avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1142 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Instanta poate admite o lotizare care nu respecta ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Instanta poate admite o lotizare care nu respecta Incheierea de sedinta?

Suntem in proces civil pentru iesirea din indiviziune - dezbatere succesorala legala. Sunt doua ramuri succesorale, respectiv un frate supravietuitor si un frate decedat in locul caruia urca copilul si sotia supravietuitoare. cei doi frati, dupa moartea parintilor lor, au impartit spre folosinta casa si terenul aferent imobilului dar acest teren a fost impartit "in X", adica ternul opus partii din imobil in folosinta (aceasta impartire s-a facut in acest fel pentru a-l impiedica pe unul din frati sa instraineze partea lui de folosinta si casa). In incheierea de sedinta, Instanta a dispus ca expertul funciar sa propuna, prin raportul de expertiza tehnica, lotizarea si impartirea terenului dupa modul de folosinta a partii de imobil de catre mostenitori. Expertul a propus doua variante de impartire: una care respecta obiectivele din incheierea de sedinta si alta care respecta posesia actuala a terenului, adica in "X". Aceasta a doua varianta mai are si trei mari probleme:
a. nu respecta obiectivele din incheierea de sedinta, adica terenul repartizat nu urmeaza partea din imobil atribuita celor doi urmasi, ci este modul actual de folosinta a acestui teren (in "X");
b. imparte terenul masa succesorala in 7 parti: 3 atribuite unui mostenitor, 2 celuilalt mostenitor, 1 parte - suprafata de teren ca "indivizibila" si care este folosita de ambii mostenitori, motivand ca este locul prin care cele doua parti din proces sa ajunga pe terenurile atribuite in "X" desi nu este necesar si mai ramane o alta parcela de teren - a 7-a -, care nu este atribuita niciuneia dintre parti. De mntionat ca partea de teren "indivizibila" si partea de teren care nu este atribuita niciunei ramuri succesorale sunt luate din cota parte de 1/2 ce revenea unei ramuri succesorale, astfel ca aceasta cota-parte a fost micsorata.
c. Terenul poate fi impartit exact in in doua loturi, in proportiile legale de 1/2 prevazute de lege, fara a se recurge la astfel de fractionari multiple.
Este posibil ca Instanta de judecata sa decida pe fond varianta a doua despre care v-am facut vorbire (cea cu 7 parti)?
In situatia in care Instanta de judecata ar adopta astfel de decizie, ce se mai poate face - legal, binenteles?
Cu respect va rugam sa ne raspundeti la aceasta solicitare.



Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 21:01, 3 Iulie 2011
Odata ce v-a fost comunicat raportul de expertiza, aveti timp ca pana la primul termen de judecata sa formulati in scris obiectiuni motivate la raportul de expertiza in care veti reitera cele mentionate in mesaj.
Daca aveti avocat, spuneti-i acestuia punctul dv. de vedere, discutati nemultumirile dv. legate de concluziile expertului pentru a formula Obeictiuni la raport.
Nedepunerea la primul termen de judecata urmator primirii raportului a obiectiunilor, va clonduce la decaderea din dreptul de a mai formula obiectiuni, instanta considerand ca acele concluzii ale expertului au fost aprobate tacit de catre dv., instanta in final putand lua o decizie defavorabila dv.
Cel mai bine este sa faceti lucrurile la timpul lor, pentru ca dupa curgerea termenelor, de foarte multe ori nu mai puteti face nimic. In recurs, nu puteti formula obiectiuni la raport daca nu le-ati formulat in fata instantei de fond, instanta va avea in vedere daca expertul a raspuns obiectiunilor admise de instanta, nu de finalul expertizei care nu a fost contestata de parti.
Daca nu aveti un avocat, va recomand sa angajati unul.
Succes! ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce pot face cand expertiza prevede portiuni invide? gilisor gilisor Suntem intr-un proces de indiviziune (casa si teren) eu si mama, ca reclamant si unchiul (fratele tatalui), ca parat pentru bunurile succesorale din partea ... (vezi toată discuția)
Intrebari obiectiuni/lotizare - expertiza topocadastrala ChristinaL ChristinaL Buna ziua! As avea si eu cateva intrebari privind solutionarea unei iesiri din indiviziune/dezbatere masa succesorala. Masa cuprinde un teren care a fost ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune- motiv de apel gilisor gilisor Suntem intr-un proces de indiviziune eu si mama, ca reclamant si unchiul (fratele tatalui), ca parat pentru bunurile succesorale din partea parintilor tatalui. ... (vezi toată discuția)