avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajat problema - solicit variante de rezolvare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajat problema - solicit variante de rezolvare

Buna ziua,
As dori va rog ceva pareri de specialitate cu privire la un caz. Este vorba despre relatia de munca dintre un sef serviciu si un subordonat. Subordonatul refuza sa realizeze sarcinile de serviciu, calitatea serviciilor prestate este submediocra, paraseste institutia atunci cand pofteste (inainte de finalizarea porogramului), spunand sfidator ca nu accepta ordine de la acest sef serviciu si ca ea si-a terminat treaba pe ziua de azi. I-au fost facute 2 referate in care a fost prezentata situatia si a fost solicitata taierea zilelor respective (in care a parasit institutia inainte de finalizarea activitatii). Acum cateva zile, subordonatul a fost trimis sa realizeze o alta sarcina de serviciu, moment in care a adresat sefului de serviciu cuvinte jignitoare, completate de fraza ca nu accepta sa i se spuna ce sa faca si ce nu. Mai apoi, seful de serviciu a mers in sala angajatului si i-a spus ca nu-i face cinste un asemenea limbaj si ca doreste sa i se spuna ce varianta prefera pentru aplanarea conflictului, dupa care a parasit sala. La 30 de minute, subordonatul a anuntat Politia Locala si parintii, pe motiv ca a fost agresata ?! sau hartuita verbal ?!, parintele subordonatului sunand personal la seful politiei locale pentru a trimite pe cineva (deoarece intr-un interval de o ora nu a venit nimeni). Parintii, care au venit in institutie, in momentul in care au vazut seful de serviciu i-au spus "ce, tu ai fata de sef ca sa-i spui fetei mele ce sa faca si ce sa nu faca?". Au trecut 3 zile in liniste, iar astazi subordonatul si-a adus concediu medical.
Va rog frumos sa-mi spuneti daca seful de serviciu poate fi sanctionat in vreun fel pentru o asemenea situatie creata de subordonat, sau daca subordonatul poate fi sanctionat. Care ar putea fi rezolvarea acestui caz.
Mentionez ca seful de serviciu are martori atat pentru cuvintele jignitoare care i-au fost aduse de subordonat, pentru cuvintele umilitoare care i-au fost aduse de parintele subordonatului, cat si pentru atitudinea neadecvata si sfidatoare a subordonatului din timpul serviciului, iar subordonatul nu are nici un martor pentru ce afirma acesta (pentru ca nici n-a avut loc nici un astfel de incident).
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:11, 25 Februarie 2012
In institutia dumneavoastra nu exista Comisie de disciplina?
Daca exista intocmiti un referat si inaintati-l Comisiei. e foarte simplu.
Comisia in urma analizarii faptelor si audierii angajatului va propune conducatorului institutiei luarea unor masuri.
In primul rand puteti sa va prevalati de Regulamentul de Ordine interioara pe care trebuie sa il aveti semnat cu fiecare angajat in parte si in care trebuie sa se regaseseasca prevederi cu privire la limbaj neadecvat si insubordonare.

In al doilea rand, incepand cu 01.05.2011 trebuie sa aveti incheiat un act aditional de modificare a CIM (cu toate modificarile aparute conform noua lege REVISAL). In acest act aditional se specifica faptul ca angajatorul are dreptul sa stabileasca competente profesionale, pe baza carora poate inclusiv sa concedieze un angajat.

Eu as merge pe varianta sanctionarii subordonatului prin aceste metode. In acelasi timp inceputa si procedura din codul muncii pentru concediere pentru faptul ca nu corespunde postului, chiar daca este o procedura lunga, macar folositi timpul si incercati pe mai multe planuri sa va rezolvati problema.
Seful face un referat catre angajator prin care arata comportamentul pe care il are angajatul subordonat (incalcarea prevederilor RI si nerespectarea sarcinilor din fisa postului, etc.), angajatorul dispune efectuarea unei cercetari disciplinare in urma careia va aplica sau nu o sanctiune.
Daca se constata ca o parte de vina are si seful, angajatorul poate dispune si sanctionarea acestuia.
Intrun asemenea climat nu se poate face performanta, deci angajatorul va fi interesat de rezolvarea conflictului.

In acelasi timp inceputa si procedura din codul muncii pentru concediere pentru faptul ca nu corespunde postului....

Nu orice salariat recalcitrant este si slab pregatit profesional (necorespunzator postului). De obicei acestia "simt" pregatirea celor care ii conduce.

Ultima modificare: Luni, 4 Iulie 2011
ContSters42179, utilizator
Va multumesc pentru mesajele dvoastra. As fi vrut ca astazi sa va spun ca s-a aplanat conflictul, insa astazi a luat putina amploare. Angajatul problema si-a luat concediu fara plata, directorul institutiei nu a dispus nici o sanctiune pana acum (zicand "ne vedem saptamana viitoare, facem o sedinta si vedem ce facem"). In dimineata aceasta angajatul problema a publicat un articol, pe prima pagina, aducand acuze la adresa mea si aducandu-mi prejudicii grave de imagine, prin postarea incontinuu a diverselor comentarii calomnioase (pe pagina web a ziarului care a publicat articolul) si cu aceasta ocazie (din ziar) am aflat ca a depus plangere si la politie. Reprezentantii ordonatorului de credite m-au rugat sa imi pastrez calmul si sa am rabdare ca se va rezolva, insa imi vine foarte greu sa nu fac nimic, cu poza si acuze aduse la adresa mea pe prima pagina a ziarului judetean, care distribuie la toate primariile din judet si nu numai. Ce ma sfatuiti sa fac? Sa astept decizia ordonatorului de credite, sau sa nu mai astept un semn de la politie si sa initiez cu un avocat procedura in instanta, pentru calomnie, prejudicii de imagine etc.? Cu ziarul respectiv, care nu m-a contactat pentru a solicita si parerea mea, ce ar trebui sa fac? Multumesc.
Buna ziua. Sunt de acord cu pneagu. Vezi art. 247 Raspunderea disciplinara din Codul Muncii.([ link extern ] ).
Tot ce tine de sarcinile de seviciu a subordonatei ar trebui sa se regaseasca in fisa postului. Exista un act, o decizie in care apare ca tu esti superiorul ei? Si asta ar putea fi o mica problema, daca nu apare nicaieri atunci poate spune ca nu e obligata sa faca ce ii zici tu.
Fa un referat catre angajator, trece in amanunt tot ce s-a intamplat si cere numar de inregistrare la secretariat, pastreaza o copie a referatului(doar asa poti dovedi ca ai depus acel referat) iar angajatorul e obligat sa rezolve situatia.
Urat caz, multa bafta.

Alte discuții în legătură

Am ramas insarcinata in 2020, am lucrat pana in decembrie 2020 ... therioni therioni Am ramas insarcinata in 2020, am lucrat pana in decembrie 2020 dupa care am intrat intai in concediul de odihna care mi s-a cumulat si cuvenit dupa care pe ... (vezi toată discuția)
Nota explicativa - pierdut documente tina_d tina_d Am pierdut niste documente din anul 2006. Pur si simplu nu stiu ce s-a intamplat cu ele. Directorul i-a spus sefului de serviciu sa-mi ceara nota explicativa ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara Kawasaki Kawasaki Buna ziua, Exista vreun termen de clasare a cercetării disciplinare? Eu sunt cercetat disciplinar din Iulie si nici pana in prezent nu am primit un raspuns. ... (vezi toată discuția)