avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... incredintare copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

incredintare copil

Buna ziua,
Am un copil in urma unei relatii de concubinaj. Copilul a fost recunoscut de tatal lui. Daca tatal este de acord sa am incredintarea copilului putem face acest lucru ca o simpla formalitate sa nu mai necesite actiune in instanta?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Jeflea Dorel Ovidiu , Avocat 15:20, 8 Iulie 2011
Se poate, insa daca tatal copilului va refuza sa mai plateasca pensie de intretinere veti fi nevoita sa apelati la instanta pentru incredintarea minorului si obligarea tatalui la achitarea pensie de intretinere.

O a doua problema ar fi daca doriti sa iesiti cu minorul din tara si tatal refuza sa va dea procura.
incercati pe cale amiabila prin procedura medierii

Dispoziţii speciale privind conflictele de familie
Art. 64. - (1) Pot fi rezolvate prin mediere neinţelegerile dintre soţi privind continuarea casătoriei, exerciţiul drepturilor părinteşti, stabilirea domiciliului copiilor, contribuţia părinţilor la intreţinerea copiilor, precum şi orice alte neînţelegeri care apar în raporturile dintre soţi cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii.
(2) Înţelegerea soţilor cu privire la desfacerea căsătoriei şi la rezolvarea aspectelor accesorii divorţului se depune de către părţi la instanţa competentă să pronunţe divorţul.
Art. 65. - Mediatorul va veghea ca rezultatul medierii să nu contravină interesului superior al
copilului, va incuraja părinţii să se concentreze în primul rând asupra nevoilor copilului, iar asumarea responsabilităţii părinteşti, separaţia în fapt sau divorţul să nu impieteze asupra creşterii şi dezvoltării acestuia.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Iulie 2011
pianistul, administrator
Ati posibilitate a solutiona cauza in mai multe feluri:
1. prin mediere (dar la Dvs. nu cred ca se impune, intrucat nu exista in realitate o contradictorialitate, adica ar fi deacord sa faceti ca cereti),
2. prin notar (ceea ce va recomand), sau
3 prin instanta (doar daca el nu vcrea sa faceti prin notariat)

Asadar, la notar ... sa faca el declaratie cum ca:
- este deacord ca minorul sa va fie incredintat pentru crestere si educare,
- ca se obliga sa plateasca lunar o pensie de intretinere de 1/4 din venituri (si stabiliti exact suma),
ca este deacord ca dvs. si copilul sa calatoriti in strainatate.

In cazul in care, nu vrea sau ulterior se schimba si revoca declaratia, atunci aveti calea procesului.
Este adevarat si faptul ca prin proces definiti transant aceste probleme (numai sa nu-l agitati).
Jeflea Dorel a scris:

Ati posibilitate a solutiona cauza in mai multe feluri:
1. prin mediere (dar la Dvs. nu cred ca se impune, intrucat nu exista in realitate o contradictorialitate, adica ar fi deacord sa faceti ca cereti),
2. prin notar (ceea ce va recomand), sau
3 prin instanta (doar daca el nu vcrea sa faceti prin notariat)

Asadar, la notar ... sa faca el declaratie cum ca:
- este deacord ca minorul sa va fie incredintat pentru crestere si educare,
- ca se obliga sa plateasca lunar o pensie de intretinere de 1/4 din venituri (si stabiliti exact suma),
ca este deacord ca dvs. si copilul sa calatoriti in strainatate.

In cazul in care, nu vrea sau ulterior se schimba si revoca declaratia, atunci aveti calea procesului.
Este adevarat si faptul ca prin proces definiti transant aceste probleme (numai sa nu-l agitati).

Buna ziua,
sa inteleg ca nu pot rezolva prin notariat?
Presupunand ca tatal copilului se razgandeste in privinta incredintarii poate ataca declaratia data la notar?
As fi dorit o hotarare definitiva si irevocabila....
Doar instanta imi ofera aceasta posibilitate? Acum el este de acord dar poate mai tarziu....
Multumesc
O hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila de incredintare nu poate fi obtinuta decat in situatia promovarii actiunii de incredintare la instanta de judecata.
Prin urmare, formulati actiune de incredintare si stabilire pensie in favoarea minorului si la momentul respectiv veti vedea care este pozitia paratului.
Daca paratul sa spunem nu se va prezenta sau se va opune incredintarii, solicitand la randul sau incredintarea minorului pe cale reconventionala, este necesar sa administrati probatorii din care sa rezulte ca este in interesul minorului ca acesta sa va fie dvs. incredintat si ca puteti oferi acestuia conditii optime de crestere si educare superioare celor oferite de tata.
Probe:-inscrisuri, martori, interogatoriul paratului, ancheta sociala.
Angajati avocat.

Alte discuții în legătură

Custodie copil tremurici tremurici Am un copil de 6 ani,nu am fost casatorita cu tatal lui.Doresc drepturi depline asupra lui,fara a cere pensie alimentara.M refer la a iesi din tara,de a nu ... (vezi toată discuția)
Cum pot proceda? CiubotaruAna CiubotaruAna Buna ziua,am un copil in varsta de 5 ani,care poarta numele tatalui,pentru ca l-a recunoscut.Nu am fost casatoriti,si nu il intereseaza de copil,sunt ... (vezi toată discuția)
Drepturile unui copil cu tata francez si mama romanca lacrimidedor lacrimidedor Mama romanca a convietuit cu tatal copilului in Franta, rezultand un copil nascut in Franta. Pe certificatul de nastere a copilului figureaza numele tatalui ... (vezi toată discuția)