Am nevoie de o lamurile. iata situatia: cf. Hot. 281/1993, art. 5 alin. 4, vechimea minima necesara pentru trecerea in gradatia imediat superioara este de cel putin 2 ani (mai putin persoanele angajate ca debutanti). Pentru angajatii cu CIM cu timp partial, consider tot o perioada de doi ani, sau raportez situatia fiecaruia la timpul efectiv lucrat ?
Pentru calcului sporului de vechime o sa fie aceeasi regula ?
Multumesc anticipat!
Potrivit art 103 din Codul muncii
"(1) Salariatul încadrat cu contract de muncă cu timp parţial se bucură de drepturile salariaţilor cu normă întreagă, în condiţiile prevăzute de lege şi de contractele colective de muncă aplicabile.
(2) Drepturile salariale se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.";)
Daca va referiti la HG 281/1993 inseamna ca sunteti institutie bugetara. In actul normativ de mai sus se vorbeste de "vechimea in munca" atunci cand se face referire la sporul de vechime sau la trecerea in gradatia superioara.
Cum "vechimea in munca" are in vedere timpul normal de munca de 8 ore/zi, la persoanele angajate cu CIM cu timp partial se ia in calcul numai perioada efectiv lucrata, deci se cere un timp (in zile, luni, ani) mai mare pentru indeplinirea vechimii cerute de lege. Cum v-ati exprimat dvs., "rapotez situatia fiecaruia la timpul efectiv lucrat".
Sper ca m-am facut inteles. Succes!