Se poate incheia de catre viitorul angajat si viitorul angajator un angajament prin care viitorul angajat isi asuma obligatia de a se prezenta la munca, conform CIM incheiat, care sa includa si o clauza penala in cazul in care acesta din urma nu isi respecta obligatia?
(bineinteles, in acelasi angajament angajatorul isi poate asuma obligatiile ref la celelalte elemente ale CIM: salariu, perioada, etc)
Am in vedere situatia in care, dupa ce a candidatul a acceptat oferta angajatorului, in perioada de preaviz la fostul angajator, continua sa mai caute de lucru si isi gaseste altceva. In aceasta situatie, chiar daca a semnat un CIM cu viitorul angajator si acest CIM e cu perioada de proba, se prezinta doar atat cat sa spuna ca nu mai vine.
Poate fi aceasta situatie evitata?
Acest "angajament" este (trebuie sa fie) o clauza in CIM si poate apare in cazul utilizarii de catre angajator a unor costuri in vederea pregatirii profesionale a noului angajat si se poate intinde pe o perioada determinata (2-5 ani).
Clauzele trebuie sa fie foarte clare atat pentru angajat cat si angajator.
In caz contrar, reprezinta o "legare de glie".
Oricum, este o intelegere intre parti si..cine incalca intelegerea plateste.
Consider ca dpv. deondologic nu este corect, daca angajatorul nu il trimite la o perfectionare. Daca angajatul pleaca (este dreptul sau), poate in cel mai rau caz sa plateasca o diferenta, asfel ca angajatorul sa recupereze costurile
Legat cumva de acest subiect, va prezint cazul concret cand : inchei un CIM cu un viitor salariat ATENTIE : cu 1(una) zi inainte de inceperea efectiva a activitatii si tot cu 1 (una) zi inainte de inceperea activitatii , il declar in registru electronic de evidenta a salariatilor prin protalul on-line al inspectiei muncii. A doua zi cand salariatul deja declarat trebuie sa se prezinte la lucru efectiv, nu mai apare si nu mai este de gasit.
Eu ca angajator am timpul necesar sa-l dau in judecata de nerespectarea termenelor de contract sau imi caut alt si alt viitor salariat si acesta situatie se poate lungi la nesfarsit? Sa nu mai vorbim ca trebuie sa intocmesc toate documentele aferente inchiderii contractului de munca .........birocratie, birocratie, birocratie.
In viziunea unora numai angajatorul poate fi acea parte contractuala din vina caruia nu se respecta clauzele CIM, dar la persoanele fizice care nu au habar de ceea ce insemna sa-si respecte angajamentele semnate prin CIM merge prezumtia de nevinovatie?
Codul muncii
masli
Buna ziua!
Sunt actor si lucrez intr-un teatru de stat.O colega si-a dat demisia acum 10 zile si ieri a primit o instiintare cum ca are de platit o suma de ... (vezi toată discuția)