avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Interdictia exercitarii profesiei - sofer TIR
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Interdictia exercitarii profesiei - sofer TIR

Am o sentinta penala la regimul circulatie ramasa definitiva in data de 15.03.2010 in Cehia.Pedeapsa a fost de 6 luni cu suspendare si anularea permisului si interdictia de exercitare a profesiei mele care este cea de sofer, pe timp de 2 ani ,sentinta data de statul ceh.In Romania nimeni nu stie nimic despre cazul meu:cazierul este curat si a trecut 1 an de zile de la data definitivarii sentintei deci teoretic as putea sa redobandesc permisul.Intrebarea mea este urmatoarea:acea interdictie aplicata de statul ceh este valabila si in Romania?Legea romana stabileste ca dupa 1 an de la sentinta pot redobandi permisul prin examen.Precizez ca in sentinta nu se specifica daca interdictia este valabila doar pe teritoriul ceh sau in UE.Daca interdictia este valabila si pe teritoriul tarii noastre asta ar insemna ca ma pot reexamina doar dupa cei 2 ani?Am fost la Politie cu sentinta si nu mi s-a dat un raspuns complet;chiar si ei s-au simtit pusi in incurcatura datorita faptului ca nu se precizeaza unde se aplica interdictia.
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: constantin laurentiu ilie , utilizator 09:34, 27 Iunie 2011
Trebuie vazuta sentinta insa cred ca in Romania puteti conduce linistit.
Conform legislatiei romanesti la un an dupa ramanerea definitiva a sentintei judecatoresti puteti sa va depuneti actele pt obtinerea unui nou permis, cu toate gradele avute anterior.
Adrian.Tudor a scris:

Conform legislatiei romanesti la un an dupa ramanerea definitiva a sentintei judecatoresti puteti sa va depuneti actele pt obtinerea unui nou permis, cu toate gradele avute anterior.

Asa m-au informat cei de la politie dar ii pune in incurcatura INTERDICTIA DIN SENTINTA SI NIMENI NU-SI ASUMA RASPUNDEREA SA-MI PRIMEASCA DOSARUL PT REXAMINARE si ma trimit de la un functionar la altul.Ce trebuie sa fac?
Din cate stiu exista anumite incercari de armonizare in UE in domeniul circulatiei, dar care inca nu se aplica. Astfel multe contraventii sau chiar fapte penale comise de cetateni straini pe teritoriul unui stat care se sanctioneaza in acea tara sunt aplicate doar in tara in care s-a comis fapta. Adica suspendarea sau anularea permisului are urmari doar in tara respectiva, nu si in tara de origine a soferului, nici macar in alte state din UE.
Daca in Romania nu exista o hotarare judecatoreasca prin care vi s-a suspendat sau anulat permisul de conducere, atunci aveti dreptul sa conduceti fara o reexaminare. Interesati-va la judecatorie.
Mentionez ca permisul meu a fost deja anulat de catre politia Brasov cea care la emis in baza sentintei date de catre staul ceh iar la judecatorie nu figurez cu nici un dosar de unde si cazierul meu este curat am incercat cu sentinta din cehia dar spun ca nu e problema lor iar anularea permisului o decide seful institutiei care la emis respectiv IPJ Brasov in baza unei sentinte penale ramase definitive chiar daca este data de un alt stat. Pana aici totul mi-e clar dar nu inteleg de ce nu pot sa-mi depun dosarul pt reexaminare cand in romania legea spune ca am dreptul la o reexaminnare la un an de la definitivarea sentintei iar eu am mers la ghiseu sa-mi depun dosarul de reexaminare si cei de acolo mi-au cerut sentinta pe care statul ceh cum am spus mi-a pus si o interdictie de a conduce autovehicule pe 2 ani, de ce trebuie sa citeasca ei sentinta din cehia cand eu in romania figurez cu un cazier curat deci cu alte cuvinte nici un functionar nu-si asuma respundrerea sa imi primeasca dosarul din cauza acelei interdictii care vam spus ca nu specifca unde se aplica si dau din umeri spunand sa astept cei 2 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permisul de conducere bluezenner bluezenner Am avut permis de conducere in 1997, datorita unui accident permisul a fost anulat deoarece victima a decedat. Instanta mi-a dat 1an jumate cu suspendare. ... (vezi toată discuția)
Anularea permisului de conducere DCristianC DCristianC autoritatile romane au dreptul sa anuleze un permis auto eliberat intr-o tara membra UE? IN 2008 mi s-a intocmit dosar penal pt. conducere sub influenta ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a circula pe teritoriul romaniei cu permis de conducere emis de alt stat membru ue in conditiile in care cel emis de romania este anulat mikel20 mikel20 Buna ziua! Dupa cum am specificat si in titlu ,am dobandit permis de conducere intr-un alt stat membru UE dupa ce mi-a fost anulat cel romanesc(mentionez ca ... (vezi toată discuția)