cristina chiva a scris:
Intr-un proces penal as vrea sa aduc ca martor pe latura civila pe sotul unei parti civile. Parerea mea este ca sotul cunoaste cel mai bine suferintele prin care a trecut partea civila, iar codul de procedura penala nu interzice audierea ca martor a sotului sau rudei partii civile.
V-ati mai intalnit cu asemenea cazuri? Cum a procedat instanta? Practica instantei de la noi din oras este cam neunitara, unii spun ca se aplica regulile din civil, altii ca se aplica regulile din penal.
Parerea mea este ca fiind vorba de un proces penal, chiar daca se judeca latura civila, regulile sunt cele din penal, in sensul ca nu se interzice audierea ca martor a sotului partii civile.
Ce parere aveti?
Martorii sunt consideraţi „ochii şi urechile justiţiei” iar această caracterizare se întemeiază atât pe vechimea în timp a acestui mijloc de probă, cât şi pe faptul că el este aproape nelipsit dintr-un proces penal .
Potrivit dispoziţiilor art. 78 din Codul de procedură penală martorul este: „persoana care are cunoştinţă despre vreo faptă sau vreo împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în procesul penal”.
În vederea aflării adevărului, organul de urmărire penală şi instanţa de judecată sunt obligate să lămurească toate aspectele cauzei pe bază de probe.
La cererea organului de urmărire penală ori a instanţei de judecată, orice persoană care are cunoştinţă de existenţa unor probe sau deţine mijloace de probă, este obligată să le aducă la cunoştinţă sau să le înfăţişeze.
Art. 80. - Sotul si rudele apropiate ale invinuitului sau inculpatului nu sunt obligate sa depuna ca martori. Organele judiciare vor aduce aceasta la cunostinta persoanelor aratate in alineatul precedent, de indata ce au fost indeplinite dispozitiile alin. 3 din art. 84. In concluzie audierea, in speta valabilitatea marturiei acestui martor ramane la aprecierea instantei.