avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 939 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recalculare pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recalculare pensie alimentara

Buna seara!
Sunt divortata de 4 ani si,desi fostul sot a fost promovat si i s-a marit salariul, nu am facut nici un demers pana acum pentru majorarea pensiei alimentare. As vrea sa deschid actiune si sa cer stabilirea in procent a sumei datorate ca sa nu trebuiasca sa intentez periodic proces. Am inteles ca se poate face asta. Ma puteti ajuta cu un sfat? Cum trebuie sa procedez? Se va recalcula retroactiv din momentul in care i-a fost majorat salariul?

Cel mai recent răspuns: MIHAELA DEDIȚÃ , Avocat 21:25, 30 Iunie 2011
Daca pensia minorului a fost stabilita in functie de veniturile tatalui insa in suma fixa, este necesar sa promovati o actiune de stabilire pensie in functie de veniturile realizate in prezent, urmand ca aceasta sa fie stabilita procentual, respectiv in cuantum de 25 % din venitul realizat ( daca tatal nu mai are un alt copil in intretinere).
Pensia se va stabili de la data introducerii actiunii si nu de la data majorarii salariului tatalui,data introducerii actiunii fiind momentul din care se considera ca minorul se afla in nevoie.
Actiunea de introduce la judecatoria in a carei raza teritoriala domiciliati si este scutita de plata taxei de timbru.
Angajati avocat.
Ultima modificare: Joi, 30 Iunie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Multumesc. Pensia a fost stabilita in functie de veniturile tatalui in suma fixa.
nu se va calcula de la data majorării salariului ci de la data introducerii cererii.
așa este, unele instanțe au admis în ultima perioadă și posibilitatea de a stabili pensia de întreținere în procente, dar nu toate.
puteți promova cererea solicitând calcularea în procent și vedeți ce părere are completul dv/tră de judecată.
oricum nu aveți nimic de pierdut, ptr că dacă nu sunt de acord cu stabilirea în procente o va stabili oricum în raport de veniturile pe care le realizează în prezent fostul soț

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Majorare pensie intretinere minor irinaursu irinaursu De la 1 octombrie salariul fostului sot se va majora cu 25%. Daca pun actiunea de majorare a pensiei de intretinere la acea data, aceasta se va calcula la ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere rozaliaersek rozaliaersek Buna ziua.Am divortat in anul 2013,prin acordul partilor,la proces s-a stabilit pensia de intretinere pentru copii in procent si suma,la nivelul salariului ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ramona_1984 ramona_1984 Buna ziua, Sunt divortata de 4 ani, in urma divortului copilul a ramas la mine si fostul sot a fost obligat la plata unei pensii de intretinere, in cuantum de ... (vezi toată discuția)