avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1056 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajament incheiat cu viitorul salariat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajament incheiat cu viitorul salariat

Buna ziua,

Se poate incheia de catre viitorul angajat si viitorul angajator un angajament prin care viitorul angajat isi asuma obligatia de a se prezenta la munca, conform CIM incheiat, care sa includa si o clauza penala in cazul in care acesta din urma nu isi respecta obligatia?
(bineinteles, in acelasi angajament angajatorul isi poate asuma obligatiile ref la celelalte elemente ale CIM: salariu, perioada, etc)

Am in vedere situatia in care, dupa ce a candidatul a acceptat oferta angajatorului, in perioada de preaviz la fostul angajator, continua sa mai caute de lucru si isi gaseste altceva. In aceasta situatie, chiar daca a semnat un CIM cu viitorul angajator si acest CIM e cu perioada de proba, se prezinta doar atat cat sa spuna ca nu mai vine.
Poate fi aceasta situatie evitata?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:37, 5 Iulie 2011
Se poate incheia orice acord, dar nu trebuie sa incalce prevederile din Codul Muncii
Nu se face nici un act in plus contractului individual de munca. Pentru neprezentarea la munca conform programului sunt prevazute sanctiuni disciplinare in contractul de munca care se pot finaliza si cu desfacerea contractului. Asta nu e o fapta in domeniul penalului.
Pai problema este evitarea desfacerii contractului de munca si asumarea responsabilitatii incheierii CIM de catre viitorul salariat.

Scopul este sa evitam ca viitorul salariat sa foloseasca siguranta semnarii unui CIM pentru a-si cauta linistit alt loc de munca avand in vedere ca deja s-a semnat.

Un contract nenumit in acest sens de ce ar incalca dispozitiile Codului Muncii? (clauza penala ar putea fi limitata conform raspunderii patrimoniale, la 5 salarii, desi un astfel de angajament tine mai degraba de materia civilului decat de dreptul muncii)



Legiuitorul roman , ca si cel de prin alte tari ue, a acordat dreptul la demisie.
Multumesc frumos pentru raspuns, desi am subliniat faptul ca nu este vorba de perioada executarii contractului de munca si de cea imediat anterioara: intre semnare contract si incepere executare.

O zi buna in continuare,

Alte discuții în legătură

Codul muncii masli masli Buna ziua! Sunt actor si lucrez intr-un teatru de stat.O colega si-a dat demisia acum 10 zile si ieri a primit o instiintare cum ca are de platit o suma de ... (vezi toată discuția)
Se poate incheia precontract cim???? OANA GORAN OANA GORAN am urmatoarea problema: vrem sa angajam o persoana in functie de conducere, va veni sa semneze acceptarea ofertei de angajare dar vrem sa-l obligam intr-un fel ... (vezi toată discuția)
Contract de munca cu clauze speciale ema_voch ema_voch Salut! Am si eu nevoie de putin ajutor. De curand am semnat un contract de munca si din naivitate si incredere in cuvantul omului am citit doar o parte din ... (vezi toată discuția)