avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fiecare poate plati ce doreste?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fiecare poate plati ce doreste?

Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:
avem un proprietar care, lunar, vine si spune: din intretinerea pe luna asta platesc mai putin salariul femeii de serviciu, abonamentul la lift, salariul administratorului.
Are voie sa plateasca ce vrea?
Ii putem refuza incasarea daca nu plateste toata suma?
Prin acest mod, a strans deja datorii de peste 5000 lei. Auzisem de o prevedere din codul fiscal conform careia la plata unor obligatii financiare se sting intai datoriile cele mai vechi. Este aplicabila si la asociatiile de proprietari? Ma puteti ajuta cu un articol de lege?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 09:02, 12 Octombrie 2016
Codul fiscal nu se aplica intre persoane, ci numai intre ANAF si contribuabili.
Dar daca doriti sa preluati principiul procedurii de incasare, o puteti face conform Codului Civil art.1506 - 1508.
Nici Codul nu amanunteste dorintele fiecarui individ, se lucreaza cu principii.

Diferitele categorii de cheltuieli dintr-o luna de plata fac parte integrala din suma pusa pe lista. Nu exista cheltuieli prioritare si nici optionale. Toate sunt obligatorii si impreuna inseamna o datorie, un debit al restantierului in luna respectiva.

Codul Civil ne invata in aceste articole ce posibilitati exista in relatia creditor - debitor (asociatie - restantier) de a fi stinsa datoria.
Astfel, restantierul dv. are posibilitatea, in cel mai bun caz, sa aleaga ce plateste dintre lunile in care este dator.
De exemplu daca are un debit, incluzand si cota curenta din perioada ianuarie - septembrie (septembrie fiind luna curenta), atunci el poate alege sa plateasca la un moment dat luna iulie si administratorul este obligat sa-i primeasca banii si sa-i opereze in contabilitate ca plata a lunii iulie.
Restantierul nu poate plati luna curenta care nu a ajuns la scadenta inaintea debitelor din trecut, tot conform acestor articole din Noul Cod Civil.

Restantierul nu poate alege nici macar sa plateasca cotele de baza (principalul), fara a plati penalizarile aferente (accesoriile).

Deci restantierul poate alege sa plateasca suma totala sau partiala dintr-o anumita luna, dar nu poate alege intre principal si accesorii. Si nu poate alege nici intre diferitele categorii de cheltuieli care compun o luna de intretinere, care in Codul Civil se cheama bun.

Daca a acumulat o asemenea datorie, conducerea asociatiei ar face bine sa-l dea in judecata, iar administratorul sa-i scrie pe chitante numai "restante" fara a mentiona alte informatii (asta pentru a nu avea probleme in justitie).

Si inca ceva:
Daca restantierul nu emite decat acele pretentii aberante, administratorul sa faca bine sa-i opereze in contabilitate stingerea datoriilor celor mai vechi, dar sa-i ia banii neaparat. Si sa evite orice discutie.
In ce calitate intrebati ?
Debitul a putut sa fie acumulat datorita -fie a necunoasterii dispozitiilor in vigoare, fie a ignorarii acestora de catre reprezentantii asociatiei de proprietari
HG nr 1588/2007
ART. 32
(1) Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor
asociatiei de proprietari, în avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de
contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente
fondurilor din asociatia de proprietari.
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decât aceea de
locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca
urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii
apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decât aceea de locuinta ori în alte situatii.

Ii putem refuza incasarea daca nu plateste toata suma?

Cu scopul achitarii cotelor individuale de intretinere,este in interesul asociatiei sa perceapa orice suma depusa de catre locatar
Activitatea asociatiilor de proprietari este guvernata in principal de disp L nr 230/2007 ,HG nr 1588/2007 si altele conexe
Va multumesc pentru lamuriri. Partea trista este ca restantierul nu plateste pana nu i se scrie pe chitanta luna pentru care plateste. Cum el nu considera restanta, el vrea sa i se taie luna curenta. A fost dat in judecata, a cerut expertiza, pe care a platit-o, si cand a vazut ca nu are dreptate a cerut contraexpertiza. Cand a vazut cat costa contraexpertiza s-a razgandit, dar tot nu vrea sa plateasca considerand ca nu e obligat daca nu exista hotarare definitiva si irevocabila. Ultima oara a mers la banca si a platit specificand pentru ce luni doreste. Pe opul de la banca a scris plata ianuarie-mai partial conform petitiei nr... In acea petitie a scris el ce doreste sa plateasca si ce nu. Administratorul a spus ca el va lua de bun acel op dar va stinge integral ianuarie, februarie, martie si aprilie, pentru ca, in op scrie partial doar in dreptul lunii mai.
Si uitati asa bietul administrator a albit de doua luni de cand e la noi.
O fi albit administratorul de doua luni dar asociatia dumneavoastra de proprietari are un presedinte si cel putin un cenzor care pot sa decida cum se sting datoriile. Acestia decid in scris iar administratorul se conformeaza. Nu lasati bietul administrator sa se certe cu asemenea specimene de proprietari.
Apoi restanta de 5000 lei, avand in vedere ca reprezinta numai din neplati partiale (salariul femeii de serviciu, abonamentul la lift, salariul administratorului), cu sigurant s-a acumulat in cativa ani si nu in doua luni de cand aveti acest administrator.
Iar daca acest restantier spune ca nu vrea sa achite salariul administratorului, nu inteleg de ce administratorul discuta cu el, de ce-i emite chitanta, adica de ce-i face aceste servicii daca proprietarul nu-l plateste.
Oricum acum sunteti in proces iar instanta va hotari si sunt convins ca va fi obligat sa plateasca.
ei, se vede ca omul are probleme.
In mod normal el plateste niste sume partiale.
Ce reprezinta aceste sume in capul omului, e problema lui.
Restantele sunt restante si se pot urmari in instanta.

Alte discuții în legătură

Asociatie de proprietari raluctza raluctza Buna ziua.Am o intrebare,la asociatie de proprietari,ce este prioritar sa se achite?ceea condum adica intretinerea mea(apa,caldura,femeie de servici etc),sau ... (vezi toată discuția)
Regulament incasare restante contestate lunar denissse denissse Buna ziua. Sunt administrator si as vrea sa va cer sfatul in urmatoarea problema legata de incasarea unor restante pe care proprietarul nu le considera ... (vezi toată discuția)
Ordinea de stingere a datorilor la asociatiile de proprietari TANIUSA TANIUSA Buna ziua! Proprietarul unui apartament are restante la intretinere mai vechi de 90 de zile, la care se adauga penalitati de intarziere. Doreste sa plateasca ... (vezi toată discuția)