avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... regulament incasare restante contestate lunar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

regulament incasare restante contestate lunar

Buna ziua.

Sunt administrator si as vrea sa va cer sfatul in urmatoarea problema legata de incasarea unor restante pe care proprietarul nu le considera restante, ci debite litigioase. Ma confrunt cu urmatoarea situatie.

Restantierul contesta din ianuarie 2013, modul de calcul ISTA pentru caldura. Are centrala, are tevi izolate si isi calculeaza singur cota de caldura, platind doar atat cat crede el de cuviinta. Asociatia a facut demersuri, a cerut precizari de la ANRSC, ISTA, RADET, i-a raspuns in cateva randuri la nenumaratele si extrem de stufoasele memorii pe care le-a facut (cate 10-15 pagini scrise marunt, in care amesteca lucruri adevarate, minciuni, injurii si aberatii), dar omul e paranoic si nimeni nu poate tine pasul cu el: tipa, insulta, monopolizeaza discutiile in sedinte, apoi a inceput sa nu mai plateasca nici cota ce-i revine din salariul administratorului si nici cenzorul, pe motiv ca nu-i rezolva problema, ca ar fi angajati ilegal...
El sustine ca nu e restantier ci ca este debitor litigios. Prin urmare, vine luna de luna cu o hartiuta pe care trece toate cheltuielile din lista curenta pe care le accepta la plata si scrie ca refuza restul. Pana acum, i-am incasat intretinerea luna de luna, asa cum a cerut, scriind pe chitanta "partial intretinere luna x anul y". Astfel s-au acumulat restante , luna de luna, despre care el sustine ca nu sunt restante. I-am calculat penalizarile aferente, pe caren, evident, nu le recunoaste.
Acum doua luni, e adevarat ca la sugestia mea, comitetul a elaborat un regulament de incasari in care se prevede ca restantele se incaseaza in ordine cronologica, mai intai debitul principal, apoi fondurile si in final penalizarile.

Cand a venit din nou cu hartiuta sa plateasca, i-am spus ca nu pot sa-i incasez intretinerea partial pe luna curenta, ci doar in ordine cronologica, adica sa-i sting debitele din urma pe care el insa le contesta. N-a vrut sa accepte chitanta cu debit stins din urma, a luat banii inapoi si a plecat. Acum nu mai vrea sa plateasca deloc si sustine ca eu si comitetul comitem un abuz, ca nu e legal sa procedez asa, ca trebuie sa-i incasez si sa-i sting ce-mi indica el pe hartiuta pe luna curenta. S-a hotarat sa-l dam in judecata, el spune ca abia asteapta, ca va castiga sigur, etc...As vrea sa stiu daca este corect acest regulament si daca cineva s-a confruntat in justitie cu un caz similar . Va multumesc foarte mult.
Cel mai recent răspuns: BEN46 , utilizator 17:26, 9 Iunie 2017
Una este propunerea si alta hotararea!

Orice proprietarpoate sa propuna orice doreste, sa schimbati culoarea usilor de la intrarea in bloc in trei culori nationale, sa se scuteasca de la plata intretinerii a persoanelor cu venituri sub o anumita limita, propuneri pot fi multe si exotice, important este ce se hotaraste in adunarea generala de catre proprietari, iar ce se hotaraste sa indeplineasca cerintele legale.
Celor care au intrebat de ce nu se accepta plata partiala le raspundeti simplu, asa prevede legea! In lege nu se prevede acceptarea platii partiale. Daca ar exista o astfel de prevedere atunci nu s-ar mai putea aplica penalizari.

In sedinta de maiine intrebati-i pe cei cu plata partiala daca isi platesc partial facturile la utilitati, telefon mobil. gaz, energie, cablu tv, internet.
Cum considera ei ca vor fi platiti furnizorii de apa, gaz, energie?
Angajatii asociatiei isi desfasoara activitatea partial din timpul de lucru din contract?
Persoana care incaseaza banii poate pleca in timpul incasarilor justificand ca a fost platita partial!

In concluzie, propuneri pot fi multe, conteaza ca hotararile adoptate in ag sa indeplineasca conditiile de legalitate.
Suma restanta este destul de mare si suficienta pentru a fi trimis in instanta, la recuperare.
De cum va alegeti cu un presedinte, faceti-i dosar si proces.
O sa vedeti atunci, si dv., reprezentantii asociatiei, dar si el, cine va castiga. Pana atunci doar presupuneri.

Opinia mea este ca dupa ce va alegeti presedintele sa-i instituiti privilegiul imobiliar, apoi, imediat pregatit dosarul pentru instanta. Sa aveti grija sa aveti raspunsurile firmei care va calculeaza costurile cu incalzirea, precum si celelalte raspunsuri de la ANRSC si RADET.
Cautati si prevederile codului civil cu privire la achitarea debitelor - d-na @elga50 va poate ajuta (de-altfel aceste discutii s-au mai purtat pe forum).
Nu trebuie sa intarziati cu dosarul deoarece s-ar putea sa intrati in intarziere...
Sfatul unui avocat priceput v-ar fi de mare folos.
Succes!
Va multumesc tuturor. Problema devine si mai spinoasa incepand cu iarna care tocmai a trecut cand asociatia n-a mai reinnoit contractul cu ISTA, majoritatea proprietarilor hotarand sa renunte la repartitoare.

Am facut repartitia cheltuielilor cu caldura pe baza SET actualizat pentru consumul individual, separat pentru ap bransate si debransate, iar pentru partile comune , in functie de cota indiviza. Deci am SET-ul actualizat preluat de la ISTA, dar n-am faimosul SET de proiect ca sa pot calcula coeficientul K.

Aici calculul e vulnerabil. A fost stabilit asa in comitet, dar tot la sugestia mea. ei se gandisera initial sa se faca totul pe cota indiviza ca pe vremuri. Dar multi au inlocuit caloriferele de fonta cu altele mai mari, mai puternice, deci SET-ul s-a modificat. ISTA are insa SET-ul actualizat.

Problema e la proprietarul cu pricina caruia ISTA i-a stabilit un SET si pe coloanele izolate, pe care l-am preluat si eu. Pe coloane plateste cam 2-5 lei, iar pentru partile comune vreo 20-25 lei, la ap. de 4 camere. Eu , sincer, as fi vrut sa-l scutim de cei 2 -3 lei, i-as fi platit eu, ca mi-e lehamite, dar s-au opus alti proprietari, creem un precedent etc...
[qA ajuns la 3000 intretinere, 500 fonduri si 2000 penalitati. uot]
@ denissse

Conform  Art. 49. ­ (1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s­au aplicat.

La dv. penalizarile depasesc suma la care s-a aplicat , greseala care a-ti facut-o la incasari este ca nu a-ti urmat cronologia restantelor si ati lasat dupa dupa bunul plac al debitorului , astfel a-ti ajuns ca fondul sa depaseasca penalitatile .

In cazul unui proces conform legii nu aveti castig de cauza .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz plata penalizari - cote de intretinere petricia petricia Buna ziua, Am rugamintea sa ma lamuriti intr-o problema: - cum pot determina un proprietar ( cf. legislatiei ) sa-si achite penalizarile calculate pentru ... (vezi toată discuția)
Prioritate incasari intr-o asociatie de proprietari marianionescu1 marianionescu1 Intr-o asoc. de proprietari, se incaseaza mai intai penalizarile (s-a hotarat in adunarea gen sa se penalizeze doar cotele de intretinere), apoi cotele de ... (vezi toată discuția)
Ordinea de stingere a datorilor la asociatiile de proprietari TANIUSA TANIUSA Buna ziua! Proprietarul unui apartament are restante la intretinere mai vechi de 90 de zile, la care se adauga penalitati de intarziere. Doreste sa plateasca ... (vezi toată discuția)