avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 341 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... regulament incasare restante contestate lunar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

regulament incasare restante contestate lunar

Buna ziua.

Sunt administrator si as vrea sa va cer sfatul in urmatoarea problema legata de incasarea unor restante pe care proprietarul nu le considera restante, ci debite litigioase. Ma confrunt cu urmatoarea situatie.

Restantierul contesta din ianuarie 2013, modul de calcul ISTA pentru caldura. Are centrala, are tevi izolate si isi calculeaza singur cota de caldura, platind doar atat cat crede el de cuviinta. Asociatia a facut demersuri, a cerut precizari de la ANRSC, ISTA, RADET, i-a raspuns in cateva randuri la nenumaratele si extrem de stufoasele memorii pe care le-a facut (cate 10-15 pagini scrise marunt, in care amesteca lucruri adevarate, minciuni, injurii si aberatii), dar omul e paranoic si nimeni nu poate tine pasul cu el: tipa, insulta, monopolizeaza discutiile in sedinte, apoi a inceput sa nu mai plateasca nici cota ce-i revine din salariul administratorului si nici cenzorul, pe motiv ca nu-i rezolva problema, ca ar fi angajati ilegal...
El sustine ca nu e restantier ci ca este debitor litigios. Prin urmare, vine luna de luna cu o hartiuta pe care trece toate cheltuielile din lista curenta pe care le accepta la plata si scrie ca refuza restul. Pana acum, i-am incasat intretinerea luna de luna, asa cum a cerut, scriind pe chitanta "partial intretinere luna x anul y". Astfel s-au acumulat restante , luna de luna, despre care el sustine ca nu sunt restante. I-am calculat penalizarile aferente, pe caren, evident, nu le recunoaste.
Acum doua luni, e adevarat ca la sugestia mea, comitetul a elaborat un regulament de incasari in care se prevede ca restantele se incaseaza in ordine cronologica, mai intai debitul principal, apoi fondurile si in final penalizarile.

Cand a venit din nou cu hartiuta sa plateasca, i-am spus ca nu pot sa-i incasez intretinerea partial pe luna curenta, ci doar in ordine cronologica, adica sa-i sting debitele din urma pe care el insa le contesta. N-a vrut sa accepte chitanta cu debit stins din urma, a luat banii inapoi si a plecat. Acum nu mai vrea sa plateasca deloc si sustine ca eu si comitetul comitem un abuz, ca nu e legal sa procedez asa, ca trebuie sa-i incasez si sa-i sting ce-mi indica el pe hartiuta pe luna curenta. S-a hotarat sa-l dam in judecata, el spune ca abia asteapta, ca va castiga sigur, etc...As vrea sa stiu daca este corect acest regulament si daca cineva s-a confruntat in justitie cu un caz similar . Va multumesc foarte mult.
Cel mai recent răspuns: BEN46 , utilizator 17:26, 9 Iunie 2017
Trebuie sa-i incasati intai din restanta, in ordine cronologica, asa cum spuneti dv.
Regulamentul de incasari nu este corect elaborat si, in orice caz, nu avantajeaza asociatia ai caror reprezentanti si lucratori sunteti. Trebuie sa incasati dintr-o luna restanta cota de intretinere, penalizarile si fondurile sau partiale din ele simultan. Apoi treceti la luna urmatoare.
V-as complica cu niste calcule preliminare, dar in prima urgenta trebuie sa rezolvati incasarea de la acest proprietar.

Debite litigioase sunt acele debite care sunt puse in discutie intr-un proces in instanta. La el nu este cazul de asa ceva, deci el nu are debite litigioase.

La ce suma a ajuns restanta lui?
Proprietarul are obligatia sa isi achite cheltuielile de intretinere conform listei.

Art 46-L230/2007
Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.

Nu scrie ca pot plati partial cota de contributie!

Nu exista in lege o prevedere prin care asociatia de proprietari are obligatia sa incaseze partial iar prin incasarile partiale ati lungit boala si i-ati permis sa faca ce vrea.

El poate sa sustina si ca este presedintele SUA dar asta nu intereseaza pe nimeni, pentru asociatie are statutul de restantier si nu de debitor litigios.

Asociatia a initiat pana in prezent vreo actiune in instanta impotriva restantierului?
A ajuns la 3000 intretinere, 500 fonduri si 2000 penalitati. El achita lunar doar partial intretinerea pe fiecare luna ( nu plateste administratorul, cenzorul , caldura pe tevi si doar o parte din caldura pe spatiile comune). Nu as avea cum sa-i stingNoi penalizam doar intretinerea, nu si fondurile. acum va fi dat in judecata.
Dar nu mai vrea nimeni sa preia functia de presedinte. Efectiv , toti sunt exasperati. N-am putut epuiza ordinea de zi a adunarii generale pentru ca a vorbit o ora intreaga, aberand pe unele probleme, gen: administratorul n-are voie sa fie proprietar, n-are voie sa participe...etc, insulta... l-a pus lumea la punct, apoi a reinceput. Presedintele actual si-a dat demisia, nu stiu cine va prelua.. trebuie sa continuam adunarea maine, sa vedem pe cine alegem sau cine mai accepta.

Mesaj editat si conexat
@denisse, puteti edita mesajul timp de 30 de minute dupa postare prin apasarea butonului "Editeaza"
Ultima modificare: Joi, 8 Iunie 2017
cyan, moderator
Pana la alegerea unui presedinte conducerea asociatiei se asigura de catre comitetul executiv.
Daca nu reusiti sa gasiti un viteaza convocati alta adunare generala peste 90 de zile.
In adunarea generala de maiine puteti adopta o hotarare prin care sa nu se incaseze intretinere partiala si sa se aplice penalizari si la fonduri (este legal).
Cum sunteti administrator este evident ca aveti cunostinta despre prevederile legislatiei in vigoare referitoare la asociatiile de proprietari.
Daca presedintele si-a dat demisia adunarea generala este condusa de comitetul executiv iar daca individul vocifereaza il puneti la punct si eventual il evacuati, solicitati prezenta politistului de proximitate sau a unui reprezentant din partea primariei de la serv de relatii cu asoc de proprietari, cu toate ca este din scurt poate primiti un raspuns pozitiv.
Problema e ca el a solicitat adunarii sa revoce decizia comitetului de a se incasa mai intai restantele si sa se revina la sistemul anterior in care eu ii incasam ce mentiona el, pe luna curenta. Pana sa inceapa razboiul cu ISTA si asociatia in 2013, adica exact cand am venit eu, omul acesta n-a fost restant niciodata restantier. El refuza acum categoric sa plateasca restantele. Unii au intrebat de ce nu acceptam plata partiala pe luna curenta. Dar se facuse tarziu, era haos si lumea a inceput sa plece, nu s-a mai hotarat nimic. O sa vedem maine.

Alte discuții în legătură

Refuz plata penalizari - cote de intretinere petricia petricia Buna ziua, Am rugamintea sa ma lamuriti intr-o problema: - cum pot determina un proprietar ( cf. legislatiei ) sa-si achite penalizarile calculate pentru ... (vezi toată discuția)
Prioritate incasari intr-o asociatie de proprietari marianionescu1 marianionescu1 Intr-o asoc. de proprietari, se incaseaza mai intai penalizarile (s-a hotarat in adunarea gen sa se penalizeze doar cotele de intretinere), apoi cotele de ... (vezi toată discuția)
Ordinea de stingere a datorilor la asociatiile de proprietari TANIUSA TANIUSA Buna ziua! Proprietarul unui apartament are restante la intretinere mai vechi de 90 de zile, la care se adauga penalitati de intarziere. Doreste sa plateasca ... (vezi toată discuția)