avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Rovinieta: exemplu de contraventie aplicata unei ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Rovinieta: exemplu de contraventie aplicata unei societati comerciale radiate

Buna ziua,

Va prezint un caz mai special: societatea la care eram actionar detinea un autovehicul in leasing. Autovehiculul a fost inregistrat circuland fara taxa de drum platita in octombrie 2010. In decembrie 2010 se finalizeaza procedura de insolventa a societatii si aceasta este radiata. Dupa aproape 6 luni (aprilie 2011) primesc procesul verbal de contraventie de la CNADNR. Cum ma sfatuiti sa procedez?

P.S. Incepand cu decembrie 2009, cu acordul firmei de leasing, autovehiculul era utilizat de o alta societate, deci nu aveam de unde sa stiu daca acesta circula cu sau fara rovinieta.
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 02:01, 26 Iunie 2011
Potrivit codului rutier, proprietarul autovehicolului este raspunzator pentru evenimente. Daca insa acesta poate indica/dovedi cine a fost conducatorul autovehicolului in momentul constatari contraventiei, atunci acesta este raspunzator si suporta consecintele.

Rovinieta este o taxa care se plateste doar la folosirea drumurilor nationale. Daca firma o foloseste doar in localitati aceasta nu trebuie platita. Daca masina este folosita de altcineva decat de proprietar atunci proprietarul va comunica autoritatilor cine a condus masina la momentul respectiv. Cum insa o persoana juridica nu poate sa aiba carnet sau sa conduca o masina, proprietarul va numi persoana care a savarsit fapta daca nu vrea sa preia raspunderea materiala ce ii revine (taxa, amenda)
Daca aveti acte doveditoare ca masina se afla in posesia altcuiva atunci depunetile la CNADNR. Acestia au obligatia sa intocmeasca PV pe numele acelei persoane (juridice sau fizice). Aceasta este calea legala.
Dar in Romania acest lucru este prea complicat, de multe ori nu are importanta cine e vinovat, important este sa se gaseasca unul care sa plateasca oalele sparte.
Ultima modificare: Vineri, 24 Iunie 2011
kappauser, utilizator
Transmiteti la CNADNR o copie a actului de instrainare sau cesiune a autovehiculului catre cealalta firma. In felul acesta raspunderea va fi transmisa catre cealalta firma.
La data inregistrarii contraventiei autovehiculul nu era inca cesionat, doar era folosit de o alta persoana juridica, avand acordul firmei de leasing. Cesionarea a avut loc abia in decembrie 2010 si imediat dupa aceea s-a obtinut si hotararea judecatoreasca de radiere a societatii la care eram administrator.
Ceea ce vreau eu sa stiu este daca dupa 4 - 5 luni de la radierea societatii de la Registrul Comertului, mai pot fi tras in vreun fel la raspundere pentru cele petrecute in octombrie - noiembrie 2010.
Va multumesc!
Teoretic proprietarul (persoana juridica) trebuie raspunde de plata amendei. Deci societate este raspunzatoare. Si daca nu mai exista ...

Daca insa este vorba de o fapta/contraventii la care este importanta implicarea raspunderii unei persoane fizice, sa zicem accident cu vatamari corporale sau chiar cu victime omenesti, sau depasirea vitezei legale, etc atunci este necesara stabilirea acestei persoane care sa fie trasa la raspundere. Obligatia aducerii dovezilor revine organului care cerceteaza fapta.
Ultima modificare: Duminică, 26 Iunie 2011
kappauser, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Respingere plangere contraventionala rovinieta previas previas Societatea a primit o amenda pentru lipsa rovinietei in anul 2011 .A facut plangere contraventionala ,intrucat autovehiculul a fost vandut cu factura in anul ... (vezi toată discuția)
Plata amenda pt.circulatie fara rovinieta - autoturism instrainat anterior constatarii contraventiei btg btg Buna ziua, va rog respectuos sa va expuneti parerile ref.la problema prezentata in cele ce urmeaza: In luna iulie a.c. societetatea noastra a primit o amenda ... (vezi toată discuția)
Amenda rovinieta electronica raul2004ro raul2004ro Buna ziua! am circulat de cateva ori fara rovinieta din ianuarie 2011. Inca nu am primit nici o amenda in posta. Doresc sa intreb 2 lucruri. Exista un termen ... (vezi toată discuția)