata poate fi inregistrata la Cartea Funciara si intabulat?
Va multumesc
Doamna executor a dat un raspuns destul de clar, care a facut si subiectul stirilor zilelor precedente: se poate incheia un act sub semnatura privata prin care sa se transfere dreptul de proprietate al unui apartament (si in general, al unei constructii), in conditiile in care nu se transfera si dreptul asupra terenului, iar acesta poate sta la baza intabularii la CF.

Se mai poate adopta o solutie: un antecontract de vanzare cumparare al apartamentului si terenului, in cadrul caruia sa fie stipulat ca:
- se va vinde imobilul la data incheierii achitarii ratelor;
- cel care i-l va cumpara va plati restul de rate, intre momentul incheierii antecontractului si momentul incheierii contractului de vanzare;
- in cazul decesului promitentului vanzator, obligatia de a vinde se transfera, prin succesiune, mostenitorilor acestuia, cu exceptia celui care are promisa vanzarea.

Antecontractul se poate intabula, insa la termenul stabilit transferul dreptului de proprietate se va face tot prin act autentic - incheiat la notar (sau prin intermediul instantei, in cadrul unei actiuni in "obligatie de a face", sau cum este denumita de unii, "actiune in constatare").

o alta posibilitate este incheierea unui contract de novatie, intre cele 3 parti, prin care copilul sa preia drepturile si obligatiile mamei in cadrul contractului de vanzare incheiat de aceasta cu ICRAL, insa numai daca legea permite acest gen de transfer (nu sunt familiarizat cu legislatia in domeniu).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Notare litigiu in cartea funciara victoria75 victoria75 Intentionez sa notez un litigiu in cartea funciara (litigiul este deschiderea procedurii insolventei si rezolutiunea antecontractului de ... (vezi toată discuția)
Act vanzare cumparare avocat nicomaz nicomaz buna ziua as avea o nelamurire va rog se poate face un act de vanzare cumparare cu ajutorul unui avocat?se poate evita notarul? precizez ca vanzarea se va ... (vezi toată discuția)
Locuinta in rate ContSters180019 ContSters180019 buna ziua.am un apartament si un posibil client pt cumpararea acestuia.exista vreo varianta la notar pt a vinde acest apartament in rate,dar fara a trece ... (vezi toată discuția)