avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Impozit pe venit din vanzare apartament - persoana ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Impozit pe venit din vanzare apartament - persoana fizica

Buna ziua,

Datele problemei:
- sora mamei mele mi-a vandut un apartament anul trecut-2010 in noiembrie (atat ea cat si eu suntem persoane FIZICE, nu firma, nu PFA sau altceva)
- valoare tranzactie: 170.000 lei (fictivi ce este drept pentru ca practic nu i-am dat nici un ban, doar am trecut apartamentul pe numele meu prin contract de vanzare-cumparare)
- astazi 5 iulie 2011 sora mamei(vanzatoarea ca sa o numesc asa)a primit o scrisoare prin care este anuntata ca trebuie sa plateasca impozit pe venit/profit in urma vanzarii apartamentului
- in acea scrisoare este mentionat ca ea a obtinut: 170.000 lei din vanzare(adevarat conform contractului de vanzare-cumparare), suma care depaseste 35.000 euro (calculati de stat ca valorand 119.000 lei) pentru care nu s-ar fi aplicat nici o alta taxa/impozit si ca trebuie sa se inregistreze ca platitor de TVA- in conformitate cu legea 571 din 2003- si sa plateasca in 10 zile incepand cu 1 ale lunii urmatoare DAR nu scrie cat trebuie sa plateasca ?!?! (printre altele scrisoarea este datata 30 iunie ceea ce inseamna ca deja s-a intrat in aceste 10 zile, acum fiind luna urmatoare....)

Din cate am reusit sa mai citesc aceasta taxa/impozit pentru tranzactii ce depasesc 35.000 euro se aplica pentru persoane juridice, PFA sau persoane fizice care vand imobile in scop comercial iar in cazul de fata nu este vorba de asa ceva.

Ma puteti ajuta va rog cu niste informatii concrete?
- se aplica pana la urma si in cazul prezentat mai sus aceasta taxa/impozit?
- ce inseamna ca trebuie sa se inregistreze ca platitor de TVA ?
- daca se aplica, cat inseamna sau cum se calculeaza? procent de X% din valoarea totala a tranzactiei (170.000 lei in cazul de fata)? procent de X% din ceea ce depaseste acel plafon de 35.000 euro(119.00 lei) ?

Sunt putin disperat pentru ca banii pentru aceasta taxa nu ii avem si pe langa asta cele 10 zile aproape au trecut(scrisoarea fiind primita abea astazi), eu locuind si lucrand in Bucuresti, sora mamei mele(vanzatoarea apartamentului) s-a mutat undeva la tara pe langa Calarasi, taxa/impozitul aparent trebuie platite in Constanta ceea ce inseamna sa ma dau peste cap dupa acesti bani, sa incerc sa imi iau 1-2 zile de concediu de la serviciu si apoi sa alerg la Constanta sa vad unde ce si cum sa platesc.

Apropos de acele 10 zile, aveti idee daca ar fi vorba de zile lucratoare sau calendaristice?

Multumesc anticipat si sper ca ma puteti lamuri/ajuta.

Alex
Ultima modificare: Marți, 5 Iulie 2011
wvf, utilizator
Cel mai recent răspuns: ion_taxa , utilizator 07:59, 1 Martie 2012
...vanzarea daca a avut ca obiect locuinta familiala si mai mult daca aceasta locuinta este una veche nu intra in sfera de aplicare a tva-lui... chiar intrand in sfera de aplicare a tva-lui acesta va fi datorat pentru tranzactiile viitoare si nu si pentru aceasta tranzactie...
...insa nu confundati impozitele...la vanzare chiar fictiva notarul trebuia sa perceapa matusii un impozit pe acei bani de 2-3 % care nu are nicio legatura cu tva-ul...
Intr-un topic in care ceream niste lamuriri legate de cum sa fac trecerea apartamentului pe numele meu am revenit cu update dupa finalizarea tranzactiei:

Ma citez:

"Apartamentul avea cadastru/intabulare facut asadar a mai fost nevoie sa platim:
- 3700 lei(RON) impozitul catre stat (platit teoretic de vanzator - matusa)
- aproximativ 2850 lei(RON) onorariul notarului (platit de cumparator - eu)
- aprox. 300 lei pentru intabulare pe numele meu(cumparatorul) / platiti tot de cumparator - eu

Totalul platit a fost de aproximativ 6900 lei

Suma trecuta in actele de vanzare-cumparare a fost 170.000 lei."

Mai multe detalii despre asta aici dar nu cred ca mai conteaza: www.avocatnet.ro/content/for...
wvf, utilizator
sa-nteleg ca v-ati lamurit?...
Nu am lamurit nimic, postul citat este cat a costat in noiembrie vanzarea, respectiv cumpararea dar nu are nici o legatura cu scrisoarea primita acum in care se cere inregistrare ca platitor de tva si plata taxa/impozit pentru asazisul profit obtinut in urma vanzarii apartamentului catre mine anul trecut, atat eu cat si vanzatorul fiind persoane fizice fara vreo legatura cu vreo firma sau PFA.

In scrisoarea primita se face referire la: [ link extern ]

doar ca din nou mentionez ca ambii-vanzator,cumparator- suntem persoane fizice, iar aceasta a fost singura tranzactie imobiliara efectuata in ultimii 20 ani astfel incat nu inteleg de unde si pana unde s-a ajuns la asa ceva.
wvf, utilizator

Alte discuții în legătură

Tva la cumparare apartament nou ciprianr ciprianr Buna ziua Anul trecut, mai exact in octombrie 2007, am semnat o promisiune de vanzare-cumparare pentru un apartament intr-un complex rezidential nou. ... (vezi toată discuția)
Taxe la vanzarea unui imobil Lisa30 Lisa30 Buna ziua, Va rog sa imi spuneti ce taxe/impozite trebuie platite de catre vanzator si de catre cumparator la vanzarea unui imobil, in valoare de 35.000 euro. ... (vezi toată discuția)
Tva vanzari imobiliare Virginia Alexandrescu Virginia Alexandrescu anul trecut am vandut 2 terenuri. pana la urma va trebui sa platesc TVA?Cand? Cui? Notarul nu stie (vezi toată discuția)