avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajat problema - solicit variante de rezolvare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajat problema - solicit variante de rezolvare

Buna ziua,
As dori va rog ceva pareri de specialitate cu privire la un caz. Este vorba despre relatia de munca dintre un sef serviciu si un subordonat. Subordonatul refuza sa realizeze sarcinile de serviciu, calitatea serviciilor prestate este submediocra, paraseste institutia atunci cand pofteste (inainte de finalizarea porogramului), spunand sfidator ca nu accepta ordine de la acest sef serviciu si ca ea si-a terminat treaba pe ziua de azi. I-au fost facute 2 referate in care a fost prezentata situatia si a fost solicitata taierea zilelor respective (in care a parasit institutia inainte de finalizarea activitatii). Acum cateva zile, subordonatul a fost trimis sa realizeze o alta sarcina de serviciu, moment in care a adresat sefului de serviciu cuvinte jignitoare, completate de fraza ca nu accepta sa i se spuna ce sa faca si ce nu. Mai apoi, seful de serviciu a mers in sala angajatului si i-a spus ca nu-i face cinste un asemenea limbaj si ca doreste sa i se spuna ce varianta prefera pentru aplanarea conflictului, dupa care a parasit sala. La 30 de minute, subordonatul a anuntat Politia Locala si parintii, pe motiv ca a fost agresata ?! sau hartuita verbal ?!, parintele subordonatului sunand personal la seful politiei locale pentru a trimite pe cineva (deoarece intr-un interval de o ora nu a venit nimeni). Parintii, care au venit in institutie, in momentul in care au vazut seful de serviciu i-au spus "ce, tu ai fata de sef ca sa-i spui fetei mele ce sa faca si ce sa nu faca?". Au trecut 3 zile in liniste, iar astazi subordonatul si-a adus concediu medical.
Va rog frumos sa-mi spuneti daca seful de serviciu poate fi sanctionat in vreun fel pentru o asemenea situatie creata de subordonat, sau daca subordonatul poate fi sanctionat. Care ar putea fi rezolvarea acestui caz.
Mentionez ca seful de serviciu are martori atat pentru cuvintele jignitoare care i-au fost aduse de subordonat, pentru cuvintele umilitoare care i-au fost aduse de parintele subordonatului, cat si pentru atitudinea neadecvata si sfidatoare a subordonatului din timpul serviciului, iar subordonatul nu are nici un martor pentru ce afirma acesta (pentru ca nici n-a avut loc nici un astfel de incident).
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:11, 25 Februarie 2012
Puteti da un drept la replica desi eu nu as face asa ceva. Trebuia sa va contacteze inainte de a publica materialul. As astepta rezultatul plangerii dupa care as actiona pentru calomnie, inclusv "grabitul" ziar.
Am aceeasi situatie cu un angajat, am facut referate peste referate, s-au constituit comisii disciplinare dar de fiecare data intra in concediu medical atata timp cat are nevoie, respectiv 4-6 luni pana i se prescrie fapta.
Ca se pare ca daca trec 6 luni de la data comiterii faptei, se prescrie!!! Aberatie legislativa?! Apoi revine la job ca si cand nimic nu s-a intamplat si face la fel.
Evaluarea anuala este" insuficient" de fiecare data. Avocatii spun ca n-au ce sa-i faca. E o mare aberatie, o tara fara coloana verticala! Sunt la mare pret neseriosii, lenesii, etc. :-(
Nu exista niciun termen de prescriere a faptei ... art.252 alin.1 C.mun. prevede ca, angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

Termenul de 30 de zile are natura juridică a unui termen de prescripţie, ceea ce face posibilă incidenţa instituţiilor suspendării şi întreruperi, în conformitate cu dreptul comun.

Art.49 (6) C.mun. dispune ca, in cazul suspendarii contractului individual de munca, se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept. .

Prin urmare, efecuati cercetarea disciplinara si stabiliti sanctiunea .. daca se decide concedierea discilinara si salariatul intra in concediu medical atunci data incetarii c.i.m. va fi prima zi urmatoare celei in care a terminat concediul medical ...
@ freeelis

Multumesc mult pentru raspuns.
Toti avocatii firmei spun ca daca au trecut 6 lunii de la data savarsirii faptei, abaterea e prescrisa!!
Avocatii sunt de parere ca daca angatorul nu a luat nicio decizie in termenul de 6 luni, avand in vedere ca acea comisie disciplinara constituita prin decizia directorului general, nu si-a putut face treaba din cauza concediului medical, atunci nu se mai incadreaza in acest termen de 6 luni.
Sfatul est sa asteptam urmatoarea fapta ca sa mai putem face un alt raport... si un alt raport... si tot asa. Deja povestea s-a repetat de 3 ori. Ultima data a fost raportat pentru violenta asupra sefului de serviciu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Februarie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Termenul de 6 luni este un termen de decadere ... insa , art.49 (6) C.mun. dispune ca, in cazul suspendarii contractului individual de munca, se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

Asadar, data in perioada de 6 luni de la data savarsirii faptei a intervenit o cauza de suspendare a c.i.m. , atunci se suspenda si termenele care au legatura cu incetarea raportului de munca ....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am ramas insarcinata in 2020, am lucrat pana in decembrie 2020 ... therioni therioni Am ramas insarcinata in 2020, am lucrat pana in decembrie 2020 dupa care am intrat intai in concediul de odihna care mi s-a cumulat si cuvenit dupa care pe ... (vezi toată discuția)
Nota explicativa - pierdut documente tina_d tina_d Am pierdut niste documente din anul 2006. Pur si simplu nu stiu ce s-a intamplat cu ele. Directorul i-a spus sefului de serviciu sa-mi ceara nota explicativa ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara Kawasaki Kawasaki Buna ziua, Exista vreun termen de clasare a cercetării disciplinare? Eu sunt cercetat disciplinar din Iulie si nici pana in prezent nu am primit un raspuns. ... (vezi toată discuția)