Atata timp cat renuntarea la executor nu s-a facut in scris degeaba sustine firma creditoare ca a renuntat la executor.
In aceste conditii, ceea ce s-a intamplat in dosarul de executare este valabil.
1. Executorul ar fi trebuit sa procedeze mai intai la sechestrarea bunurilor mobile urmaribile, in conditiile art. 411 si urm. Cod procedura civila, mai ales ca era vorba de cumpararea unui bun mobil in rate, acesta fiind primul care putea fi sechestrat. Cu toate acestea, daca creditorul a cerut urmarirea tuturor bunurilor, mobile si imobile,, executorul, are teoretic, dreptul de a cere institirea sechestrului, in cazul unui creditor chirografar (care nu beneficiaza de o garantie), debitorul fiind obligat la plata datoriei sale, cu toata averea sa, in conditiile legale. Nimic nu va impiedica insa sa faceti contestatie la executare si mai ales sa incercati sa conveniti cu creditorul si executorul o modalitate de plata, de comun acord (conform art.371 indice 4 Cod pr. civ.). Sechestrul asigurator asupra bunurilor imobile trebuia insa solicitat instantei de executare. Mai mult, executarea asupra unui bun comun nu este posibila, ci este necesar ca creditorul sa solicite instantei de executare, iessirea din indiviziune a debitorului, asupra bunului comun a carei parte, ce revine debitorului sau, vrea sa o execute.
2. Solicitati instantei de executare (judecatoria de la domiciliul dvs.) anularea actului procedural de instituire a sechestrului asupra imobilului. Era bine sa aveti un avocat, dar este de inteles ca nu prea va puteeti permite unul.
Referitor la prescriptia executarii, aceasta se implineste dupa 3 ani de la indeplinirea ultimului act de executare. Va sfatuiesc insa sa luati legatura cu executorul si sa solicitati ridicarea sechestrului si chiar anularea actului de executare.
Daca nu exista o cerere din partea creditorului prin care sa renunte la executarea silita nu cred ca se poate intampla asa ceva.
Este foarte probabil ca si executorul sa opreasca din bani...
Este incurcata situatia si eu cred ca firma creditoare vorbeste aiurea.
Trebuie vorbit cu executorul si chiar sa adreseze o cerere in scris acestuia in urma careia sa primeasca un raspuns in scris.
Ramane insa de vazut daca executorul ii va primi si inregistra cererea...
Am inteles ca trebuie sa existe o cerere din partea creditorului prin care sa se renunte la executarea silita,dar dupa cum v-am spus sechestrul asigurator este pe un bun comun si va intrebam daca exista posibilitatea prescrierii acestui sechestru? Adica daca intr-un anumit termen nu se ia nici o masura ,nu se mai face absolut nimic se poate cere ridicarea sechestrului ?
La momentul in care nu s-au mai putut achita ratele am dorit sa inapoiez bunul cumparat care era in buna stare,fiind vorba de un laptop,dupa cum v-am spus deja platisem 1/2 din credit si in schimbul celeilalte 1/2 pe care nu am mai putut sa o achit am vrut sa inapoiez obiectul,dar firma nu a vrut sa-l mai primeasca ,considerand ca uzura morala este prea mare (in IT,un an inseamna schimbari majore) si ca nu acopera restul de plata si ca vor doar banii.
O alta problema:Dumneavoastra spuneti ca executarea trebuie sa o decida instanta, ei bine nu exista o decizie finala cu titlu executor, doar sechestrul asigurator care a fost solicitat de executorul judecatoresc .Ce trebuie sa fac?