avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1126 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Lichidare stoc marfuri
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Lichidare stoc marfuri

Buna ziua,
In anul 1992 am infiintat o societate comerciala cu profil "Comert cu amanuntul...".
Aceasta a functionat pana in anul 2004. Din 2004 pana in pezent nu am desfasurat activitate pe acea societate. La acea data...2004, am ramas cu stoc scriptic de marfuri de 20.000 lei, stoc ce a fost adus in bilant pana la 31.12.2010.
Precizez ca in prezent, societatea este dizolvata, cei de la Registrul Comertului au deschis procedura. Am Hotarare Judecatoreasca!
De cateva zile, am fost instiintat telefonic de catre cei de la finante ca urmeaza a face o verificare asupra stocului de marfuri.
....si acum vin intrebarile:
- Cum pot scapa de acel stoc de marfuri?...legal sau prin alte mijloace...
- Daca societatea este dizolvata cei de la finante au dreptul sa verifice stocurile?
- Daca acum as fi la munca in Italia, etc. ce ar putea face ei?
- Cati ani trebuie sa pastrez documentele?
- Pot sa verifice o societate in perioada 2004-2010?

Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iunie 2011
dorub, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 18:01, 27 Iunie 2011
@piciul, intrebarea nu era adresata Dvs., ci lui @dorub care a scris:

Credeti ca ar fi buna aceasta varianta cu marfuri alimentare care sau degradat sau inundatii, etc? Nu ma va pune si la plata TVA, impozit profit, etc?

ex: Daca intocmesc un proces-verbal de distrugere a marfurilor din anul 2004 ca urmare a inundatiilor, degradare, etc. se prescrie datoria fiscala?
Am intrebat doar, daca este posibil intocmirea unui proces-verbal din 2004, avand in vedere faptul ca unitatea nu functioneaza si nu a functionat in aceasta perioada.

O alta varianta ar fi un inventar acum...? dar stocul, a fost diminuat... si in prezent nu mai este in intregime.
Nu am mentionat aici ca in perioada 1997-2004 in magazin, prin fortarea usilor de acces au intrat indivizi care au luat diverse produse alimentare si nealimentare.
Va rog sa-mi dati o solutie!
Multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 26 Iunie 2011
dorub, utilizator
Acum inteleg ca nici stocul de marfuri a caror valoare este inscrisa in bilant nu mai corespunde. Care este valoarea marfurilor pe care le aveti pe teren in acest moment? Dvs. nu ati facut nicio reclamatie in momentul in care ati gasit usile spatiului de depozitare fortate? Nu ati luat nicio masura? Afirmati:

in perioada 1997-2004 in magazin, prin fortarea usilor de acces au intrat indivizi care au luat diverse produse alimentare si nealimentare

S-a intamplat o singura data sau de mai multe ori?

In urma acestor fapte am reclamat de fiecare data la Politie.
Am fost astazi la Politie si am solicitat(rugat) sa-mi precizeze in scris data cand au avut loc aceste spargeri cat si suma prejudiciului. Mentionez ca in urma acestor spargeri stocul a fost diminuat cu cca 7000 lei.
Este posibil ca valoarea prejudiciului cu care a fost diminuat stocul sa fie scazut din evidenta, fara plata altor imopize si taxe?

Multumesc!
Situatia Dvs. se prezinta sub doua aspecte de fapt, unul contabil,pentru care ati apelat la noi, cealalalt juridic. Pentru latura juridica am luat legatura cu un coleg avocat.

Dvs.ati reclamat spargerile de fiecare data la Politie. Aveti documente din care sa rezulte ceea ce afirmati? Inventar ati efectuat dupa fiecare spargere, pentru a stabili valoarea marfurilor sustrase?

Iata ce prevad "Normele privind organizarea si efectuarea inventarierii patrimoniului" :

3. In temeiul art. 8 alin. (1) din Legea contabilitatii, unitatile patrimoniale au obligatia sa efectueze inventarierea generala a patrimoniului la inceputul activitatii, cel putin o data pe an, de regula la sfirsitul anului, pe parcursul functionarii sale, in cazul fuzionarii, divizarii sau incetarii activitatii, precum si in urmatoarele situatii:
a) in cazul modificarii preturilor;
b) la cererea organelor de control, cu prilejul efectuarii controlului, sau a altor organe prevazute de lege;
c) ori de cite ori sint indicii ca exista lipsuri sau plusuri in gestiune care nu pot fi stabilite cert decit prin inventariere;
d) ori de cite ori intervine o predare-primire de gestiune;
e) cu prilejul reorganizarii gestiunilor;
f) ca urmare a calamitatilor naturale sau a unor cazuri de forta majora sau in alte cazuri prevazute de lege.

V-ati prezentat astazi la Politie. Ati lasat o adresa oficiala sau solicitarea /rugamintea Dvs. a fost verbala? Este foarte important si acest aspect. Organele de ancheta nu va pot comunica valoarea prejudiciului. Dvs. aveati obligatia sa le aduceti la cunostinta marfurile sustrase si valoarea acestora, printr-un Proces verbal.
Din ceea ce ati scris in prima pagina inteleg ca Dvs. sunteti inca in posesia documentelor contabile ale societatii?

@dorub a scris:
- Cati ani trebuie sa pastrez documentele?

Nu ati predat actele lichidatorului?

Sunteti asociat unic al acestei societati? Ati afirmat ca aveti Hotarare judecatoreasca. Cand s-a dat incheierea procedurii de dizolvare si cea de incepere a procedurii de insolventa?

Conform Legii 31/1990 actualizata, pentru toate faptele petrecute in timpul administrarii acestei societati, raspunderea Dvs. este nelimitata.

Astept raspuns la aceste intrebari. :)

Din punct de vedere contabil, toate aceste marfuri sustrase trebuiau evidentiate in contabilitate, prin scoaterea lor din cont 371 - Marfuri si trecerea in cont 461- Debitori diversi, pana la finalizarea anchetei sau a procesului. In toti acesti ani chiar nu v-ati mai interesat de felul in care au fost solutionate aceste sesizari? Nu v-ati constituit parte civila in proces?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stoc liliigretz liliigretz Buna ziua, Un magazin de haine are in stoc produse de acum 5 pana la10-12 ani, produse care nu au sansa de a mai fi vandute niciodata, parte din ele sun si ... (vezi toată discuția)
Inregistrare marfuri cosminm.toma cosminm.toma Am o SC care desfasoara activitatea de comert cu amanuntul, iar in acelasi timp organizeaza evenimente, in spatiul de comercializare. Marfurile vandute ... (vezi toată discuția)
Stoc marfa - degradat angy_neagu angy_neagu Buna seara, Ce trebuie sa fac in situatia in care am un stoc de marfa degradat? Este vorba de un magazin alimentar. Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)