avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă principiu irevocabilitatii
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

principiu irevocabilitatii

Va rog,unde este trecut principiul irevocabilitatii actului juridic?
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 00:58, 29 Iunie 2011
Principiul irevocabilitatii actului juridic civil
Definitie si fundament
Irevocabilitatea conventiilor este prevazuta,expres,de alin.2 al art.969 C civ.:conventiile nu pot fi revocate prin vointa uneia din parti,ci numai prin acordul partilor(sau,cum prevede textul,prin «consimtamantul mutual»). Pentru actul unilateral nu exista un text,cu caracter general,cum e cel de mai sus pentru conventii.Totusi legea civila prevede expres exceptiile de la irevocabilitatea actului unilateral,ceea ce echivaleaza cu consacrarea, implicita,dar neindoielnica,a principiului irevocabilitatii si pentru aceasta categorie de acte juridice civile.
Pe baza acestor precizari,principiul irevocabilitatii poate fi definit ca regula de drept potrivit careia actului bilateral nu i se poate pune capat prin vointa numai a uneia din parti,iar actului unilateral nu i se poate pune capat prin manifestarea de vointa,in sens contrar,din partea autorului actului.
Pentru intelegerea fundamentului principiului irevocabilitatii trebuie sa plecam de la premiza urmatoare:irevocabilitatea este o consecinta si ,in acelasi timp, o garantie a principiului fortei obligatorii a actului juridic civil.
Exceptii

a.Notiune si categorii de exceptii
Constiuie exceptii de la irevocabilitatea actului juridic acele cazuri in care actului juridic bilateral i se poate pune capat prin vointa uneia dintre parti,actului juridic multilateral i se poate pune capat prin vointa a doua sau mai multe parti,dar nu toate,iar actului juridic unilateral i se poate pune capat prin vointa autorului lui.
Din aceasta precizare rezulta ca trebuie sa distingem doua categorii de exceptii de la irevocabilitate,si anume:
-exceptii in categoria actelor bilaterale(ori multilaterale)si
-exceptii in categoria actelor unilaterale.
Exceptiile de la irevocabilitate,pentru conventii,se incadreaza in formula art.969 alin.2:«Ele se pot revoca...din cauze autorizate de lege».
Prin urmare,revocarea conventiei prin consimtamantul mutual al partilor nu constituie exceptie de la principiul irevocabilitatii,ci reprezinta un aspect al principiului libertatii actelor juridice civile(asa cum conventia se incheie prin mutuus consensus,tot astfel,ei i se poate pune capat prin mutuus disensus).
b.Exceptii de la irevocabilitate in categoria actelor bilaterale
Intr-o enuntare succinta,aceste expresii sunt:
-cea consacrata de art.937(C. civ.:«Orice donatiune intre soti in timpul maritagiului este revocabila(alin1-s.n.);
-cea prevazuta de art.1436 alin.2 C. civ.:«Daca contractul de ( locatiune-n.n) a fost fara termen,concediul(adica denuntarea-n.n) trebuie sa se dea de la o parte,la alta,observandu-se termenele defipte de obiceiul locului»(alin.2).
-cea prevazuta de art.1523 pct. 5 C. civ.:«Societatea inceteaza:prin vointa expresa(exprimata n.n) de unul sau de mai multi asociati de a nu voi a continua societatea»;
-cea prevazuta de art.1616 C. civ.:«Depozitul trebuie sa se restituie deponentului indata ce s-a reclamat,chiar cand s-ar fi stipulat prin contract un anume termen pentru restituirea lui;se excepteaza insa cazul cand in formele legale s-a notificat depozitarului un act de sechestru sau de opozitie la restitutiunea sau la stramutarea lucrului depozitat»;
-cea prevazuta de art.1522 pct.1 si 2 C. civ.:«Mandatul se stinge:
1.Prin revocarea mandatului;
2.Prin renuntarea mandatarului la mandat».
La aceste exceptii,prevazute de Codul Civil,se adauga:
-denuntarea contractului de inchiriere a unei locuinte la cererea chiriasului,cu conditia notificarii prealabile intr-un termen de minimum 60 de zile,sau la cererea proprietarului[art.24 lit. a) si b),din legea nr.114/1996,republicata];
-denuntarea unor contracte de catre administratorul sau lichidatorul judiciar(potrivit art.92 din Legea nr.85/2006,privind procedura insolventei)
-incetarea acordului petrolier prin renuntarea titularului sau(art.19 pct.6 si art.21 din Legea nr.134/1995);
-denuntarea contractului de comanda a unei opera viitoare(art.46 alin.2 din Legea nr.8/1996)
-denuntarea contractului de asigurare in conditiile Legii nr.136/1995.art.17 si 21(asa cum a fost modificata prin Legea nr.172/2004);
-denuntarea unilaterala a contractului de voluntariat,fie de catre voluntar, fie de catre beneficiarul voluntariatului(art.16 din Legea nr.195/2001) , republicata in M.Of.nr.276/2007).
c.Exceptii de la irevocabilitate in categoria actelor unilaterale
Acestea sunt:
-testamentul este esentialmente revocabil;
-retractarea renuntarii la mostenire;
-oferta poate fi revocata pana in momentul ajungerii ei la destinatar;
-consimtamantul parintelui firesc sau dupa caz al tutorelui exprimat la adoptia copilului poate fi revocat in termen de 30 de zile de la data exprimarii lui in conditiile legii;
-revocarea marturisirii pentru eroare de fapt;
-revenirea asupra consimtamantului exprimat de o persoana in sensul de a i se preleva tesuturi sau organe umane in scop terapeutic.
In cazul contractelor sinalagmatice principiul obligativitatii si irevocabilitatii dobandesc anumite particularitati si produc urmatoarele efecte specifice:1)exceptia de neexecutare(exceptio non adimpleti contractus);2)rezolutiunea(sau rezilierea) pentru neexecutarea culpabila; 3)riscul contractului.
Multumescv pt.toate informatiile
Sentintele definitive si Irevocabile in ce art sunt descrise?
In art. 377 cod procedura civila sunt mentionate, expres, hotararile definitive si irevocabile.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iunie 2011
trope_doi, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Denuntarea unilaterala Cristina.P Cristina.P Spuneti-mi va rog in contractele de vanzare-cumparare si de distributie se poate include la modalitatile de incetare a contractului si denuntarea unilaterala ... (vezi toată discuția)
Model cerere pentru denuntare unilaterala contract de vanzare cumparare ioanab12 ioanab12 imi puteti spune cum trebuie facuta o cerere pentru denuntare unilaterala? (vezi toată discuția)
Am donat fiicei mele un apartament,cu condiția să mă întrețină. ... imaghiar imaghiar Am donat fiicei mele un apartament,cu condiția să mă întrețină. Pot să recuper apartamentul înapoi,dacă ea nu își face datoria față de mine? (vezi toată discuția)