buna ziua, ma lovesc de urmatoarea situatie si as vrea sa va cer un sfat. Sunt administrator si in anul 2009 cand am preluat o asociatie acesta avea un proces cu un locatar care contesta corectitutinea calculelor cotelor de intretinere cu ceva ani in urma si deci nu a mai platit insumand o datorie de 1100 Lei( cu cheltuieli de judecata in jur de 2500 lei).Administratorul respectiv s-a mutat din bloc, procesele au continuat prin recursuri pana cand s-a stabilit prin sentinta definitiva si irevocabila executarea sumelor datorate.S-a mers la un executor, s-au facut cele necesare dar respectivul proprietar ne-a dat din nou in judecata pentru oprirea executarii.
Problema mea este urmatoarea: Acest om nu are nimic cu mine ca nou administrator, este de acord cu calculul listelor afisate de mine si este la zi cu plata intretinerii( exceptand sume de care vorbeam mai sus).Mai mult cand am preluat am incercat sa ma duc cu vorba buna sa plateasca debitul restant ca sa nu mai umblam prin tribunale( dat fiind faptul ca desi a pierdut procesele el avea dreptate in cateva dintre probleme ridicate -ex.calculul intretineri)si chiar il convinsesem dar a venit presedintele asociatiei si l-a amenintat, omul s-a sucit si nu a mai fost de acord sa plateasca ceva. Acum d-nul presedinte vrea sa ma oblige sa nu-i mai incasez omului cota curenta ci numai din restanta.Intrebarea mea este: nu facem mai mult rau asociatiei asa? Omul nu o sa plateasca din urma deoacere spune ca s-a dat o sentinta pentru banii aia si urmeaza sa fie sau nu executati....dar el vrea sa-si plateasca cota la zi....Credeti ca este corect sa nu-i incasez decat din acesta restanta tind cont de toate cele relatate mai sus?
Din experienta stiu ca in momentul in care se ajunge la executarea silita, s-a cam terminat, adica omul nostru a avut toate parghiile legale sa conteste in instanta tot ce a ”vrut muschii lui”. Daca nu a reusit este alta poveste, iar asociatia, in conditiile in care omul nu-si achita debitul, nu are ce face si procedeaza la institutia execurtorului judecatoresc care daca este platit, va proceda la executarea silita.
Ei din cate stiu, proprietarul aflat in aceasta situatie mai are si aceasta posibilitate de a contesta executarea silita pentru motive numai de el stiute. Nici nu m-a interesat pana acum, dar am sa ma interesez, sa lecturez ceva spete din acest domeniu.
Da, cred ca ai inceput bine discutia cu proprietarul in cauza, insa voles-noles acesta tot debitor ramane, asa ca nu stiu cum ai scris pe chitantele pentru sumele achitate (deci nu poate fi la zi - desi am inteles ce ai vrut sa spui). In acest sens si presedintele vostru are dreptate si daca accepti / sau nu accepti aceasta realitate, administratorul procedeaza conform dispozitiei date de presedinte.
Oricum, relatiile proprietarului cu as. prop. sunt deteriorate, as zice iremediabil - chiar daca dvs., noul administrator va intelegeti bine cu acesta - ceea ce este important pentru activitatea viitoare.
Poate mai apar si alte puncte de vedere, poate ne mai tii la curent cu desfasurarea litigiului...
Presedintele si administratorul trebuie sa adopte aceeasi atitudine fata de persoana cu care asociatia s-a judecat.
Pe tot parcursul procedurii de incercare a recuperarii debitelor, pana a ajunge in instanta si pe perioada judecatii, dar cu atat mai mult acum cand instanta a hotarat, s-a ajuns la executor, cei din conducerea asociatiei trebuie sa adopte aceeasi atitudine cu privire la aceasta situatie.
Discutati in comitet, discutati cu presedintele si daca vreti si puteti sa faceti vreo concesie, o esalonare, o intelegere cu debitorul, sa o faceti vorbind aceeasi limba si nu administratorul sa spuna una iar presedintele alta.
Avand in vedere ca acum a facut contestatie la executare, din cate inteleg de la dumneavoastra, eu as sugera conducerii asociatiei sa incaseze de la proprietar cotele lunare actuale, asa cum vrea el. Acest lucru o sa usureze si punerea in executare, dupa ce o sa i se respinga contestatia la executare. Pacat este ca acest om nu intelege ca aproape sigur va pierde din nou (poate cu obligativitatea sa mai platesca si onorariul avocatului ce va reprezenta asociatia in instanata) si poate daca ar veni sa negocieze cu asociatia, conducerea asociatiei ar incasa obligatoriu restantele si cheltuielile de judecata si-ar mai putea reduce din penalizarile stabilite de instanta. Eu asa as face daca as fi reprezentant al asociatiei sau daca as fi restantier.
Pai asta este si marea problema ca respectivul proprietar are bani nu-i un amarat dar asa cum el a zis"este chestie de orgoliu"si deci va merge cu procesele la infinit...deja au trecut aproape 6 ani de la prima infatisare ( Sept 2005)......
La inceput cand am preluat eu ( 2009) spunea ca nu plateste din restanta deoarece este vorba despre un debit pe care el il contesta in instanta si inca nu s-a pronuntat decizia definitiva a tribunalului.Sfatuita si de avocat am inceput sa incasez cotele curente folosind in favoarea asociatiei ( zic eu) faptul ca el dorea sa achite tot mai putin suma pentru care ne judecam. Mentioneaz ca acest debit reprezinta cote de intretinere mai 2007-mai 2008 iar din mai 2008 pana in prezent acesta a achitat lunar ce-i revenea conform listelor.
Ce contesta el acum? Apartamentul in cauza are doi proprietari ( el si concubina acestuia/ sau sotie!? dupa cum spune el ).Asociatia neavand acte din care sa reiasa acest lucru a dat in judecata numai un proprietar.Desi in instanta i s-a argumentat ca achitarea debitului restant "este o obligatie legala si solidara" el se foloseste in continuare de acest lucru cerand suspendarea executarii silite.