avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Inregistrare conventii individuale de munca Revisal?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Inregistrare conventii individuale de munca Revisal?

Buna dimineata!
Societatiile cooperative mestesugaresti au obligatia inregistrarii conventiilor individuale de munca cu care sunt incadrati membrii cooperatori in Revisal?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ionutt , utilizator 08:10, 30 Iunie 2011
In Revisal se inregistreaza contractele individuale de munca, aveti asa ceva?...
Conventiile individuale de munca sunt de fapt contracte individuale de munca ... aceste tipuri de conventii sunt prevazute de Legea nr.1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei .

Art. 33 (1) Intre societatea cooperativa si membrul cooperator pot exista urmatoarele categorii de raporturi:
...
b) de munca, in cazul membrilor cooperatori asociati la munca si capital, in temeiul contractului individual de munca sau al conventiei individuale de munca, dupa caz, incheiat/incheiata cu societatea cooperativa al carei membru este;
....

Find un raport de munca, acesta se inregistreaza in REVISAL.
Totusi societatile cooperative au un statut special:
"Art. 33 alin. (3) din Legea nr. 1/2005 stabileste ca pentru societatile cooperative, raporturile de munca ale membrilor acestora se pot reglementa prin lege speciala. O astfel de reglementare, pana in prezent, nu a fost adoptata. Ca urmare, este aplicabil art. 104 alin. (2): „Asociatiile de societati cooperative, uniunile judetene si nationale de societati cooperative pot conveni reguli si norme de reglementare interna, in temeiul si in limitele dispozitiilor legale, prevazute in statute, decizii, hotarari, precum si in alte acte cu caracter normativ emise de autoritatile competente". Asadar, din moment ce legiuitorul nu a inteles sa faca uz de prerogativa sa de legiferare, raporturile de munca se reglementeaza prin norme interne ale cooperatiei emise in limitele dispozitiilor legale."
Din informatiile mele conventiile individuale de munca nu se inregistrau la
ITM (cand era obligatoriu) iar contractul colectiv de munca nu le era aplicabil. De aceea mi-am pus aceasta problema, daca le sunt aplicabile regulile privitoare la Revisal.
Codul Muncii se aplica si raporturilor de munca reglementate prin legi speciale, numai in masura in care acestea nu contin dispozitii specifice derogatorii.... prin urmare, in tacerea legii, sunt aplicabile dispozitiile Codului Muncii si in cazul societatilor cooperatiste.
Multumesc pentru raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ref. membrii cooperatori adita74 adita74 Buna ziua, Am o mare problema, dar sper ca cineva care s-a confruntat cu o astfel de situatie sa imi poata da un sfat. Membrii cooperatori care au incheiate ... (vezi toată discuția)
Stat in stat? ContSters130131 ContSters130131 Cine verifica Cooperatia Mestesugaresca din Romania pe linie de resurse umane, contracte de munca si incadrari? O sa raspundeti - ITM-ul din municipiul unde ... (vezi toată discuția)
Leg.49/2010 vornicuelena vornicuelena As dori sa stiu daca Leg.49/2010 art in care se precizeaza : Contractul individual de munca existent inceteaza de drept\" la data indeplinirii cumulative a ... (vezi toată discuția)