avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 972 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract aditional pentru formare profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract aditional pentru formare profesionala

Buna ziua.

Doresc sa descriu situatia. Compania la care lucrez a decis sa ma inscrie la un curs de formare profesionala care la final se sustine prin examen iar cei care il promoveaza primesc o diploma si o certificare internationala.
Problema e ca cursul este in engleza.

Compania a creat un act aditional prin care ma obliga ca 3 ani sa nu parasesc compania iar daca nu promovez sa platec cursul singur.undeva 4000 euro.
Iar in cazul in care plec sa platesc proportional cu durata pe ani.
Cursul e pe o durata de 80 de ore.

Acum eu nu am solicitat in mod expres ca eu sa fiu cel selectat.iar acum as fi in postura sa platesc.

Mai este un coleg care a semnat acest act inainte de a pleca.eu nu am semnat inca.

Ce sa fac in acest caz?
Cel mai recent răspuns: stoicamarius87 , utilizator 07:50, 26 Noiembrie 2014
Ceea ce va solicita compania este in conformitate cu art.198 C.mun.

Art. 198 C.mun.
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.

Dvs puteti sau nu sa semnati acel act aditional.
Da ok dar conditia ca daca nu promovez sa platesc e absurda.nu eu am solicitat ce am selectat. Iar daca in cazul in care parasesc compania pot plati suma printr-o "rata" sa zic .Adica nu toata suma odata.
Modalitatea de restituire a sumei se poate stabili prin actul aditional.
Prin urmare sunt nevoit sa semnez acest act.desi nu este chiar corecta situatia in sine.
Nu sunteti obligat sa-l semnati acel act. Nimeni nu poate fi obligat împotriva voinţei sale printr-un contract la încheierea căruia nu şi-a dat consimţământul.

Alte discuții în legătură

Trebuie sa plătesc? adirica2002 adirica2002 Bună seara.Am și eu o întrebare. În luna Decembrie 2014 am urmat cursul de motostivuitorist ,acel curs a fost plătit de companie,acum eu vreau sa plec și ... (vezi toată discuția)
Acti adițional pentru training Costin A. Costin A. Bună ziuă. Am semnat un contract cu un angajator în data de 14 Noiembrie 2016, acuma doresc sa închei contractul la mai puțin de 3 luni (adică încă ... (vezi toată discuția)
Act aditional loyalty codrine codrine Buna ziua, La firma la care lucrez, eu si cativa colegi, am participat la un training platit de firma. La o luna de la finalizarea trainingului, am fost ... (vezi toată discuția)