avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie

Mi-am dat demisia de la firma si acum trebuie sa stau in preaviz 20 zile dupa noul cod al muncii, in data de 27 iunie mi-am depus demisia si trebuie stau la firma pana in data de 22 iulie, tin sa precizez ca la firma se lucreaza si sambata si duminica, cu program de la ora 9 la 21 pe un singur schimb
As avea 2 intrebari:
1) daca am copil mic de 4 luni si inca alaptez sunt obligata sa lucrez si sambata si duminica? (P.S. in zilele de luni pana vineri programul e de 6 ore pe 2 schimburi)
2) in perioada de preaviz daca trebuie sa intru in concediu de boala perioada de preaviz se termina tot in data de 22 iulie sau se prelungeste cu perioada cat am fost in concediu de boala?


Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 11:00, 29 Iunie 2011
Pe perioada concediului pentru incapacitate temporara de munca ("de boala"), contractul de munca se suspenda de drept. Iar in conformitate cu prevederile art. 81 pct.(6) din codul muncii, "in situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător."Pe cale de consecinta, termenul de preaviz se va suspenda si va curge ulterior de la data revenirii din concediul medical. Cu toate acestea, puteti incerca sa convingeti angajatorul sa renunte la termenul de preaviz, mai ales ca, dorind sa va dati demisia si avind un copil de 4 luni in ingrijire, puteti obtine mai multe perioade de concediu medical, timp in care angajatorul nu va beneficia de munca dvs., avind tot interesul sa angajaze o alta persoana apta de munca. Referitor la obligatia de a lucra sambata si duminica, acelasi Cod al muncii prevede clar in ce conditii se poate lucra in aceste zile. In prncipiu este permis lucrul in aceste zile cu respectarea acordarii de timp liber corespunzator in alte zile si plata sporurilor salariale de cel putin 100% din retributie, pentru orele astfel lucrate.
Oricum, daca dvs. considerati ca nu va sunt respectate drepturile prevazute de lege, puteti face o sesizare ITM teritoriel, care prin Inspectia muncii poate constata respectarea ori incalcarea drepturilor dvs de catre angajator si poate lua masuri de sanctionare a acestuia.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iunie 2011
ContSters36411, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz si co in caz de concediere valery_70 valery_70 In data de 22.07.2008 am fost anuntati ca firma nu ne mai poate asigura de lucru din 23.07 si ne concediaza .Va rog sa-mi spuneti daca avem dreptul la ... (vezi toată discuția)
Urgent,va rog frumos am nevoie de ajutorul vostru!!! carmen_pitesti carmen_pitesti Buna ziua,am nevoie urgent de ajutorul vostru,va rog frumos. Lucrez la un supermarket din Pitesti,cu un program in cursul saptamanii impartit in doua ... (vezi toată discuția)
Ce înseamnă zi lucrătoare? lacatusliviu lacatusliviu Bună ziua Mi-am dat demisia de la o firmă cu obiect de activitate situațiile de urgență, unde lucram cu program de 24 ore lucrate cu 48 ore libere. De la ... (vezi toată discuția)