avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Eliberare Certificat de Calitate de Mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Eliberare Certificat de Calitate de Mostenitor

Situatie: X a decedat, ramanand sotia supravietuitoare (Y) si fiica acestuia (Z) dintr-o casatorie anterioara ca mostenitoare.

Succesiunea s-a deschis la Notar dar nu s-au inteles cele 2 parti, fiind facuta o Incheiere pentru judecarea in Instanta.

In termen de 6 luni Z a cerut de la Notar un Certificat de Calitate de Mostenitoare pentru a se putea adresa Bancilor unde avea conturi X si Autoritatilor Statului pentru a putea sa constituie Masa Succesorala si a-si sustine Actiunea din Instanta. A fost refuzata.

Z cerut Instantei eliberarea unui Certificat de Calitate dar Instanta unde se judeca Actiunea Succesorala (unde e procesul pe rol) i-a spus ca eliberarea unuia se poate face doar de catre Notar sau de catre Instanta printr-o Hotarare Definitiva.

Acum, pentru a cere acte de la Banci/ Institutii Z este obligata sa ceara acelor Institutii actele necesare si apoi sa se adreseze Instantei cu raspunsul negativ primit, ca aceasta Instanta sa ceara si ea acelasi lucru. lucru prea complicat si greoi. In plus sunt multe Cereri de facut si ar fi cam greu sa fie specificate si argumentate toate intr-o sedinta publica, si la fel de ilogic ar fi sa fie atasate toate cererile la dosar, chiar daca acestea se dovedesc ca nu au legatura in Cauza.

Precizez ca pentru dezbaterea Succesiunii Z nu poate nici constitui intregul Masei succesorale, nici obtine acele inscrisuri necesare dovedirii pretentilor ei.

Intrebari:
1. Se poate obtine un Certificat de Calitate Procesuala de Mostenitor in regim de urgenta, eventual prntr-o Hotarare data in in Camera de Consiliu?
2. Poate fi obtinut si de la Instanta in raza careia isi are domiciliul cel care cere acest certificat (succesiunea e deschisa in alt oras)?
3. Poate fi obtinut de la un Notar, altul decat cel la care s-a dezbatut succesiunea, dupa termenul de 6 luni dar cand e deschisa o actiune in Instanta?

Cel mai recent răspuns: ContSters213694 , utilizator 12:27, 7 Iulie 2011
pai cred ca dvs nu ati citit mai sus ca nu se poate elibera un astfel de certificat ca asta ar pp sa se inteleaga asupra calitatii si asupra cotelor.
Imi pare rau ca insist, in chiar Certificatul de Calitate se specifica clar - aveti model aici:[ link extern ]
"Prezentul certificat stabileste doar numarul si calitatea mostenitorilor. Pentru valorificarea oricaror drepturi pa- trimoniale, se va cere eliberarea unui certificat de mostenitor, cu plata taxelor legale aferente."

Dar nu am gasit cum se poate cere Instantei unul, Notarul nedorind sa-mi elibereze unul.

Repet, un Certificat de Calitate Procesuala de Mostenitor, adica unul care sa ateste CALITATEA, nu cotele care revin fiecarei parti. Daca as avea un certificat de Mostenitor, nu as mai avea nevoie sa probez Masa Succesorala, si nici macar sa fiu in proces. Daca se exclude diferenta intre un Cert. de Calitate si unul de Mostenitor, se ajunge intr-un cerc vicios: pentru a proba Masa iti trebuie ca procesul sa se fi terminat cu Hotarare definitiva, dar pentru Hotarare definitiva ar trebui sa fi probat Masa si cotele in baza unui certificat dat ca urmare a unei Hot. Definitive si tot asa ....

Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 5 Iulie 2011
ContSters213694, utilizator
dvs insistati degeaba.
notarul v-a spus ca nu poate elibera, eu va spun ca atata timp cat se contesta calitatea si cotele nu se poate elibera.
dvs insistati ca se poate avand la baza nush ce, ca vreun temei legal clar nu.


haideti sa luam un exemplu usurel, poate intelegeti.
daca eu, X, fiica a defunctului Y contest ca Z, mama, respectiv sotie supravietuitoare a lui Y a acceptat succesiunea in termen legal, cum ati vrea sa arate un certificat de calitate de mostenitor?!
cine sunt mostentitorii? X- fiica, si Z careia eu ii contest aceasta calitate.
abia dupa ce se solutioneaza in instanta aspectul pe calitate puteti face demersuri sa obtineti ce doriti dvs.


Art. 76. În cadrul procedurii succesorale, notarul public stabileste calitatea mostenitorilor si legatarilor, întinderea drepturilor acestora, precum si compunerea masei succesorale. În cazul existentei unui testament gasit la inventar sau prezentat de partea interesata, notarul public procedeaza la deschiderea lui. Daca testamentul este olograf sau mistic se constata starea lui materiala si se întocmeste un proces-verbal. Pe baza de declaratie sau probe administrate în cauza se va stabili daca succesorii au acceptat succesiunea în termenul legal. Declaratiile de renuntare la succesiune si cele de acceptare sub beneficiu de inventar se înscriu într-un registru special.

Art. 77. Calitatea de mostenitor si numarul acestora se stabilesc prin acte de stare civila si cu martori, iar bunurile ce compun masa succesorala se dovedesc prin înscrisuri sau orice ale mijloace de proba admise de lege. În succesiunile care privesc bunurile comune ale autorului succesiunii si ale sotului supravietuitor, cotele de contributie ale acestora la dobândirea bunurilor se stabilesc prin acordul mostenitorilor.

Art. 78. Procedura succesorala se poate suspenda în urmatoarele cazuri: a) au trecut 6 luni de la deschiderea succesiunii si, desi au fost legal citati, succesibilii nu s-au prezentat ori au abandonat procedura succesorala, fara a cere eliberarea certificatului de mostenitor si exista dovada ca cel putin unul dintre ei a acceptat mostenirea; b) succesibilii îsi contesta unii altora calitatea sau nu se înteleg cu privire la compunerea masei succesorale si la întinderea drepturilor care li se cuvin; c) mostenitorii sau alte persoane interesate prezinta dovada ca s-au adresat instantei de judecata pentru stabilirea drepturilor lor. În încheierea de suspendare se consemneaza elementele care au rezultat din dezbateri, pâna la momentul suspendarii, cu privire la identitatea celor prezenti, optiunea succesorala a acestora si compunerea masei succesorale. În cazurile prevazute la alin. 1 lit. b), notarul public stabileste prin încheiere masa succesorala, cu precizarea bunurilor sau a drepturilor care se contesta, întinderea drepturilor mostenitorilor si motivele neîntelegerii, îndrumând partile sa solutioneze neîntelegerile dintre ele pe cale judecatoreasca. În cazurile de suspendare a procedurii succesorale prevazute la alin. 1 lit. a) si b), daca nu s-a facut dovada ca cei în cauza s-au adresat instantei sau cei interesati n-au cerut repunerea pe rol a cauzei, notarul public va stabili taxele succesorale provizorii si onorariile si le va comunica organelor financiare. La cererea partilor, notarul public va putea repune pe rol dosarul succesoral oricând, daca se constata încetarea cauzelor care au determinat suspendarea lui.
Ultima modificare: Marți, 5 Iulie 2011
ContSters97658, utilizator
Am inteles, doar ca nu a fost niciodata contestata calitatea niciuneia dintre cele doua, doar cota si masa.

Deci eu, X, fiica lui Y care a decedat, o chem in judecata pe Z, sotia supravietuitoare pentru a se stabili masa, cota de contributie si cotele de impartit.

conf art 77 citat si eu si Z am dovedit calitatile noastre de mostenitoare (acte destare civila), eu X sunt mentionata (ca si Z) in testament. Ceea ce a dus la Indrumarea spre judecata data de Notar a fost neintelegerea asupra celor amintite, nu asupra Calitatii.

Deci, de ce ar fi absurd ca si X si Z sa poata cere Cert. de Calitate ? (ma refer la faptul ca X are cel putin trei calitati: Mostenitor Rezervatar, Mostenitor Testamentar SI are Calitatea Procesuala de Mostenitor).... Asta nu inteleg eu, nefiind contestata Calitatea de ce nu se poate elibera un Cert in acest sens.

Multumesc pentru rabdare.
Ultima modificare: Marți, 5 Iulie 2011
ContSters213694, utilizator
Art. 76. În cadrul procedurii succesorale, notarul public stabileste calitatea mostenitorilor si legatarilor, întinderea drepturilor acestora, precum si compunerea masei succesorale.

daca masa succesorala nu exista rezulta ca notarul public stabileste calitatea si intinderea drepturilor (cota) = certificat de calitate.

Alte discuții în legătură

Succesiune llexmar llexmar buna ziua ma numesc Aurel si am si eu o mica problema care vreau si eu un raspuns daca se poate,in decembrie 2007 de craciun mi-am ingropat parintii care au ... (vezi toată discuția)
Succesiune neprezentare ContSters48919 ContSters48919 In caz ca unul sau mai multi posibili succesori nu se prezinta de 2 ori la rand in urma citatiei la notarul desemnt pentru succesiune, ce se intampla ? (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune vlad george vlad george buna ziua-am fost 7 frati din care am mai ramas 5 in viata,pentru dezbaterea succesiunii urmeaza sa ne prezentam la notariatul din judetul respectiv in termen ... (vezi toată discuția)