avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1164 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Facturi externe optionale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Facturi externe optionale

Buna ziua,

As avea o intrebare legata de modalitatea de facturare catre firme extracomunitare (SUA, Canada). Societatea comerciala cu sediul in Ro, inregistratata ca platitor de TVA, presteaza servicii de realizare software orientat client si suportul tehnic aferent, pe baza unui contract care specifica o suma fixa care va fi platita lunar societatii din RO.
Aceasta activitate se incadreaza la art. 133 alin. 2) litera g), locul prestarii fiind considerat in sediul beneficiarului din Canada sau SUA ? Conform Art. 155, lit 62, din normele de aplicare, pentru client se poate emite un invoice extern si nu mai exista obligativitatea emiterii unei facturi fiscale in RO, dar livrarea de servicii trebuie inregistrata in jurnalul de livrari/vanzari ? TVA pentru cheltuielile firmei este recuperabil daca firma nu mai are venituri din alte activitati taxabile?
Noul cod fiscal din 2008 modifica aceasta prevedere prin obligativitatea emiterii unei facturi ?
Daca mai este cineva intr-o situatie similara, poate imi comunica modalitatea corecta de a inregistra inregistra / evidentia veniturile provenite din serviciile furnizate pe cale electronica pe baza de contract la firme extracomunitare (SUA/Canada).

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 18:45, 4 August 2008
Factura se emite obligatoriu de catre firmele inregistrate in Romania in scopuri de TVA atat pentru evidentierea TVA colectata cat si pentru inregistrarea veniturilor aferente livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii.

Factura se emite si pentru situatiile in care nu exista obligatia colectarii TVA, cum ar fi de exemplu, operatiunile de livrari de bunuri si prestari de servicii scutite cu drept de deducere a TVA, scutite fara drept de deducere a TVA sau neimpozabile in Romania
Nu sunt obligate sa emita facturi firmele care realizeaza urmatoarele tipuri de operatiuni:

- transportul persoanelor cu taximetre;

- transportul persoanelor pe baza biletelor de calatorie sau a abonamentelor;

- livrarile de bunuri prin magazinele de comert cu amanuntul si prestarile de servicii catre populatie, consemnate in documente, fara nominalizarea cumparatorului;

- livrarile de bunuri si prestarile de servicii consemnate in documente specifice.

Totusi, obligatia emiterii de facturi pentru operatiunile enumerate anterior intervine in momentul in care beneficiarul solicita factura in mod expres.

Va multumesc! Titlul acestui mesaj ar trebui sa fie "Facturi fiscale optionale" (rog adminul sa il schimbe daca este posibil).
Dupa cum spuneam, exista contract si se emite un "invoice" in valuta pentru beneficiar, dar nu stiu cum se procedeaza la emiterea facturilor fiscale interne, avand in vedere ca beneficiarul poate efectua plata cu intarziere (prin contract se permite plata contravalorii serviciilor pe luna precedenta pana la sfarsitul lunii curente). De altfel, sumele primite pot fi partiale. Daca exista obligativitatea emiterii de facturi fiscale, chiar daca trece data de 15 a lunii currente si contravaloarea serviilor livrate nu s-a platit, persoana juridica trebuia sa emita factura fiscala in RON ?
Conform unui articol din sectiunea "Consultanta" a revistei Capital din Mai 2005, inregistrarea in jurnalul de livrari si emiterea facturii in valuta era suficienta, iar emiterea de facturi fiscale era optionala confirm lit. 62 (art 155) din Normele de Aplicare ale Codului Fiscal, pentru astfel de operatiuni.
Sper ca nu ma indepartez de la subiect si va multumesc pentru raspunsurile dvs.


Setul de documente contabile privind exportul va contine:

factura externa in valuta – aceeasi pe care societatea comerciala o trimite clientului si in baza careia primeste plata;
factura interna in lei – continand, la valoare, suma in valuta facturata in factura
externa inmultita cu cursul valutar al zilei facturarii. La rubrica T.V.A. din aceasta factura va aparea „0”, fiind vorba de un export incasat intr-un cont bancar in Romania.
Daca exportul nu este incasat in termenul contractual, se va reveni si se va inregistra
si T.V.A. colectata (prin nota contabila), taxa pe care societatea comerciala are obligatia de a o vira bugetului de stat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Livrare intracomunitara pfa kisslilla kisslilla Buna ziua, O PFA neplatitoare de TVA cum poate realiza livrari intracomunitare si extracomunitare? De ex: - se inscrie in ROI? - in ce valuta emite ... (vezi toată discuția)
Facturare srl neplatitor catre firma din sua efuionut efuionut Am un SRL neplatitor de TVA care activeaza in domeniul prestari servicii IT. Urmeaza sa semnez un contract de prestari servicii cu o societate din SUA si as ... (vezi toată discuția)
Pfa neplatitor de tva factureaza in ue servicii legate de bunuri din romania Mi-ha-il Mi-ha-il Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: Un PFA neplatitor de TVA (nu a depasit plafonul) presteaza servicii legate de bunuri imobile din ... (vezi toată discuția)