avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare apartament

Salutari. As vrea sa-mi cumpar un apartament dar de la proprietar direct. Mar interesa sa ma ajutati, cum pot sa stiu eu ca sant documentele proprietarulu valide. Este deajuns daca mergem la notar public sa se verifice dar este ok extrasus din cartea funciara a proprietarului si sa ne faca contractul de vanzare, Dupa aceia unde trebuie sa merg eu si dar pot eu singur sa inregistrez acest apartament pe numele meu, dar pot numai pe numele meu sau e obligatoriu sa fie noul proprietar si nevastamea, fiind casatorit. Va multumesc anticipat., numai bine.
Cel mai recent răspuns: jon60 , utilizator 17:12, 9 Iulie 2011
Buna ziua,

notarul poate si trebuie sa va dea instructiunile si indrumarile necesare pentru a avea o tranzactie fara probleme;
evident ca exista si situatii nefericite, cand unii notari nu isi fac treaba , dar ele sunt destul de rare; pentru mai multa siguranta cautati si un avocat care sa va innsoteasca pe parcursul procedurii de vanzare cumparare;
orice veti face, nu acceptati sa platiti nicio suma daca nu se scoate extras de carte funciara; cand se face antecontract de vanzare cumparare, unii notari nu scot extras de carte funciara intrucat considera ca nu este obligatoriu;
totusi, este bine sa solicitati un extras chiar si in cazul unui precontract, extrasul fiind documentul unde "se vad"eventualele probleme ale apartamentului;

daca sunteti casatorit apartamentul va fi bun comun; ati putea sa fiti proprietar exclusiv ( doar dvs - fara sotie) daca banii cu care cumparati reprezinta un bun propriu ( donatie, mostenire )

Av.Boncu
Este bine sa va adresati unui notar public (cel care va redacta si contractul de vanzare-cumparare), pe care sa-l rugati sa verifice actele de proprietate, nu numai extrasul de carte funciara.
Vanzatorul are obligatia sa prezinte notarului si certificatul fiscal, din care sa rezulte ca impozitele aferente proprietatii sunt achitate la zi, precum si o adeverinta de la asociatia de proprietari.
Inscrierea contractului la OCPI o va face notarul care autentifica vanzarea, dvs aveti obligatia sa va adresati in 30 de zile DITL in vederea deschiderii rolului fiscal.
Nu este cazul sa mergeti insotit de sotie.

Deasemenea, nu uitati sa transferati toate utilitatile (electric, gaz, telefon..) pe numele dvs.
buna ziua,
aceste acte sunt necesare, dar nu suficiente.
ar trebui studiate si toate actele din istoricul acelui imobil.
Va multumesc din suflet pentru aceste raspunsuri, numai bine....Jonel.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte vanzare cumparare notar marinica71 marinica71 doresc sa achizitionez o casa si as dori sa stiu pasii care trebuiesc urmati la notar.in calitate de cumparator ce acte imi trebuiesc?cand platesc pentru ... (vezi toată discuția)
Pasi de urmat in cumpararea unui apartament? h.ana84 h.ana84 Buna ziua, Doresc sa cumpar un apartament si nu stiu nimic despre cum se procedeaza...Cam cat timp dureaza actele?ce avans se da? ce acte trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Avocat achizitie locuinta MaximGeorgeBogdan MaximGeorgeBogdan Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: cum aflu daca locuinta pe care o cumpar e grevata de datorii la banci, ipotecata etc. Nu stiu exact ... (vezi toată discuția)