Angajatorul pentru care lucrez datorita faptului ca ii pleaca angajatii ne-a pus sa semnam un contract aditional la contractul de munca in care prevede ca in cazul efectuarii unui curs de catre angajator, angajatul are obligatia sa nu paraseasca firma timp de doi ani, in caz contrar acesta are obligat sa plateasca suma de 4000 euro.
Clauza de mai sus are temei legal, adica angajatul in cazul in care pleaca in timpul acesta trebuie sa plateasca suma precizata sau valoarea cursurilor?
Cum demonstreaza angajatorul ca eu am efectuat cursurile, deoarece cursurile au fost facute in cadrul firmei?
In cazul in care am descoperit alte nereguli in acel contract aditional care nu sunt in concordanta cu codul muncii poate fi declarat nul intregul contract?
1. Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile prevazute de lege, nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional. ..art.198 alin.1 C.mun.
2. Daca in actul aditional sunt clauze care contravin legii, atunci se poate promova o actiune in instanta pentru anularea acelor clauze.
3. Dovada ca ati absolvit acele cursuri se face prin certificatul sau diploma de absolvire al acelui curs.