avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Contract de comodat imobil
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Contract de comodat imobil

Se poate incheia un contract de comodat in cazul urmator?

O persoana (locatar) a incheiat un contract de inchiriere cu o societate (locator) pentru un apartament. Facturile de chirie sunt emise lunar de societate pe numele persoanei.

S-a semnat un acord de subinchiriere intre persoana locatar si societatea locator prin care este permisa subinchirierea apartamentului catre o anumita societate comerciala (s-au precizat datele societatii), pentru a fi folosit ca sediu social fara activitate. Persoana este asociat al acestei societati.

Se poate incheia un contract de comodat intre persoana locatar si societatea in care este asociat? Ce cheltuieli pot fi inregistrate (deductibile sau nedeductibile) in contabilitatea societatii in acest caz?

Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 23:57, 1 Iulie 2011
X -persoana juridica , proprietar, emite factura de chirie catre pf.
Intre x si pf avem contract de inchiriere , X face venituri . E ok pana aici .

PF face comodat intre el si Y, alta firma .
Fiind comodat , inseamna cedare de folosinta cu titlu gratuit .

Dar Y doreste sa aiba costuri cu chiria, utilitati , si nu are document justificativ , pf neemitand facturi .

In aceste conditii nu vad cum ar putea avea costuri, fie si cu un decont , cum spuneti . Nu se intrunesc conditiile din legea conta si nici cele de la art 21 .

Discutabil ar fi si acel ctr de comodat ; nu ma pricep este chestiune juridica , dar pun problema daca se poate ceda folosinta in calitate de chirias .
Adica daca un chirias poate fi parte a unui contract de comodat .

Personal, nu vad rostul persoanei fizice in acest lant .
Asa este situatia actuala. Intentia persoanei era sa incheie un contract de comodat in conditiile descrise mai sus.

Si eu am gandit, ca si dumneavoastra, ca trebuie reziliat contractul dintre soc X si persoana fizica si incheiat unul direct intre soc X si soc Y.

Multumesc mult pentru ajutor.
si daca se incheie contract de inchiriere intre x si y, exista si documentul justificativ ...
aici sa aveti in vedere ca x sa aiba caen pentru inchiriere

seara buna !
:)
Situatia concreta eu as descri-o asa: persoana fizica a inchiriat o proprietate pentru a locui in ea si in acelasi spatiu, cu acordul proprietarului, vrea sa fie si sediul firmei pe care urmeaza sa o infiinteaze.

(1) Privit din punctul de vedere al proprietarului e mai simplu sa faca un singur contract de inchiriere cu persoana fizica ce este si asociat la firma si acesta ulterior sa incheie cu aceasta un contract de comodat. Toate cheltuielile, inclusiv chiria, stipulate in contractul de comodat sunt cheltuieli deductibile. In acest sens se vor face dispozitii de plata cu platile efectuate catre persoana fizica chirias si, totodata, comodant, la care se va anexa dovezile facturilor sau altor documente in baza carora cheltuielile s-au repartizat in cotele stabilite.

(2) Daca proprietarul e de acord (eu, unul, nu as face-o) se pot incheia doua contracte distincte pentru cele doua entitati, persoana fizica si persoana juridica, caz in care chiria este trecuta explicit, dar utilitatile vor fi impartite tot in cotele stabilite si dispozitiile se vor face catre proprieatar, lucru care va fi greu de acceptat de acesta.

Cred ca e mai bun cazul (1) care, se pare, e si cel pus in practica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chiriasul doreste contract comodat pt. un tert (sc) ContSters84851 ContSters84851 Buna ziua tuturor, Sunt persoana fizica - proprietar [u]apartament cu 2 cam.+ dependinte, inchiriat[/u] (tot) legal unei societati comerciale (ob. pr. ... (vezi toată discuția)
Deductibilitatea fiscala a cheltuielilor cu intretinerea orbanlilla orbanlilla In cazul in care o societate comerciala isi desfasoara activitatrea/ are sediul social/ intr-un spatiu inchiriat de la o persoana fizica (Conform contract de ... (vezi toată discuția)
Contract inchiriere + contract comodat ioana012 ioana012 buna ziua! am urmatoarea situatie : eu ca persoana fizica inchiriez un apartament proprietate personala unei alte persoane fizice; acesta persoana la randul ei ... (vezi toată discuția)