Alta situatie:
Salariat caruia, in urma controlului medical periodic, medicul de medicina muncii i-a intocmit fisa de aptitudini prin care a fost declarat inapt permanent, incepand cu data de 01.06.2011.
Potrivit Codului muncii, pentru a-l concedia conform art. 61 lit.c, am nevoie de Decizia de expertiza medicala care sa constate inaptitudinea fizica/psihica a salariatului, decizie pe care inca n-o am.
Ce fac cu salariatul pana la emiterea deciziei de expertiza medicala ? Potrivit fisei de aptitudini, nu-l pot primi sa lucreze pe acelasi post, nici pe alt post, pentru ca nu am, dar, nici nu-l pot concedia pentru ca nu sunt inca in posesia deciziei de expertiza medicala despre care vorbeste Codul muncii. la art. 61.
Poate cineva sa-mi dea o solutie ?
Solutiile propuse presupun cererea salariatului si el nu vrea sa faca nici o cerere. Concediu de odihna nu mai are de efectuat.
Credeti ca ar putea inceta contractul de drept pentru retragerea avizului medical, adica potrivit art. 56 lit.g Codul muncii ? Eu nu vad ca acest articol se refera la situatia medicala a salariatului.
Poate intre timp ati mai aflat cate ceva..alte opinii..
Art.56 lit.g C.mun. se refera retragerea de catre autoritatile sau organismele competente a avizelor, autorizatiilor ori atestarilor necesare pentru exercitarea profesiei .... acesta se refera la faptul ca , pentru exercitarea unor profesii este obligatorie obţinerea unor avize, atestări sau autorizaţii. ...
Asa zic si eu, insa, v-am expus una dintre opiniile "verbale" ale celor de la ITM.
Adevarul este ca nu stiu ce sa fac.
Care ar fi riscul daca-i suspendam contractul considerand ca este totusi o imprejurare de forta majora ? Pana obtinem decizia de expertiza medicala. Ce ziceti ?
Se pare ca puteti concedia angajatul numai pe baza fisei de aptitudini.
Eu am patit asta.
ITM Constanta a sustinut ca este nevoie de decizie (act administrativ) a organelor competente insa Tribunalul Constanta a fost de alta parere.
Daca doriti va pot trimite pe privat hotararile Tribunalului si Curtii de apel Constanta intr-un caz identic (cazul meu) dar tare-mi este ca nu pot fi luate ca model fiind alt ''angajator'' si alta zona a tarii #-o .
Prin extrapolare , se poate deduce ca exista o retragere de catre autoritatile sau organismele competente a unui aviz ... in speta, fiind vorba despre avizul medical.
Cred ca se poate decide supendare in baza art.56 lit.g C.mun., insa ca sa se decida acest lucru este nevoie de un act doveditor al declararii salariatului ca inapt de munca.
"inapt temporar"
Danaioana
Un angajat din cadrul unei institutii publice prezinta angajatorului fisa de aptitudine de la medicul de medicina muncii din care rezulta faptul ca ... (vezi toată discuția)