avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SPOR DE VECHIME -OBLIGATORIU?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SPOR DE VECHIME -OBLIGATORIU?

Buna ziua.
Am si eu urmatoarea dilema:
Conform noului Cod al Muncii X-(. Trebuie introduc la clauza si sporul ..
Eu lucrez in mediul privat.Este obligatoriu sa intorduc sporul de vechime?
si acesta trebuie introdus in salariul brut?
Din cate stiam eu ...de prin 2000 nu mai era obligatoriu acest spor .Trebuie reintrodus acum in mod obligatoriu?
Mentionez ca eu am in contractul de munca trecut doar un spor de fidelitate si acest creste cu cate un procent in fiecare an si pe acest il primesti lunar la salariu cu conditia sa nu ai absente nemotivate.
Va rog sa ma lamuriti si pe mine.#-o#-o#-o:((:((
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 09:58, 7 Iulie 2011
Bun .sa inteleg din asta ca nu este neaparat necesar sa il trec in cim.pot lasa doar sporul de fidelitate,corect?
doar sunt din mediul privat.
Roxy30 a scris:

Bun .sa inteleg din asta ca nu este neaparat necesar sa il trec in cim.pot lasa doar sporul de fidelitate,corect?
doar sunt din mediul privat.


Este optiunea angajatorului daca trece sau nu acordarea sporului de vechiem in c.i.m. ... de fapt, acest lucru trebuie negociat cu salariatul.

Chiar nu inteleg de ce sporul de fidelitate poate fi trecut in c.i.m. si sporul de vechime nu ? ...:-/
nu este OBLIGATORIU dar poate fi acordat.
pneagu a scris:

@freeelis va respect opiniile si mai ales profesionalimul de care dati dovada in raspunsuri, totusi...
Nu sunt nici "inconstient", nici angajat si nici angajator dar va rog sa-mi spuneti actul normativ actual care obliga angajatorul la acordarea acestui spor.
Personal consider ca se poate stabili prin negociere directa sau in cadrul negocierii CCM pe unitate dar obligatie nu este. Si desi in timp am avut numai calitatea de angajat, consider ca este normal ca angajatorul care azi angajeaza o persoana sa nu-i "mareasca" venitul salarial cu 1/4 numai pentru ca a adus profit altui angajator timp de 30 de ani.


Sporul de vechime, din cate imi aduc aminte ca am citit odata care este rolul lui, ar fi acordat pentru vechimea in meserie, nu pentru vechimea la un anumit angajat timp de 30 de ani!!!
Sporul de vechime are rolul sa aprecieze vechimea in munca, in profesia care o desfasoara angajatul, indiferent unde a lucrat, si are in vedere experienta care (cel putin teoretic) o dobandeste acesta in timp pentru profesiunea lui si pe care o foloseste oriunde ar fi angajat.
Prin urmare, chiar daca lucreaza la un moment dat in cariera lui la un alt angajator, acesta ar trebui sa-i recunoasca vechimea in munca de pina atunci.
Cred ca sunteti in eroare. Pe "timpuri" sporul de vechime era o metoda de a tine salariatii in aceiasi unitate sau, pentru a nu pierde vechimea (atentie, pentru a nu pierde vechimea), trebuiau sa obtina transeferul.
In economia de piata libera, cum dorim sa fim, orice persoana este libera sa-si aleaga locul muncii si felul muncii.
Angajatorul are obligatia negocierii colective si individuale precum acordarii drepturilor salariale in functie de situatia concreta din acea unitate in care se desfasoara munca, de cerintele si responsabilitatile postului.
Optional, pentru a mentine un angajat "minune" care are o contributie deosebita la buna functionare a unitatii, poate recurge la acordarea unor bonusuri sau a acelui spor de fidelitate.
Angajatorul nu poate fi obligat sa plateasca 25% din salariu unui salariat care abia s-a angajat la el, numai pentru faptul ca salariatul a lucrat 30 de ani lat angajator.
Acesti 25% sunt din fondurile noului angajator create de salariatii acestuia si nu ar fi nici legal nici moral sa-i imparta unuia care nu a contribuit la crearea lor.
Cred ca ar fi si discriminatoriu: doi salariati similari sa fie departajati nu de caliatea muncii si a realizarile lor ci de vechimea avuta in munca, nici macar in aceiasi profesie pentru a se justifica ca ar fi o recunoastere a unei experiente bogate acumulate in timp.
Consider ca populismele prin care sunt acordati bani neacoperiti in munca nu fac decat sa slabeasca puterea financiara a multor firme dar, si mai grav, sa demobilizeze salariatii merituoasi (sa incurajeze nemunca).
Ca economist puteti deduce singur daca am dreptate sau nu.
La fel trebuie analizat si sporul pentru studii superioare, doctorat, etc.(numai cele care nu au legatura cu postul si munca efectuata).
Ultima modificare: Joi, 7 Iulie 2011
ContSters42179, utilizator

Alte discuții în legătură

Sporul de vechime cand? corina.trandafir corina.trandafir La ce se refera sporul de vechime acordat?art 41 din CCMN 1 . La totalul anilor in campul muncii sau la 2. totalul (vechimea ) la locul actual de munca? Rog ... (vezi toată discuția)
Spor fidelitate zoe_ctb zoe_ctb Firma doreste sa constituie plata Sporului de fidelitate pt salariatii care au o vechime in munca in cadrul firmei de min 5 ani. Nu avem CCM. Cum procedam, ... (vezi toată discuția)
La societatile comerciale cu capital privat ar trebui se existe o grila de salarizare? MIRELA35 MIRELA35 Buna ziua. Va rog,sa ma ajutati.Societatea unde lucrez nu are CCM (DESI ARE 45 ANGAJATI).Salariile se negociaza individual.Se respecta partial ... (vezi toată discuția)