avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cursuri de calificare profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cursuri de calificare profesionala

Buna,

Angajatorul pentru care lucrez datorita faptului ca ii pleaca angajatii ne-a pus sa semnam un contract aditional la contractul de munca in care prevede ca in cazul efectuarii unui curs de catre angajator, angajatul are obligatia sa nu paraseasca firma timp de doi ani, in caz contrar acesta are obligat sa plateasca suma de 4000 euro.

Clauza de mai sus are temei legal, adica angajatul in cazul in care pleaca in timpul acesta trebuie sa plateasca suma precizata sau valoarea cursurilor?
Cum demonstreaza angajatorul ca eu am efectuat cursurile, deoarece cursurile au fost facute in cadrul firmei?

In cazul in care am descoperit alte nereguli in acel contract aditional care nu sunt in concordanta cu codul muncii poate fi declarat nul intregul contract?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:26, 5 Iulie 2011
Da. E perfect legal partea cu suportarea costurilor unor cursuri, daca salariatul pleaca prin vointa sa(demisie). Puteti consulta codul muncii.
1. Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile prevazute de lege, nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional. ..art.198 alin.1 C.mun.

2. Daca in actul aditional sunt clauze care contravin legii, atunci se poate promova o actiune in instanta pentru anularea acelor clauze.

3. Dovada ca ati absolvit acele cursuri se face prin certificatul sau diploma de absolvire al acelui curs.
In primul rand doresc sa va multumesc pentru raspunsuri dar ar fai fi niste probleme care as vrea sa le lamuresc:

fara certificat sau diploma nu exista nici o alta modalitate prin care angajatorul sa dovedeasca ca am absolvit acel curs?

in cazul in care exista certificat sau diploma eu ar fi trebuit sa semnez ceva, sa fi luat la cunostinta faptul ca am primt un certificat?

daca semnez contractul azi clauza referitoare la cursuri este valabila doar pentru cursurile care vor fi de azi incepand?

poate sunt ciudate intrebarile dar lucrez intr-o firma ciudata

Va multumesc
Sunt corecte afirmatiile dvs ... actul isi produce efecte de la data realizării acordului de vointa sau la data stabilită de părţi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisia - motiv imputabil conform contractului de munca mariusmures83 mariusmures83 Buna ziua, As avea o intrebare, legat de un contract individual de munca in care se stipuleaza \\\\" Salariatului ii revin in principal urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Contract aditional pentru formare profesionala stoicamarius87 stoicamarius87 Buna ziua. Doresc sa descriu situatia. Compania la care lucrez a decis sa ma inscrie la un curs de formare profesionala care la final se sustine prin examen ... (vezi toată discuția)
Clauze abuzive in contractul de munca marincasg marincasg Firma la care lucrez, m-a pus sa semnez un act aditional la contractul de munca prin care ma obliga la plata unei sume de 2000 euro in cazul in care plec de la ... (vezi toată discuția)